Wednesday , May 29 2024

3,5 milioane de euro, investiţii prefigurate în acest an la Spitalul Judeţean

  “Prioritatea instituţiei este prestarea unor servicii medicale de calitate, asigurarea medicamentelor necesare bolnavilor, dar şi asigurarea plăţilor salariale tuturor angajaţilor şi continuarea investiţiilor” a declarat managerul Spitalului Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou”, Vasile Rîmbu 

Anul acesta se prefigurează noi investiţii, în cuantum total de 3,5 milioane de euro, la Spitalul Judeţean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Managerul principalei unităţi spitaliceşti din judeţ, Vasile Rîmbu, a arătat că Spitalul Judeţean se află în proceul de elaborare a bugetului de venituri şi cheltuieli, care va fi înaintat către Consiliul Judeţean, pentru aprobare. “Prioritatea principală a instituţiei este prestarea unor servicii medicale de calitate, asigurarea medicamentelor necesare bolnavilor, oferirea posibilităţii de efectuare a unor analize medicale, a unor investigaţii RMN, Tomograf şi alte investigaţii radiologice de cea mai bună calitate, precum şi asigurarea plăţilor salariale tuturor angajaţilor”, a declarat Vasile Rîmbu. O altă preocupare pe care conducerea Spitalului Judeţean o are în vedere este cea a continuării investiţiilor pe linia reabilitării, modernizării şi dotăriii cu aparatură medicală a unităţii.
~n acest context, se doreşte, în acest an efectuarea mai multor lucrări care să conducă la o creştere în continuare a calităţii serviciilor oferite de Spitalul Judeţean. Sunt vizate reparaţii capitale la instalaţiile electrice, conform unui acord cadru derulat în ultimii trei ani, lucrare ce se află în stadiu de execuţie la nivel de 90% şi care va fi terminată în acest an, investiţie de 10 miliarde de lei vechi. Se va efectua reparaţia capitală a sălilor de operaţii ORL şi Chirurgie maxilo – facială, investiţie de 19,5 miliarde de lei vechi. Se vor face lucrări de reabilitare a Secţiei ORL, ultima dintre secţiile spitalului care nu a fost modernizată de la înfiinţarea unităţii spitaliceşti, acum 46 de ani, dar şi a farmaciei din interiorul spitalului, fiind alocate pentru aceste investiţii 4,5 miliarde de lei vechi. Un nou obiectiv îl reprezintă reabilitarea şi modernizarea laboratorului de analiză patologică, unde urmează să se investească 6,5 miliarde de lei vechi.
Sunt şi alte lucrări, la fel de importante, care ţin de imaginea unităţii spitaliceşti, cea mai importantă fiind cea de modernizare a casei scărilor din clădire, pentru care sunt propuse spre alocare 4,8 miliarde de lei vechi.
Grupuri electrogene şi rezervoare de apă, pentru asigurarea autonomiei spitalului, în caz de avarii
O investiţie foarte importantă o reprezintă achiziţionarea, în acest an, a patru grupuri electrogene cu pornire automată trifazată, care să deservească cele trei pavilioane ale Spitalului Judeţean – spitalul nou – două grupuri, iar pentru spitalul vechi şi spitalul de psihiatrie din Burdujeni, câte unul. Acestea vor asigura alimentarea cu energie electrică, în caz de avarie la reţeaua E.ON, până la 72 de ore. Această investiţie va costa 11,3 miliarde de lei vechi. O altă investiţie, la fel de importantă, vizează achiziţionarea şi instalarea a trei rezervoare de apă, unul de 1.000 de metri cubi la spitalul nou, altul de 200 de metri cubi la spitalul vechi şi al treilea de 100 de metri cubi la spitalul de psihiatrie din Burdujeni, prevăzute cu staţii de pompe care să asigure apa necesară în cele trei locaţii, atât pentru consumul curent, dar şi pentru pompieri, în cazul în care s-ar produce vreun incendiu iar reţeaua publică de alimentare cu apă nu ar funcţiona. Această investiţie va costa 17,7 miliarde de lei vechi. Se mai are în vedere achiziţionarea a două compresoare de aer comprimat care vor avea rolul de a asigura fluidele medicale ale spitalului, o investiţie de aproximativ un miliard de lei vechi.
Managerul Vasile Rîmbu a mai arătat că în ceea ce priveşte aparatura medicală, proiectul planului de achiziţii pentru 2013 a fost de asemenea elaborat, din care a fost extras programul annual al investiţiilor publice cu finanţare din venituri proprii, de la bugetul local, bugetul de stat şi din accize. ~n privinţa dotării, acest program cuprinde achiziţii publice care vizează în principal Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală, Staţia de Sterilizare, Unitatea de Primire a Urgenţelor şi Blocul Operator. Valoarea aparaturii medicale prefigurate a fi achiziţionate din veniturile proprii şi fondul de dezvoltare a spitalului va fi de peste 25 de miliarde de lei vechi.
1,1 milioane de euro pentru dotarea cu un sistem de investigaţie cu ultrasunete de înaltă şi un echipament de tomografie computerizat
Pe de altă parte, din fondurile Ministerului Sănătăţii, cu cofinanţare din partea Consiliului Judeţean, se are în vedere dotarea cu un sistem de investigaţie cu ultrasunete de înaltă şi un echipament de tomografie computerizat, a căror valoare estimată este de 1,1 milioane de euro.
“Un alt proiect, de o importanţă deosebită inclus în programul de investiţii vizează digitalizarea aparaturii radiologice din laboratorul de radiologie, UPU şi laboratorul de pneumoftiziologie, care să faciliteze transmiterea on – line a imagimilor, eliminându-se astfel filmele radiologice, care în acest moment generează greutăţi în trimiterea lor în timp util către secţiile spitalelor. Acest sistem poate oferi şi posibilitatea arhivării acestor imagini şi accesarea lor la nevoie cu mult mai multă operativitate”, a explicat managerul Spitalului Judeţean, Vasile Rîmbu. Toate aceste investiţii prezentate însumează, cum am arătat, 3,5 milioane de euro. Dacă vor fi puse în practică anul acesta, Spitalul Judeţean Suceava va face alţi paşi importanţi în ceea ce priveşte ridicarea calităţii actului medical. (Neculai RO{CA)
 

Vezi si

Sute de oameni au participat la lansarea candidaturilor liberale pentru primăriile Moldovița și Vatra Moldoviței. Flutur: ”A fost o atmosferă electrizantă, foarte încurajatoare și optimistă”

Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava, a făcut în cursul zilei de marți un adevărat maraton …