Saturday , June 22 2024

Zelenski: Absența lui Biden la conferința din Elveția ar echivala cu ”aplauze la scenă deschisă pentru Putin”  

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că, dacă președintele american Joe Biden va absenta de la summitul de pace organizat de Kiev în Elveția în iunie, aceasta ar echivala cu ”aplauze la scenă deschisă pentru Putin”, transmite Reuters.

Ucraina speră într-o participare cât mai numeroasă la conferința din Elveția, într-o încercare de a unifica opiniile cu privire la sfârșitul războiului și a crește presiunea asupra Rusiei.
Washingtonul și-a semnalat sprijinul pentru conferință, dar nu a anunțat dacă președintele Joe Biden va fi prezent.

”Ştiu că Statele Unite sprijină summitul, dar nu știm la ce nivel”, a spus Zelenski marți, într-o conferință de presă comună la Bruxelles cu prim-ministrul belgian Alexander De Croo.
”Summitul de pace are nevoie de președintele Biden și la fel și ceilalți lideri care se uită la reacția Statelor Unite. Absența lui ar însemna aplauze pentru Putin, aplauze la scenă deschisă personal pentru Putin”, a adăugat Zelenski.

El i-a îndemnat duminică atât pe Biden, cât și pe președintele chinez Xi Jinping, un aliat apropiat al lui Putin, să participe la summitul din Elveția.
Kremlinul a calificat marți drept ”absurdă” și ”inutilă” desfășurarea unui summit de pace fără participarea Rusiei, care nu a fost invitată de Kiev.

”Această conferință este, din punctul nostru de vedere, absolut inutilă în ce privește căutarea unei soluții la conflictul privind Ucraina”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu la postul public RT, citat de AFP. ”Este, într-adevăr, absurd să aibă loc o reuniune și să se discute serios despre aceste chestiuni fără participarea țării noastre”, a subliniat Peskov.  (Agerpres)

Vezi si

Turiștii nu vor mai putea închiria apartamente pe termen scurt în Barcelona

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul …