Saturday , June 22 2024

Două gospodării, din Stulpicani și Frasin, distruse de incendii pornite de la cabluri electrice defecte. Șase oameni au primit îngrijiri medicale (FOTO)

Militarii Gărzii de Intervenție Gura Humorului și ai Detașamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Stulpicani, Vama și Ostra, au intervenit, luni, cu șapte autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la o gospodărie din localitatea Stulpicani.

Incendiul a fost anunțat luni, la ora 14.42, iar la sosirea echipajelor, ardeau generalizat anexele gospodărești, precum și acoperișul și etajul casei de locuit, existând pericolul de propagare a focului la vecinătăți.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unui bărbat, în vârstă de 62 de ani, care a suferit arsuri la nivelul unei mâini și pe frunte. Alte patru persoane, trei femei de 54, 43 și 27 de ani, și un adolescent de 15 ani, au primit îngrijiri medicale în urma unor atacuri de panică. Ulterior, toate cele cinci persoane au refuzat transportul la o unitate spitalicească.

Au ars anexele gospodărești (adăpostul de animale, depozitul de furaje, bucătăria și baia) și acoperișul și etajul casei de locuit, pe o suprafață totală de aproximativ 200 de metri pătrați. Au mai ars și s-au degradat unelte și utilaje gospodărești, obiecte de mobilier, aparatură electrică și electrocasnică, materiale textile, elemente de construcție (pereți, tavane și pardoseli) și de tâmplărie (uși și ferestre). De asemenea, în incendiu au pierit doi viței, un porc și 10 găini.

Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost un scurtcircuit produs la un conductor electric defect. În ceea ce privește dezvoltarea și propagarea focului, acestea au fost favorizate de construcțiile majoritare din lemn.

Incendiul a fost lichidat la ora 18:20, iar pompierii au salvat restul clădirii de locuit, precum și locuința și anexele învecinate, cu bunurile aferente.

Incendiu în toiul nopții la Frasin

Militarii Gărzii de Intervenție Gura Humorului și ai Detașamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Stulpicani și Cornu Luncii, au intervenit, marți dimineață,  cu șase autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la o gospodărie din localitatea Frasin.

Alarma a fost dată la 112 la ora 03.14, iar la sosirea echipajelor, ardeau generalizat acoperișul și mansarda casei de locuit, precum și acoperișul construcțiilor anexe, corp comun, formate din camera centralei, magazie lemne și garaj, existând pericolul de propagare a focului la întreaga gospodărie și la proprietățile aflate în imediata apropiere. Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei, în vârstă de 39 de ani, care a suferit un atac de panică. Ulterior, femeia a fost transportată pentru investigații suplimentare la Centrul de Primiri Urgențe Gura Humorului. Au ars acoperișul și mansarda locuinței pe aproximativ 150 de metri pătrați și acoperișul anexelor pe 50 de metri pătrați. Au mai ars și s-au degradat elemente de construcție (pereți, tavane și pardoseli) de la nivelul etajului și parterului casei, obiecte de mobilier, aparate electrocasnice și materiale textile. S-au mai degradat centrala termică pe combustibil solid și alte bunuri materiale. Dezvoltarea și propagarea focului au fost favorizate de construcțiile majoritare din lemn.

Cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor (electric) defect. Forțele de intervenție au salvat restul clădirii de locuit, precum și gospodăriile învecinate, cu bunurile aferente.

Marți dimineață, la ora 09.00, pompierii încă lucrau pentru lichidarea ultimelor focare și îndepărtarea efectelor negative ale incendiului.

Maiorul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava a transmis din nou un apel către cetățeni să trateze recomandările pompierilor profesioniști cu maximă seriozitate, pentru a se proteja şi pentru a transforma propria locuinţă în cel mai sigur şi confortabil loc, atât pentru ei, cât şi pentru întreaga familie.

Astfel, la exploatarea instalațiilor electrice se vor utiliza întrerupătoare, prize sau cabluri electrice fără defecţiuni sau improvizaţii; se vor utiliza numai siguranţe omologate în tablourile electrice; evitaţi suprasolicitarea instalaţiilor electrice; verificați periodic instalația electrică, numai cu personal autorizat.

Vezi si

Cherestea și lemn în valoare de peste 5.000 lei, confiscate de polițiști în urma unor controale în trafic

Vineri, la ora 15.10,  pe Drumul Județean 175, pe raza comunei Fundu Moldovei, polițiștii au …