Wednesday , May 29 2024

Cu ce trebuie sa se ocupe inspectorii Directiei de Sanatate publica, conform asteptarilor sucevenilor

L”unar, inspectorii Direc]iei de S\n\tate Public\ Suceava trebuie s\ g\seasc\ mijloace pentru a gestiona cazuri inedite care `i nemul]umesc pe suceveni n fie c\ este vorba despre latrine [i grajduri situate necorespunz\tor, despre fose septice construite prost , sau despre vile ridicate `n preajma abatoarelor [i a depozitelor de de[euri
Peste 20 de reclama]ii sunt `nregistrate de Direc]ia de S\n\tate Public\ Suceava `n fiecare lun\, fie c\ este vorba despre reclama]ii care se refer\ la condi]iile de igien\ [i s\n\tate public\ [i la agen]ii poluan]i cum este zgomotul, fie c\ este vorba despre reclama]ii din domeniul asisten]ei sanitare, ale pacien]ilor nemul]umi]i de serviciile primite. Directorul institu]iei, Ludovic Abi]ei, a explicat c\ mare parte dintre acestea se verific\ pe teren [i pentru ele exist\ norme clare [i mijloacele legale de solu]ionare. O alt\ parte, `ns\, este constituit\ de reclama]iile false, care nu sunt confirmate la analiza situa]iei de pe teren, de reclama]iile “cu rico[eu”, care vin de fapt din [icane personale dintre oameni, sau de reclama]ii reale, dar `n leg\tur\ cu care nu se poate face mare lucru.
N Proiecte de construc]ii, aprobate de prim\rii ignor=nd normele legale
Cele mai frecvente pl=ngeri ale sucevenilor, care se `ncadreaz\ `n aceast\ din urm\ categorie, se refer\ la situa]ii din mediul rural, din comunele jude]ului, unde or\[eni cu vile trebuie s\ convie]uiasc\ al\turi de s\teni cu obiceiuri mai pu]in confortabile uneori. “Or\[enii fug la ]ar\ [i dau peste obiceiuri rurale, care nu le convin, dar se `nt=mpl\ [i invers, ca s\tenii s\ vin\ la ora[, f\r\ s\ se debaraseze de obiceiurile lor”, a sintetizat situa]ia inspectorul DSP. Este vorba, mai ales, despre persoanele care `[i construiesc casele f\r\ s\ se intereseze de ce se `nt=mpl\ `n jurul terenului pe care l-au cump\rat sau de cum sunt vecinii. “O doamn\ a venit la noi s\ reclame faptul c\ sub terasa pe care a construit-o, conform proiectului de cas\, se afl\ chiar latrina din curtea vecinului. Dar ea era acolo `nc\ dinainte, i-am explicat c\ nu este normal s\ reclame acest fapt, c\ ar fi putut cel pu]in s\ `ntoarc\ foaia proiectului [i s\ construiasc\ terasa `n alt\ direc]ie”, a exemplificat, mai `n glum\, mai `n serios, directorul DSP.
~n astfel de situa]ii, o mare parte din vin\ este purtat\ de administra]iile locale, care nu-[i fac treaba cum trebuie [i aprob\ construc]ii care nu respect\ toate normele de s\n\tate public\ [i de convie]uire. Un exemplu este microferma din {cheia, a c\rei construc]ie a fost aprobat\ de Prim\rie, de[i proiectul se referea la o loca]ie din zona central\. “Microferma `nseamn\ mai multe animale, mas\ furajer\ care pe timp de var\ putreze[te [i `mpr\[tie miros, gunoi de grajd, [i toate acestea se `nt=mpl\ `n mijlocul satului, deranj=ndu-i pe oameni. Nu mai vorbim despre abatoare care sunt construite `n mijlocul satului `n multe zone din jude], de[i normele spun c\ ar trebui s\ se situeze la distan]e mari `n afara localit\]ii. Aceste proiecte implic\ bani, investi]ii mari care sunt f\cute f\r\ respectarea normelor, [i atunci apar probleme [i reclama]ii, iar noi trebuie s\ aplic\m legea”, a mai spus Abi]ei.
Inspectorii DSP `[i fac, `n astfel de cazuri, o reputa]ie destul de nepl\cut\, de[i nu fac dec=t s\ implementeze prevederile legale. Nu este ceva excep]ional ca sucevenii care vor s\ construiasc\ s\ vin\ la Direc]ie cu proiectul [i cu toate celelalte avize, inclusiv cel al prim\riei, deja semnate. Ori, dac\ inspectorii DSP descoper\ o neregul\, nu elibereaz\ avizul [i se confrunt\ cu nemul]umiri [i proteste, mai ales c\ de multe ori construc]ia a fost deja demarat\. ~n comuna Liteni, spre exemplu, un proprietar privat a cump\rat fostul sediu CAP [i a `nfiin]at un abator, `ntr-o zon\ nelocuit\ la vremea respectiv\. Ulterior, prim\ria a avizat construirea de case, astfel `nc=t zona locuit\ s-a extins p=n\ `n proximitatea abatorului, de[i acest lucru nu este admis. Normele sunt ignorate, iar inspectorii Direc]iei se trezesc `n situa]ii paradoxale, `n care nu-l pot `nvinui pe proprietarul abatorului, care eventual a investit fonduri europene `n afacerea sa, [i nu mai au ce s\ le fac\ proprietarilor de case care au fentat legea [i care, `n mod evident, sunt expu[i acum unor riscuri legate de s\n\tate.
“Dac\ este vorba despre spa]ii de 300 de metri p\tra]i, este inevitabil s\ apar\ discu]ii `ntre vecini, discu]ii care degenereaz\ `n reclama]ii, dar nu sunt aten]i, `nc\ de la bun `nceput, s\ vad\ dac\ au vecini care cresc animale, sau vecini care sunt “certa]i” cu normele de igien\ [i depoziteaz\ gunoi `n curte”, a mai ad\ugat purt\torul de cuv=nt al institu]iei, Adrian Popescu, subliniind c\ oriunde poate fi identificat\ o problem\, ar trebui s\ se renun]e la proiect.
Tot de administra]iile publice locale ]ine [i gestionarea situa]iei create de faptul c\ `n anumite zone, o parte din popula]ie este racordat\ la re]eaua de ap\ [i canalizare, iar alt\ parte folose[te `nc\ f=nt=n\ [i latrin\. Reclama]iile vin [i dintr-o parte [i din alta, de la cei cu vile, pe care `i deranjeaz\ mirosul veceului din fundul cur]ii vecinului, [i de la cei care tr\iesc `n casele p\rin]ilor, [i care pot suferi din cauza p=nzei freatice contaminate de fosele construite prost. Prim\riile ar trebui s\ impun\, dup\ p\rerea [efului DSP, acolo unde exist\ o re]ea de ap\ [i canalizare, racordarea tuturor celor care locuiesc `n zona respectiv\ [i `nchiderea f=nt=nilor, `n special a celor publice. “F=nt=nile din drum sunt de multe ori l\sate `n paragin\, nu se mai `ngrije[te nimeni de ele [i nu sunt verificate, put=nd ajunge un risc pentru s\n\tatea popula]iei. Iar f=nt=nile din cur]ile oamenilor sunt [i ele, neanalizate de mult\ vreme. Ace[tia ar trebui s\ solicite o analiz\ Direc]iei periodic, pentru c\ solul este destul de poluat la ora actual\”, a mai spus Abi]ei.
N Reclama]ii mai ciudate, la solu]ionarea c\rora legea nu prea ajut\
Nu numai prim\ria acord\ de multe ori aviz acolo unde poate constata clar c\ va exista o problem\, ignor=nd normele [i refuz=nd s\ se implice. Alte situa]ii pot intra sub autoritatea G\rzii de Mediu, cum ar fi calitatea apelor din sol. Recent, o b\tr=na s-a prezentat la Direc]ie pentru a reclama faptul c\, din cauza unei fose septice construite la 20 de metri dep\rtare de casa ei, apa din f=nt=na din care a b\ut toat\ via]a este acum contaminat\. ~ntr-un astfel de caz, inspectorii DSP nu au alt\ alternativ\ dec=t s\-i explice femeii c\, din punctul lor de vedere, normele au fost respectate, distan]a minim\ de 10 de metri prev\zut\ prin lege a fost respectat\ [i nu au mijloacele legale de a se adresa proprietarului care a construit fosa. Garda de Mediu ar trebui, `n astfel de cazuri, s\ intervin\ [i s\ verifice fosa, s\ constate dac\ este construit\ conform normelor [i dac\ nu polueaz\ p=nza freatic\. “Construirea foselor septice ar trebui inspectat\ de la `nceput p=n\ la cap\t de c\tre angaja]ii G\rzii de Mediu, pentru c\ sunt cazuri `n care fundul betonat lipse[te, sau sunt identificate metode de a crea scurgeri `n p\m=nt, care duc la poluarea p=nzei freatice”, a completat Abi]ei.
Un alt exemplu de reclama]ie `n leg\tur\ cu care Direc]ia nu poate face nimic se reg\se[te `n I]cani, unde un depozit de selec]ie a de[eurilor a fost amenajat `n c=mp viran, dup\ care un sucevean [i-a construit cas\ la o oarecare distan]\. Din cauza mirosului nepl\cut, respectivul cet\]ean a v=ndut cl\direa, iar cel care a cump\rat-o a venit cu reclama]ie la DSP din cauza disconfortului creat de depozitul care exista acolo de la bun `nceput.
{i sucevenii din mediul rural se reclam\ frecvent pentru probleme care, `ns\, nu ]in de competen]ele Direc]iei. Cam o dat\ pe lun\, un sucevean vine nemul]umit de faptul c\ un cons\tean alege s\ se u[ureze pe gardul lui `n loc s\ foloseasc\ veceul bodegii `n care a b\ut. ~n func]ie de certurile dintre vecini, ace[tia se mai reclam\ pentru latrine care, `ns\, stau de zeci de ani l=ng\ gardurile lor, sau pentru grajdurile vecinilor, la fel de vechi, care sunt prea apropiate de casele lor. De obicei, motivele de ceart\ ies la iveal\ pe teren, iar inspectorii realizeaz\ c\ solicitarea depus\ la DSP nu este dec=t o modalitate `n plus de [ican\ `n conflictele lor personale. Tot `n aceea[i categorie intr\ [i r\zbun\rile celor concedia]i, care reclam\ diverse nereguli care se petrec in unit\]ile pe care le-au p\r\sit. Inspectorii sunt obliga]i s\ le verifice pe toate, dar de multe ori acestea nu se confirm\. Directorul DSP s-a ar\tat nemul]umit de faptul c\ nu exist\ nicio modalitate legal\ de sanc]ionare a celor care reclam\ situa]ii care nu se verific\ pe teren.
Reclama]ii legate de zgomotul prea puternic vin `n general de la or\[eni. Una dintre cele mai frecvente probleme ale sucevenilor urbani este legat\ de instala]iile de frig pentru agregate de la unit\]ile de alimenta]ie. “Acestea produc un zgomot peste limita de decibeli admis\, `n special pe timp de noapte, [i de multe ori sunt situate chiar `ntre blocuri, sub geamurile oamenilor. Toate unit\]ile poluante sunt, `ns\, obligate prin lege s\ p\streze o distan]\ de minimum 15 metri de orice fereastr\ de locuin]\”, a l\murit Abi]ei. Cu toate acestea, unit\]ile poluante `[i doresc de cele mai multe ori sedii la parterul blocurilor, iar sucevenii – apartamente la etajul I, de unde [i sumedenie de reclama]ii, care trebuie solu]ionate `ntr-un fel sau altul. “La un moment dat am primit o reclama]ie de la o doamn\ care avea sub apartamentul ei un salon de Bingo. Am mers acolo, am verificat nivelul de zgomot `n apartament, dar acesta era sub maximum admis, de 25 de decibeli, cu toate c\ auzeam si eu foarte clar cum se striga fiecare num\r `n parte. Vibra]iile erau transmise prin perete, dar noi nu le putem m\sura dec=t pe cele transmise prin aer. ~n situa]ia asta, nu am avut suport legal pentru a discuta cu proprietarul salonului, dar am negociat cu acesta s\ ia anumite m\suri care pot diminua zgomotul”, a mai exemplificat directorul DSP.
O situa]ie asem\n\toare este creat\ de proprietarii de case care trag conducta de evacuare a apelor uzate `n [an]ul comunei, unde se revars\ surplusul. Nu este vorba despre un pericol pentru s\n\tatea public\, motiv pentru care inspectorii Direc]iei nu au cum s\ intervin\, dar se creeaz\ un disconfort pe care oamenii totu[i `l reclam\. (Andreea DIACONU)

Vezi si

Sute de oameni au participat la lansarea candidaturilor liberale pentru primăriile Moldovița și Vatra Moldoviței. Flutur: ”A fost o atmosferă electrizantă, foarte încurajatoare și optimistă”

Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava, a făcut în cursul zilei de marți un adevărat maraton …