Tuesday , June 25 2024

Bărbat din Șerbăuți, înșelat cu peste 11.000 de euro la achiziția unei rulote de vacanță

Apropierea vacanței de vară ne face în mod involuntar să fim mai euforici și mai relaxați. Fiecare dintre noi, adulți, copii, merităm un concediu și momente de relaxare după serviciu sau un an școlar încărcat. Atenție însă la ofertele turistice, la închirirea de imobile, vehicule sau rulote pentru a nu vă transforma concediul într-un coșmar păgubos.  Un bărbat din comuna Șerbăuți a vrut să ofere familiei un concediu de neuitat și călătorii cu o rulotă modernă, dar s-a ales cu o pagubă de peste 11.000 de euro.

Joi, 23 mai, la ora 12.00, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Șerbăuți au fost sesizați direct, prin plângere de către un bărbat de 48 ani, din satul Șerbăuți cu privire la faptul că a fost victima unei înșelăciuni. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că, la data de 13.05.2024, în urma unor căutări pe o rețea de socializare cu privire la achiziționarea unei autorulote, bărbatul a găsit o pagină ce părea a aparține unei firme dintr-un stat european și care ar avea ca obiect de activitate vânzarea de vehicule de acest gen.

Ulterior, bărbatul a cerut detalii referitoare la procedura de achiziționare a unei autorulote, prin sistem de mesagerie scrisă, fiindu-i indicat să transfere suma de 1.500 euro într-un anumit cont, pentru confirmarea cererii de cumpărare. În aceste condiții, la data de 17 mai 2024, bărbatul a virat în contul respectiv suma cerută. După această tranzacție, i s-a pretins bărbatului din Șerbăuți  suma de 5.100 euro, care ar reprezenta 30% din valoarea autorulotei, în schimbul retragerii anunțului din mediul online și rezervării vehiculului. În acest context, la data de 20 mai 2024, bărbatul  a virat suma de 5.100 euro în același cont pe care beneficiarul i l-a transmis.

În continuare, pe 22 mai 2024,  suceveanului i s-a mai solicitat o sumă de 4.540 euro, care ar reprezenta cheltuielile pentru demersurile administrative, sumă pe care bărbatul a achitat-o.

După achitarea acestor plăți în contul solicitat, respectiv un total de 11.140 euro, bărbatul din Șerbăuți a  constatat că beneficiarul paginii nu a făcut demersurile pentru livrarea autorulotei, amânând livrarea și pretinzând în continuare noi sume de bani și noi condiții de livrare. Totodată, acesta a făcut verificări și pe unele site-uri de tip „forum”, unde erau prezentate feedback-uri negative asupra paginii, respectiv că firma nu ar exista și că pagina ar fi falsă. În  cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,înșelăciune”.

Atenţie la link-uri!

Polițiștii reamintesc că există modalităţi pentru a afla dacă link-ul trimis de aşa–zişii cumpărători este un fals. Deşi paginile web la care ne direcţionează link-urile folosesc identitatea vizuală a unor branduri on-line, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială și linkurile prezintă mici modificări. Aşadar, mare atenţie la micile detalii!  

Dar, dacă totuşi, aţi căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să contactaţi banca pentru a bloca cardul şi eventualele tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, depuneţi o plângere la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Sfaturi de la poliţişti

Polițiștii vă îndeamnă să mai reţineţi câteva aspecte: nu daţi nimănui, persoană fizică sau juridică, datele cardului bancar – evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext; nu acceptaţi să mutaţi discuţiile pe rețele de comunicare şi păstraţi discuţiile pe chat-ul de vânzări, pentru a putea fi ulterior ajutat în caz de fraudă; verificaţi înainte de a da click linkul și nu introduceţi datele cardului online, ne sfătuiesc polițiștii. (O.S.)

Vezi si

De o săptămână, pagina de facebook a Mănăstirii Dragomirna este ținta unui atac al unor hackeri

Contul de facebook al Mănăstirii Dragomirna  a fost spart de hackeri care au pus în …