Monday , July 22 2024

Parcuri fotovoltaice și noi autobuze electrice vor fi cumpărate de Primărie cu banii din „Contractul Climatic”

Finanțarea lucrărilor la parcul fotovoltaic de la CET Suceava – nu doar etapa 1 care este limitată la suma de 10 milioane de euro, ci a întregului proiect care este mai amplu, pe două celule de la halda de zgură – va fi realizată cu fonduri a câte 50 de milioane de euro pentru „proiecte de energie verde”, fonduri care vor fi alocate în cadrul Programului 100 de orașe europene inteligente și neutre climatic. „În primul rând, vom face întregul parc fotovoltaic de la groapa de zgură, cât și în alte locații, inclusiv la fosta groapă de gunoi de la Călău. La fel (în cadrul sumei de 50 de milioane de euro) avem în vedere reabilitarea unor de blocuri de locuințe, dar și cumpărarea de autobuze electrice”, a declarat Ion Lungu.

Image by Freepik

El a explicat că deși sunt autobuze electrice la Suceava și vor mai sosi și pentru zona metropolitană în jur de 50 de astfel de mijloace de transport, mai sunt solicitări pe anumite zone și de aceea ar mai fi nevoie să se acopere necesarul pentru transportul copiilor la școală.

În ceea ce privește parcul fotovoltaic de la CET, Primăria municipiului Suceava a obținut, recent, avizul tehnic de racordare (ATR) pentru primul parcul fotovoltaic. „Este un aviz foarte important, pentru că, în lipsa acestuia, dacă înființezi parcul fotovoltaic, mai apoi nu ai unde să îl racordezi”, a declarat primarul Ion Lungu.

El a explicat, într-o conferință de presă, că acest acord este foarte greu de obținut de la compania Transelectrica, dar că odată obținut sunt speranță ca până la sfârșitul lunii să fie semnat contractul de finanțare la primul parc fotovoltaic al municipiului Suceava.

Parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafațå de peste 32,21 de hectare la una din celulele haldei de zgură de la fosta Centralå Electricå de Termificare (CET), parte din terenuri fiind ale orașului Salcea și comunei Ipotești. Cu o putere totală instalată într-o primă etapă de 19.928 de MW, cele peste 47 de mii de panouri fotovoltaice vor putea „acoperi necesarul de consum pentru iluminatul public, unități de învățământ, clădiri publice și cel necesar funcționării transportului public electric de călători din municipiul Suceava”. (D.P.)

Vezi si

Trei zile pline de dansuri și cântece bucovinene la Câmpulung Moldovenesc. Show total susținut de Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, urmat de un fabulos foc de artificii

În weekendul acesta, principalul eveniment din zona de munte a județului Suceava a fost Festivalul …