Thursday , July 25 2024

Bizar incident la Cernăuți: Vandalizare a statuii lui Eminescu, înainte de comemorarea a 135 de ani de la moartea poetului

La 15 iunie s-au împlinit 135 de ani de la plecarea din această lume a lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor. La 135 de ani de la decesul său, românii din părțile Bucovinei nu l-au uitat. În semn de respect, la Suceava a fost depusă din partea Consiliului Județean Suceava o coroană de flori la bustul din centrul orașului. Emoționante au fost manifestările pe care românii din nordul Bucovinei le-au organizat la Cernăuți și Noua Sulița. Și nu întâmplător deoarece din Ipoteşti, „satul din legendă”, pornise Mihai Eminovici (numele Eminescu avea să fie schimbat ulterior de Iosif Vulcan) la vârsta de opt ani  spre capitala Bucovinei, Cernăuți – atunci aflată sub dominaţia habsburgică – pentru a fi înscris la şcoala National-Hauptschulle.

La Cernăuți a fost vandalizat monumentul poetului național Mihai Eminescu. S-a întâmplat cu câteva zile în urmă și nimeni nu a luat măsuri. Actul de vandalism a stârnit indignare în rândul comunității românești și al admiratorilor poetului mai ales că imagini despre acesta au fost publicate în ziua comemorării a 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Foto: BucPress

Potrivit agenției de presă BucPress, care citează dintr-o postare publicată pe Facebook de către Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți,  „statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuțiului a fost vandalizată spre ziua comemorării Lui la 135 de ani de la trecerea în veșnicie. Vă mulțumim pentru stima față de cultura română universală, fraților!”, a scris Nicolae Șapcă pe rețeaua de socializare.

Fotografiile publicate în postare arată clar cum soclul acestui monument a fost deteriorat, plăcile de marmură fiind sparte și având margini deteriorate.

Ulterior, au apărut câteva precizări legate despre contextul în care s-a produs incidentul: un grup de copii a vizitat în 10 iunie Cernăuțiul și, fotografiindu-se la statuia lui Mihai Emiescu, s-au apropiat prea mult și ar fi deteriorat monumentul. Deși în sprijinul acestei justificări sunt făcute trimiteri la imagini de pe camere de supraveghere, totuși imaginile în care să arate cum au putut niște copii să deterioreze soclul cu plăci de marmură nu au fost publicate.

Indiferent de situație, ceremonii de depunere a unor coroane de flori au fost atât la monumentul din centrul orașului Cernăuți, cât și la bustul din curtea casei memoriale a lui Aron Pumnul.

Foto: Libertatea Cuvantului

Dacă la Suceava coroana de flori a fost depusă de Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, la Cernăuți depunerea de coroane de flori s-a făcut cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale şi ai Consulatului General al României la Cernăuţi – Consulul General, Irina Loredana Stănculescu, şi ministrul plenipotenţiar, Nicolae Dan Constantin.

Ulterior, la Palatul Naţional al Românilor a urmat o discuţie despre valoarea operei eminesciene şi importanţa poetului nostru naţional pentru comunitatea românească din regiunea noastră.

Foto: BucPress

La Noua Suliță a avut loc, de asemenea, o manifestare culturală dedicată omagierii poetului național Mihai Eminescu, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la trecerea sa în eternitate. În semn de omagiu, cei prezenți au depus flori la monument, manifestând astfel respectul și admirația pentru „Luceafărul poeziei românești”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației locale, cadre didactice și elevi din localitate, subliniind importanța cultivării respectului pentru rădăcinile noastre și cunoașterea istoriei, literaturii și culturii naționale. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Dinos and Sea Monsters: expoziție de animale marine gigant și dinozauri animatronici, în parcarea Iulius Mall Suceava

O parte dintre misterele erei mezozoice pot fi descoperite în parcarea Iulius Mall, prin intermediul …