Thursday , July 18 2024

Admiterea la Medicină va fi organizată de USV cel mai probabil în cea de-a doua sesiune din acest an 

”Raportul şi concluziile evaluatorilor vor fi prezentate în cadrul comisiei de specialitate şi în consiliul general ARACIS, aşteptând un răspuns final (şi sperăm favorabil) până la finalul lunii iulie. Dacă vom primi avizul în iulie și va fi inclus în Hotărârea de Guvern din august, atunci vom organiza admitere în septembrie. Dacă se întârzie, atunci rămâne pe anul următor. De asemenea, dacă se dă aviz negativ, atunci redepunem dosarul la începutul anului viitor cu remedierea eventualelor neajunsuri ce ar putea fi observate. Sperăm să nu avem parte de o astfel de situație, iar comisia care a fost aici nu a avut astfel de concluzii. Dar orice este posibil, având în vedere ca nu s-a mai avizat un program nou de medicină de mai mult de 2 decenii”, a explicat rectorul Mihai Dimian.

Informații de ultim moment privind introducerea mult așteptatei noutăți în oferta de școlarizare a Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava au fost transmise de către rectorul Mihai Dimian, în cursul zilei de duminică. Programul de licență Medicină (6 ani) a primit zilele trecute vizita de evaluare din partea comisiei desemnate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pentru autorizare. Au fost apreciate dotările Facultății de Medicină și Științe Biologice Suceava, cele ale Spitalului Clinic Județean, dar și stadiul proiectului contrucției viitorului sediu al facultății și al demersurilor privind transferul Policlinicii CFR. Totuși, nu se întrevăd șanse ca noul program de studii să fie disponibil în cadrul concursului de admitere din luna iulie, din moment ce răspunsul final al ARACIS este așteptat la finalul lunii iulie, iar înscrierile din cadrul primei sesiuni au loc în perioada 11-18 iulie. Cel mai probabil, primii candidați se vor putea înscrie în a doua sesiune de admitere, care va avea loc la începutul lunii septembrie. De altfel, în planul de școlarizare postat la secțiunea Admitere pe site-ul universității nu apare specializarea Medicină în cadrul Facultății de Medicină și Științe Biologice. Sunt șase specializări disponibile – Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Tehnică dentară, Asistență medicală generală, Biochimie și Biologie.

”Raportul şi concluziile evaluatorilor vor fi prezentate în cadrul comisiei de specialitate şi în consiliul general ARACIS, aşteptând un răspuns final (şi sperăm favorabil) până la finalul lunii iulie. Dacă vom primi avizul în iulie și va fi inclus în Hotărârea de Guvern din august, atunci vom organiza admitere în septembrie. Dacă se întârzie, atunci rămâne pe anul următor. De asemenea, dacă se dă aviz negativ, atunci redepunem dosarul la începutul anului viitor cu remedierea eventualelor neajunsuri ce ar putea fi observate. Sperăm să nu avem parte de o astfel de situație, iar comisia care a fost aici nu a avut astfel de concluzii. Dar orice este posibil, având în vedere ca nu s-a mai avizat un program nou de medicină de mai mult de 2 decenii”, a explicat rectorul Mihai Dimian.

Din comisia de evaluare au făcut parte reprezentanţi ai Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca, Timişoara, Craiova şi Tg. Mureş. A fost apreciat și colectivul de cadre didactice medicale deja existent în cadrul universităţii, precum şi perspectivele deosebite de dezvoltare, însemnând 10 posturi didactice scoase la concurs în cadrul facultăţii, precum şi necesitatea formării de cadre medicale pentru această regiune şi susţinerea fermă a propunerii din partea potenţialilor angajatori şi a administraţiei publice, după cum a punctat rectorul USV. De menționat că la concursul pentru ocuparea posturilor didactice vacante pe perioadă nedeterminată, care se desfășoară în această perioadă, s-au înscris șapte candidați, printre care se numără un cadru didactic cu o vastă experiență de la Facultatea de Farmacie din cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și un medic primar în specialitatea Diabet, Nutriție și Boli metabolice din Iași, dar și medici din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava.

Procesul de autorizare a unui program nou de studii este unul de durată, ce presupune multă muncă și dedicare, cu atât mai mult cu cât este vorba despre domeniul Medicină. ”Mulţumesc tuturor colegilor şi cadrelor medicale pentru efortul deosebit depus în ultimele luni pentru îndeplinirea tuturor standardelor necesare acestui program de studii, precum şi tuturor participanţilor la întâlniri pentru susţinerea acordată acestui demers. Suntem conştienţi de responsabilitatea asumată prin iniţierea unui astfel de program şi luăm în considerare toate observaţiile şi recomandările care ni se fac. În acelaşi timp, sper ca şi progresele majore făcute de USV şi Spital, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea bazei materiale, cât şi atragerea de cadre didactice universitare în domeniul biomedical, să fie observate de cei care doresc să-şi exprime un punct de vedere în legătură cu acest subiect”, a explicat rectorul Dimian, care a ținut să transmită că ar trebui să fie evident pentru toată lumea marea nevoie de medici în regiune şi distribuţia inegală a medicilor în România, punctând că în Bucureşti şi alte 5 judeţe din țară se află mai mult de jumătate dintre medicii din România. (Oana NUȚU)

 

 

Vezi si

Școlile din Marginea, dotate cu mobilier nou, echipamente digitale și materiale didactice, prin fonduri PNRR

Cele patru unități de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Marginea au început să fie …