Monday , June 17 2024

Spitalul din Fălticeni a primit bani de la Ministerul Sănătății pentru finalizarea lucrărilor

Noua unitate spitalicească este finalizată în proporție de peste 90%  și ar mai fi nevoie de peste 8 milioane de lei pentru ca medicii fălticeneni să-și desfășoare activitatea acolo. Direcția de Sănătate Publică Suceava a primit de la Ministerul Sănătății suma de 11 milioane de lei, pentru continuarea investițiilor. Lucrările au început în urmă cu 27 de ani, în mai 1991spital Falticeni vizita min Sanatatii 24 mai 2018 - 1-min

Se pare că noul Spital Municipal Fălticeni are șanse să fie gata până la debutul sezonului rece, deoarece Ministerul Sănătății a alocat, prin Direcția de Sănătate Publică Su­ceava, suma de 11 milioane de lei, pentru continuarea investițiilor. Acești bani au fost virați în contul DSP, directorul Cătălina Zorescu declarând că a fost déjà semnat contract cu Primăria Fălticeni pentru derularea lucrărilor. Din suma primită, au fost achitate lucrări efectuate în valoare de 6.591.000 de lei. Se pare că acești bani vor fi folosiți pentru amenajarea parcării din curtea spitalului și pentru achiziția de aparatură medicală, cât și pentru demolarea spitalului vechi.

Lucrările la această unitate spitalicească au început în urmă cu 27 de ani, mai exact în anul 1991. Proiectul este realizat în proporție de aproape 98%, iar bolnavii sunt tratați în continuare într-un spital vechi de peste 150 de ani.

Primul termen pentru finalizarea spitalului a fost anul 1995, după care au urmat alte și alte termene, toate nerespectate. Proiectul inițial a fost modificat de mai multe ori, din cauza schimbărilor apărute în legislația din domeniul medical, a noilor cerințe din domeniul sanitar și al situațiilor de urgență. Noua unitate medicală ar trebui să aibă 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare indivi­duale, circuite pentru fluide me­di­­cale și aparatură de ultimă generație și ar trebui să deservească o populație de 150.000 de locuitori din municipiul Fălticeni și 20 de comune limitrofe. În anul 2000, lucrările au fost blocate, la acea dată spunându-se că vor fi sistate definitiv și invocându-se faptul că nici nu ar mai fi nevoie de un nou spital sau chiar de vechiul spital de la Fălticeni, ci cel mult de niște secții externalizate ale Spitalului Județean de Urgență Suceava. Motivul invocat era cel legat de distanța mică între municipiul Făl­ti­­ceni și municipiul Suceava. Lucrările la noul spital din Fălticeni au fost reluate în anul 2011.

Actualul spital funcționează cu șase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinația de spital și au o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri sunt amenajate în case particulare, școli și grădinițe. Spitalul, care asigură în prezent asistența medicală pentru populația din oraș și din teritoriul arondat, are un număr de 385 de paturi. Indicele de acoperire a populației cu paturi este 2,82 la mia de locuitori, cu mult sub media pe județ. Acest fapt determină o aglomerație permanentă a spitalului, aglo­merație care în condițiile precare de spitalizare constituie un impediment serios în administrarea serviciilor medicale de calitate. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Bizar incident la Cernăuți: Vandalizare a statuii lui Eminescu, înainte de comemorarea a 135 de ani de la moartea poetului

La 15 iunie s-au împlinit 135 de ani de la plecarea din această lume a …