Friday , June 21 2024

Soţia lui Dumitru Morhan, patroana Ecolact, urmărită penal pentru o evaziune fiscală de 1,5 miliarde de lei vechi

Domnica Morhan`

Domnica Morhan este acuzată că a vândut 110 vite firmei Twin Tigers din Clit – Arbore, ulterior a stornat factura, dar vitele nu s-au mai întors la societatea care le-a vândut – Ecolact CO SA. S-a aflat mai apoi că majoritatea acestora au murit de foame, prin grajdurile fostului IAS de la Clit.  Dumitru Morhan, soţul Domnicăi Morhan, execută o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru înşelăciune

Domnica Morhan, soţia omului de afaceri Dumitru Morhan, acum deţinut în penitenciar unde suportă o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru înşelăciune, a devenit la rândul ei urmărită penal, pentru o evaziune fiscală de 1,5 miliarde de lei vechi.
Conform IPJ Suceava, la data de 31 mai a.c., la propunerea IPJ Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a confirmat propunerea de începere a urmăririi penale faţă de Domnica Morhan, de 55 de ani, din municipiul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Conform poliţiştilor, Domnica Morhan în calitate de administrator al SC Ecolact CO SA, a efectuat la data de 03.10.2007 o vânzare de 110 animale către societatea Twin Tigers din comuna Arbore, valoarea tranzacţiei, conform facturilor emise fiind de 920.882 lei (9,2 miliarde de lei vechi, n.r.) din care TVA 147.032 lei (1,47 miliarde de lei vechi, n.r.)
Ulterior la data de 31.10.2007, Domnica Morhan a dispus printr-o factură stornarea operaţiunii de vânzare dintre cele două societăţi, cu toate că animalele nu au fost returnate.
Prin înregistrarea în evidenţele contabile a acestei operaţiuni fictive şi stabilirea cu rea credinţă a impozitelor şi taxelor, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat de 147.032 lei, reprezentând TVA, ce nu a fost recuperat.
Afacerea Ecolact – Twin Tigers nu este printre cele mai plăcute amintiri ale primarul din Arbore, Ionel Hrincescu. In 2007 nu era încă primar, dar ştia despre acea afacere cu vite făcută între cele două firme. Ecolact ar fi vândut firmei Twin Tigers, administrată de o anume Cecilia Caplan, căsătorită cu un turc, două grajduri şi un spaţiu administrativ din fostul IAS din satul Clit, comuna Arbore. Aici au fost aduse nişte vite. La un moment dat, oamenii din sat au început să facă reclamaţii la autorităţi că în grajdurile de la Clit vitele aduse mor pe capete, nefiind hrănite şi îngrijite corespunzător. Sesizările au ajuns şi la reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare, care au trimis o echipă de inspectori la grajdurile de la Clit. Intr-un fel sau altul, diferendul s-a stins la acea vreme, vitele, numai piele şi os fiind mutate pe undeva pe la Pătrăuţi. Se vede treaba că, din punct de vedere al celor din Arbore, problema s-a închis, însă analiza modului în care s-au făcut tranzaţiile cu spaţii şi animale în urmă cu şase ani, a rămas în atenţia organelor de anchetă.
Activele Ecolact, scoase la vânzare de Fisc
Obiectiv de Suceava a arătat de curând că parcul auto al firmei lui Morhan – Ecolact CO SA a fost scos la vânzare de Fisc
Spuneam atunci că societatea ce aparţine familiei lui Dumitru Morhan, omul de afaceri sucevean care îşi ispăşeşte în penitenciar o pedeapsă de trei ani de închisoare, trece prin grele încercări. Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Suceava a pus sechestru şi a scos la vânzare parcul auto al firmei care, până de curând, era inclusă în topul producătorilor de brânzeturi şi alte produse lactate din judeţul Suceava. Pentru datorii neplătite la bugetul de stat, au fost scoase de către Fisc la vânzare mai multe automobile, valoarea totală a sumelor pe care Direcţia Generală a Finanţelor Publice speră să le obţină, prin AFP Suceava prin vânzarea bunurilor scoase la mezat fiind de 25.098 lei.
Este vorba despre un autoturism Toyota, din 2004, care poate fi cumpărat pentru suma de 1.098 lei; un autoturism Dacia din 2002, scos la vânzare pentru 4.000 de lei; un autoturism Mercedes Benz din 1986, pentru care se cere 9.000 de lei; un autoturism Dacia din 2002, scos la vânzare pentru suma de 4.000 de lei şi o remorcă estimată la 7.000 de lei. De reţinut că aceste preţuri nu au incluse taxa pe valoarea adăugată.
In luna noiembrie a anului trecut, afaceristul Dumitru Morhan, fost preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, pentru puţină vreme preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România – formaţiune a minorităţii ucrainene acceptată oficial şi cu reprezentare în Parlament, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, după ce Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis respingerea recursului formulat de Dumitru Morhan. In ziua ce a urmat pronunţării sentinţei, afaceristul sucevean s-a prezentat la arestul IGPR din Bucureşti, unde a fost internat şi apoi transferat în penitenciar. Pedeapsa primită a fost în principal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune
Dumitru Morhan a fost dovedit că a folosit hârtii semnate în alb de către Stefan Tcaciuc fostul şef al Uniunii Ucrainenilor din România, pentru a confecţiona contracte de împrumut prin care a încercat să dovedească faptul că ar fi avut de încasat de la Tcaciuc 89.000 de dolari. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 77% dintre elevii Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți au primit distincții la finalul anului școlar

La nivelul liceului, 44 de elevi (aproape 5%) au încheiat anul școlar cu media 10. …

No comments

  1. …alta hoata…nu demult am citit si despre cristina iordachel….fura toti de rup!