Tuesday , May 21 2024

Municipiul Suceava primește 50 de milioane de euro pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile

Municipiul Suceava a fost inclus în mod oficial în programul „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”, urmând a primi o finanțare extrem de consistentă atât din fonduri europene, cât și guvernamentale. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu care, la conferința săptămânală de presă care a avut loc marți, a precizat că acest lucru a fost stabilit în ședința Comitetului de Coordonare M100 care a avut loc la Guvern.

De altfel, Suceava se află într-o companie selectă alături de Cluj-Napoca și Sectorul 2 din București, urmând ca și acestea să primească finanțare europeană și guvernamentală în sensul dezvoltării și implementării unor proiecte care să facă din aceste comunități locale unele „neutre și inteligente climatic”. „S-a stabilit ca într-o primă etapă (s.red.) Suceava, Cluj-Napoca și sectorul 2 București să primească câte 50 de milioane de euro pe apelul de proiecte de la Ministerul Energiei”, a declarat primarul Ion Lungu. La nivel de țară însă au mai fost incluse și alte 10 orașe din țară care vor beneficia de fonduri – doar din surse guvernamentale – pentru demararea unor proiecte în vederea atingerii scopului declarat: „inteligente și neutre din punct de vedere climatic”. În total, se prefigurează în anii următori accesarea unei sume imense de un miliard de euro pentru finanțarea unor proiecte în domeniul energiei regenerabile și a parcurilor fotovoltaice.

Fondurile sunt destinate cu precădere susținerii unor proiecte în domeniul energiei regenerabile. „Așa cum se știe am avut proiectul pentru parc fotovoltaic de 20 de milioane de euro. Din păcate limita a fost redusă la 10 milioane de euro deci mai avem posibilitatea să mai finanțăm un parc fotovolatic pe celula a doua la groapa de zgură. Putem face un parc (fotovoltaic) pe 7 hectare la fosta groapă de la Călău. La fel de important vrem să facem un parc fotovoltaic la TPL. Acești bani îi folosim cu precădere cu această destinație energie regenerabilă și parcuri fotovoltaice pentru a asigura independența energetică a orașului nostru”, a declarat Ion Lungu.

De cealaltă parte, fondurile europene par mai greu de accesat, dar sunt și mai multe iar Suceava face parte din acea companie selectă alături de Cluj-Napoca și sectorul 2 al capitalei. Pachetul de proiecte pe care Primăria Suceava în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava l-a depus pentru programul „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic” și aprobat de Comisia Europeană are o valoare de 400 de milioane de euro. Este însă vorba doar de etapa de verificare și urmează foaia de parcurs, Ion Lungu fiind optimist că pe la jumătatea lui iunie va putea semna contractul Climatic City. (D.P.)

 

 

 

Vezi si

Studentă a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării de la USV, premiul I la un concurs de traduceri

Luni, 13 mai a.c., Facultatea de Litere a Universității din Craiova, în parteneriat cu Institutul …