Friday , April 26 2024

Morhan rămâne în puşcărie, “şef la spaţii verzi”

morhanflori

Ieri, Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat apelul declarat de Dumitru Morhan, care a cerut revizuirea sentinţei prin care a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru înşelăciune. Supărarea lui nu pare a fi prea mare de vreme ce, chiar dacă nevasta i-a transmis că a divorţat de el, a rămas “şef la spaţii verzi” în Penitenciarul Botoşani unde s-a mutat de curând

 
Dumitru Morhan suferă eşecuri unul după altul în faţa instanţelor sucevene. Ieri Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat apelul declarat de Dumitru Morhan care a cerut revizuirea sentinţei prin care a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru înşelăciune, în dosarul UUR. Precum se ştie, Morhan a susţinut că ar fi oferit un împrumut de aproape 100.000 de dolari Uniunii Ucrainenilor din România, condusă la acea vreme de Stefan Tcaciuc, actualmente decedat. Anchetatorii au stabilit că a fost vorba de o plastografiere a unor documente semnate în alb ce se foloseau în mod uzual de către liderii Uniunii Ucrainene de la acea vreme, printre care şi Dumitru Morhan, ce îndeplinea funcţia de prim-vicepreşedinte al UUR. Sentinţa pronunţată ieri de Curtea de Apel Suceava nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Obiectiv de Suceava a arătat în primăvara acestui an faptul că afaceristul sucevean Dumitru Morhan, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru înşelăciune în acest dosar, s-a îndreptat către instanţele judeţene cerând felurite revizuiri. Un motiv bun pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor de a dispune transferul lui Dumitru Morhan de la penitecinarul Rahova, la penitenciarul Botoşani, mult mai aproape de casă.
Am arătat, acum două luni că, Dumitru Morhan şi-a intrat repede în rolul de deţinut plictisit de viaţa din penitenciar şi exploata orice oportunitate de a evada oficial din celulă, pentru măcar o zi. Foarte rapid a reuşit “transferul” la închisoarea din Botoşani unde a devenit, cum se laudă “şef pe spaţii verzi”, sperând să scape astfel cu două treimi din pedeapsă. Cererea de revizuire vizează dosarul 6733/86/2009, în care Tribunalul Suceava a dat în 10 noiembrie 2010 sentinţa penală prin care afaceristul sucevean a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare cu executare pentru infracţiunile amintite. Solicitările de revizuire, din experienţa magistraţilor suceveni, au şanse minime de izbândă. Magistraţii, atât judecătorii cât şi procurorii care au formulat rechizitoriul în baza căruia un inculpat a fost trimis în judecată apreciază că solicitările de revizuire, ca şi cale extraordinară de atac, trebuie să fie bine argumentate, să ofere instanţei date noi care să infirme concluziile din rechizitoriul procurorilor şi dovezile depuse la dosar în timpul judecării cauzei. Dumitru Morhan nu a reuşit să convingă nici judecătorii de la Tribunal şi nici pe cei de la Curtea de Apel Suceava că ar fi avut vreun as în mânecă pe care să-l folosească în lupta cu Justiţia. Desigur, mai are o şansă, la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Reamintim că în ziua de 5 noiembrie 2012, omul de afaceri sucevean Dumitru Morhan, fost preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România şi în vara anului trecut, pentru scurtă vreme, preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România, cu pretenţia de a candida pentru un mandat de deputat din partea acestei minorităţi s-a prezentat singur la Secţia 5 de Poliţie din Bucureşti., cu bagajul făcut, în vederea internării sale în penitenciar. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat atunci faptul că instanţa de fond – Tribunalul Suceava, care a judecat cazul său, a dat soluţia bună, condamnându-l la trei ani de închisoare cu executare. Fostul lider al organizaţiilor ucranenilor din România a fost condus către arestul Direcţiei de Cercetări Penale din capitală de unde a fost transferat la Penitenciarul Rahova, de lângă Bucureşti. Ulterior, a fost adus mai aproape de locul său de baştină, la Penitenciarul din Botoşani Dumitru Morhan va trebui să ispăşească o pedeapsă de trei ani de închisoare, pentru înşelăciune în cazul unui fals împrumut pe care el a susţinut că l-ar fi acordat defunctului preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Stefan Tcaciuc. Dumitru Morhan a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava într-un dosar în care procurorii au probat faptul că Morhan s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Stefan Tcaciuc, aproape 100.000 de euro, sumă provenită dintr-un aşa zis împrumut acordat de Morhan lui Tcaciuc ce nu a mai fost restituit. Ani în şir, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, Dumitru Morhan, a susţinut că a împrumutat sume foarte mari de bani atât fostului preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) – Stefan Tcaciuc, cât şi Uniunii ca atare, într-o perioadă în care dânsul deţinea funcţia de prim-vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice. După ce Stefan Tcaciuc a murit, Dumitru Morhan s-a îndreptat împotriva văduvei acestuia, Virginia Tcaciuc.
Dumitru Morhan a cerut să i se restituie suma de 97.643 de euro – provenită dintr-un împrumut iniţial de 80.000 de dolari ce l-ar fi oferit lui Stefan Tcaciuc în 2001, plus dobânzile aferente. In primă instanţă judecătorii i-a dat dreptate şi a pus-o la plată pe văduvă, în baza unor expertize care certifica faptul că semnătura de pe contractul de împrumut a lui Stefan Tcaciuc nu este falsă, iar doi martori au confirmat că au fost de faţă la oferirea împrumutului, în casa lui Dumitru Morhan. Ulterior s-a dovedit că Dumitru Morhan a folosit hârtii semnate în alb de către Stefan Tcaciuc, pentru a confecţiona aşa-zisele contracte de împrumut. Dumitru Morhan a fost condamnat iniţial la şase ani de închisoare de Tribunalul Suceava, pentru înşelăciune, Curtea de Apel Suceava a confirmat sentinţa Tribunalului, cauza a fost trimisă de Inalta Curte de Casaţie în rejudecare la instanţele sucevene care au redus pedeapsa cuvenită omului de afaceri sucevean la trei ani de închisoare. Ultimele demersuri ale lui Dumitru Morhan au fost interpretate ca având legătură cu dorinţa lui de a-şi petrece viaţa de deţinut cât mai aproape de casă, în ciuda faptului că a aflat în penitenciar că soţia sa, Domnica Morhan a divorţat de el. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …