Friday , May 24 2024

Un nou proces de evaziune fiscală al afaceristului fugar Morhan ar putea începe abia în toamnă

Deşi a fost trimis în judecată la începutul anului, de procurorii botoşăneni, dosarul în care omul de afaceri sucevean este acuzat de o evaziune fiscală de peste 626 mii lei a “dospit” de atunci în camera preliminară. Abia recent, Tribunalul Botoşani a considerat că trimiterea în judecată este justificată şi se poate începe judecarea pe fond. Numai că Morhan şi partenerul său de afaceri ilicite, Constantin Cuciureanu, au contestat decizia instanţei botoşănene, care nu se va judeca înainte de 8 septembrie, după întoarcerea magistraţilor din vacanţă  

morhanflori [800x600]

Dacă o decizie luată recent de Tribunalul Botoşani va rămâne definitivă la Curtea de Apel Suceava, omul de afaceri Dumitru Morhan, acum fugar în Ucraina, va intra în sfârşit, după mai bine de jumătate de an de “cameră preliminară”,  în faza de judecare pe fond a unui dosar în care a fost trimis în judecată la începutul acestui an, pentru aceeaşi infracţiune care l-a făcut deja celebru – eva-ziune fiscală, pentru care a mai fost şi anterior condamnat doar faptele fiind săvârşite în altă parte.
Inainte de intrarea în vacanţa judecătorească, magistraţii Tribunalui Botoşani au respins, ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Dumitru Morhan şi Constantin Cuciureanu, constatând legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 569/P/2010 din 08 ianuarie 2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, privind pe cei doi.  Magistraţii botoşăneni au constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Ca atare au dispus începerea judecăţii cauzei privind pe Morhan şi pe Cuciureanu. Decizia fiind cu drept de contestaţie, prin avocat, Dumitru Morhan, din afara ţării, a atacat-o la Curtea de Apel Suceava. Pentru că a venit chiar înainte de începerea vacanţei judecătoreşti, un termene pentru judecarea contestaţiei  s-a stabilit pentru data de 8.09.2015.
Am arătat la începutul acestui an că afa-ceristul sucevean Dumitru Morhan, “refugiat” de ceva vreme în Ucraina, a fost trimis în judecată într-un nou dosar vizând fapte penale săvârşite în urmă cu zece ani. Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus atunci trimiterea în judecată a lui Dumitru Morhan pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală într-un dosar în care actorul principal este un afacerist din judeţul vecin, Constantin Cuciureanu. Dacă Morhan bântuie liber prin Ucraina, partenerul său Cuciureanu este deţinut în penitenciarul Botoşani, unde ispăşeşte o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru înşelăciune. In noul dosar, cei doi vor fi judecaţi de Tribunalul Botoşani întrucât în perioada februarie – decembrie 2005, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a societăţii ‘CLAUDIA 2000″ SRL, a cărui administrator era inculpatul Cuciureanu Constantin, a unor documente care nu au avut la bază operaţiuni reale în scopul de a sustrage de la plata către bugetul consolidat al statului a unor sume de bani reprezentând TVA dedus nelegal, au emis şi au ştornat facturi fiscale, reprezentând operaţiuni comerciale nereale, cu scopul urmărit de a se sustrage de la plata unor sume de bani datorate bugetului consolidat al sta-tului, reprezentând TVA colectat şi ajustat nelegal, precum şi de amânare la plată a impozitului pe profit, în sumă totală de 626.779 lei, la care se adaugă accesorii în sumă de 6.576 lei. Afacerea “CLAUDIA 2000” SRL este lichidată  de câţiva ani, la jumătatea anului trecut dispunându-se radierea societăţii din Registrul Comerţului, după închiderea procedurii insolvenţei, dar afacerile necurate derulate prin intermediul acesteia produc iată consecinţe chiar şi după un deceniu.
Dumitru Morhan a fost condamnat defi-nitiv în primăvara anului trecut la doi ani de închisoare pentru înşelăciune de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a decis să plece din ţară “la tratament” în Ucraina, imediat ce a aflat că instanţa supremă l-a condamnat. Cât îl priveşte pe cotroversatul om de afaceri botoşănean Constantin Cuciureanu, acesta a fost judecat şi condamnat definitiv acum aproape patru ani într-un dosar în care era acuzat că în urmă cu 14 ani a decontat ilegal de la stat cupoane agricole, prejudiciind statul cu peste 400.000 de lei. Este vorba de o tranzacţie făcută prin SC Pro Iris SRL Cristeşti, care ar fi achiziţionat de pe piaţă şi decontat ilegal de la stat 42.000 de cupoane. Curtea de Apel Suceava l-a condamnat în data de 24 martie 2011 la şase ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune. Pedeapsa, redusă ulterior la cinci ani, este executată acum de Cuciureanu în penitenciarul din Botoşani.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Şomuz Fălticeni a încheiat play-out-ul pe primul loc, după 7-0 cu Rapid Brodoc

Şomuz Fălticeni a încheiat sezonul competițional 2023/2024 pe primul loc în play-out-ul Seriei I a …

One comment

  1. Culmea…la puscarie cei doi nu isi vorbeau 🙂