Saturday , June 22 2024

La finalul lunii, la Dornești se deschide cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa

Flutur: Rezolvă problema fluidizării traficului rutier și securizează transporturile de cereale ucrainene spre portul Constanța

Grampet Group, firmă deținută de omul de afaceri Gruia Stoica, a investit 10 milioane de euro în cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor și produselor agricole din Europa, construit la Dornești, în apropiere de granița cu Ucraina. Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava, a anunțat că noul complex de la Dorneşti va deveni funcțional pe 31 mai, mare parte din transportul de cereale spre Constanța urmând a fi făcută pe calea ferată, lucru care va contribui la fluidizarea traficului rutier. De asemenea, consideră Flutur, transporturile vor fi astfel securizate, fiind mai puține posibilități ca grâul sau alte cereale din Ucraina să ajungă pe piața neagră din România

Așa după cum OBIECTIV a relatat, terminalul de la Dornești permite transportul a 240.000 de tone de cereale şi produse agricole lunar. Cu o capacitate maximă proiectată de 3 milioane de tone, complexul este dotat cu o staţie de încărcare a vagoanelor (128 metri lungime) şi una de descărcare (120 metri lungime), ce permit încărcarea/descărcarea simultană a opt vagoane. Reprezentanții companiei susțin că dotările sunt similare cu cele ale terminalelor din porturile maritime şi fluviale, ceea ce permite transportul produselor  la capacitate maximă, respectiv 500 de tone pe oră.

Terminalul de la Dorneşti, primul operat de Grup Feroviar Român şi al cincilea de Grampet Group, este proiectat să funcţioneze permanent.

Toate procesele tehnologice sunt automatizate şi coordonate de echipe dedicate de specialişti. În plus, fiecare linie/bandă transportoare poate lucra pe un traseu separat sau simultan în perechi, ceea ce asigură un flux de transport continuu şi rapid pentru cerealele şi produsele agricole provenite din Ucraina şi destinate exportului prin portul Constanţa.

secretarasite

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a declarat că acest terminal este important pentru România deoarece asigură transbordarea din vagoane care vin din Ucraina cerealelor, a grâului, și rezolvă într-o bună măsură problema fluidizării traficului și a securizării transporturilor de cereale spre portul Constanța.

”Începe peste 2-3 săptămâni campania de recoltare și urmează transportul către Marea Neagră a cerealelor. Acest transport se va face pe calea ferată în cea mai mare parte, lucru care rezolvă fluidizare a traficului rutier din România.  Această investiție este extrem de bine venită și din punct de vedere al parteneriatului și al solidarității cu Ucraina, dar și în ceea ce privește securizarea transportului, să nu ajungă cereale la negru pe piața românească, pentru că și fermierii români au nevoie de o concurență cinstită, loială și eu cred că le răspunde așteptărilor această mare investiție de la Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur. (O. S.).

Vezi si

Aeroportul Sucevei rămâne pe locul 5 ca număr de pasageri la nivel național

Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava continuă să se poziționeze pe al cincilea la nivel …