Monday , July 22 2024

Germania o va susține pe von der Leyen pentru un al doilea mandat, potrivit unor surse

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz va propune un al doilea mandat pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o reuniune a liderilor Uniunii Europene care va avea loc luni, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters.

Von der Leyen conduce organismul executiv al UE din 2019 și a fost consolidată de alegerile din această lună pentru Parlamentul European, deoarece Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, pe care îl conduce, a câștigat locuri în urma voturilor din întreaga UE.

Însă pentru a obține un al doilea mandat de cinci ani, von der Leyen are nevoie de sprijinul unei majorități a liderilor naționali ai UE și de o majoritate de lucru în Parlamentul European.

Este de așteptat ca guvernul lui Scholz să o susțină pe von der Leyen, dar nu a declarat public acest lucru.

Liderii UE se vor reuni luni la Bruxelles pentru o primă analiză comună a alegerilor pentru Parlamentul European.

Se așteaptă ca aceștia să ajungă la o decizie informală cu privire la o serie de funcții de conducere, inclusiv cea de președinte al summit-urilor liderilor UE și de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe, înainte de confirmarea la summitul UE din 28-29 iunie, au declarat diplomații.

Cu 13 lideri naționali din partea PPE, cu Germania care o va susține pe von der Leyen și cu Franța care înclină să o susțină, ea ar avea majoritatea calificată necesară – 15 din cele 27 de state membre ale UE, reprezentând 65% din populația UE. (Mediafax)

Vezi si

Filialele Partidului Democrat din toate cele 50 de state o susţin pe Kamala Harris la preşedinţia SUA

Toţi cei 50 de preşedinţi ai Partidului Democrat o susţin pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru …