Saturday , June 22 2024

Numărul rușilor căzuți pe front ajunge la pragul psihologic de 500 de mii 

Zilnic, Rusia pierde în jur de o mie de soldați pe frontul din Ucraina. Estimările comunicate oficial de Statul Major al Armatei Ucrainei arată zi de zi pierderi între 800 și 1.400 de soldați, în funcție de intensitatea ofensivei Federației Ruse.

Spre exemplu, vineri estimările făcute până în ziua precedentă indicau pierderi de 498.940 de soldați, în creștere cu 1.240 față de ziua precedentă. Practic, este foarte posibil ca Statul Major al Armatei Ucrainei să comunice, sâmbătă, că estimările oficiale cu privire la pierderile Rusiei depășesc jumătate de milion.

În orice caz, chiar și dacă în cursul zilei de sâmbătă încă nu se va trece de acest prag psihologic, dinamica luptelor arată că acest lucru se va întâmpla cel târziu duminică. Asta ar însemna că la doi ani și trei luni de la declanșarea așa numitei „operațiuni speciale”, Rusia a pierdut jumătate de milion de oameni iar tendința este una ascendentă dacă avem în vedere că în urmă cu mai puțin de trei luni și jumătate – 16 februarie a.c. (centralizarea datelor este pentru ziua precedentă), când încă nu se împlineau doi ani de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei – Federația Rusă pierduse deja 400.000 de soldați, după estimări făcute de Forțele Armate ale Ucrainei.

Continuă să impresioneze însă și alte „registre” de pierderi ale rușilor: blindate, sisteme de artilerie, tancuri. Pierderea unui număr uriaș de mașini blindate de luptă (APV) – 14.775,  față de 12.129 în raportarea de la ziua de vineri, 16 februarie. Pierderile de sisteme de artilerie sunt de asemenea mari pentru Rusia, conform datelor publicate de Forțele Armate ale Ucrainei fiind vorba de 12.902 față de 9.641 în 16 septembrie.

În privința lansatoarelor de rachete (MLRS), pierderile Rusiei de la începutul războiului fiind de 1.080 față de 984 MLRS în 16 februarie. Cât privește numărul tancurilor pe care Ucraina le indică a fi pierdute de Rusia acesta este de 7.635 comparativ cu 6.465 cât era estimat de la începutul ostilităților pe scară largă până la 16 februarie. Nu la fel de mare sunt pagubele la avioanele doborâte: 356 la 24 martie față de 332 la 16 februarie și 326 elicoptere doborâte până la 24 martie, cu doar unul mai mult față de 16 februarie, dată de la care ucrainenii au mai „contabilizat” până acum, pentru Rusia, încă două ambarcațiuni militare distruse pe lângă celelalte 25. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Turiștii nu vor mai putea închiria apartamente pe termen scurt în Barcelona

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul …