Tuesday , May 21 2024

Soia nu reduce manifestarile menopauzei

Soia nu pare s\ aib\ vreun efect în sensul de a atenua simptomele menopauzei, a[a cum se credea, relev\ un studiu citat mar]i de BBC.
Un studiu la care au participat 250 de femei din SUA aflate la v`rsta “critic\” a constatat c\ tabletele cu soia nu reduc bufeurile sau sc\derea densit\]ii osoase. Practic, tabletele nu au fost mai eficiente dec`t pastilele-placebo, de-a lungul celor doi ani în care s-a derulat studiul, conform raportului publicat în “Arhivele de medicin\ intern\”.

Doza de soia ingerat\ de participantele la studiu a fost una dubl\ fa]\ de cea consumat\ în mod normal de cei care au diete bogate în soia.

Produsele din soia, cum este de exemplu br`nza tofu, con]in fitoestrogeni, iar cercet\torii considerau c\ ace[ti hormoni vegetali le-ar putea ajuta pe femeile ale c\ror niveluri de estrogen s`nt în sc\dere, în condi]iile în care alte studii mai vechi au indicat c\ aceast\ substan]\ poate avea efecte benefice la menopauz\.

Unele femei urmeaz\ tratamente cu înlocuitori de hormoni, HRT (terapie de substitu]ie hormonal\), pentru a contracara manifest\rile menopauzei, dar s-a semnalat c\ folosirea prelungit\ a acestor terapii poate prezenta un risc, de[i sc\zut, de apari]ie a altor probleme, chiar cancer de s`n sau atacuri cerebrale, a[a înc`t s`nt c\utate alternative. Or, potrivit cercet\torilor de la Universitatea din Miami, soia nu este o alternativ\ bun\.

Autorii studiului au precizat c\ au utilizat doar tablete cu izoflavoni din soia, [i nu alte surse de soia. Conduc\toarea studiului, dr. Silvina Levis, le recomand\, în consecin]\, femeilor s\ ia în considerare alte produse pentru tratarea simptomelor menopauzei dec`t astfel de pastile. Ea [i-a exprimat, de asemenea, scepticismul [i fa]\ de eficien]a altor tipuri de suplimente cu soia. (Agerpres)

Vezi si

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de …