Friday , April 26 2024

Tag Archives: Claudiu COBUZ

Dr. Cobuz: Medicina viitorului

Primul text medical chinezesc, anul 2600 î.Hr., conține următoarele informații, care sunt valabile în mod determinat și în ziua de azi:  „Medicii excelenți previn boala; medicii mediocri o tratează înainte de a deveni evidentă. Medicii slabi tratează boala manifestată.” Americanii spun că un gram de profilaxie, de prevenire, face mai …

Mai mult »

Dr. Cobuz: Ce înseamnă să mâncăm sănătos

Alimentația sănătoasă nu înseamnă alimente obligatorii și alimente interzise. Putem mânca tot ceea ce ne place, dar trebuie să existe un echilibru între alimentele pe care le consumăm zilnic, astfel încât să ne păstrăm un corp sănătos, o greutate corporală normală și să avem energie pentru activitățile care ne plac. …

Mai mult »

Dr. Cobuz – Despre COLESTEROL

Molecula cel mai bine studiată în medicină și pentru cercetarea căreia s-au acordat 13 premii Nobel este colesterolul. Izolat, pentru prima dată în anul 1784, din calculii biliari și exercitând o fascinație aproape hipnotică asupra generațiilor de savanți, colesterolul are o  proprietatea care în membrana celulară îl face deosebit de …

Mai mult »

Miracolul tratamentului insulinic. 11 ianuarie 1922 – prima injecție cu insulină

Înaintea descoperirii insulinei, la începutul secolului al XX-lea, diabetul reprezenta o afecțiune îngrozitoare, care ducea, în cele mai multe rânduri, la deces. Doctorii din perioada respectiva știau că zaharul este cel care putea înrăutăți starea de sănătate a unui pacient diabetic şi că cel mai eficient tratament era acela care …

Mai mult »

Miracolul tratamentului insulinic

Înaintea descoperirii insulinei, la începutul secolului al XX-lea, diabetul reprezenta o afecțiune îngrozitoare, care ducea, în cele mai multe rânduri, la deces. Doctorii din perioada respectiva știau că zaharul este cel care putea înrăutăți starea de sănătate a unui pacient diabetic și că cel mai eficient tratament era acela care …

Mai mult »

Dr. Cobuz: DIETA DE PRIMĂVARĂ

Primăvara este considerată anotimpul renaşterii naturii, dar şi al tranziţiei bioritmului. Organismul îşi accelerează procesele de detoxifiere pentru a face faţă unui nou ciclu biologic. Ficatul este organul asociat acestui anotimp. Acum este momentul să diminuăm consumul de carne şi să creştem consumul de verdeţuri de sezon: leurda, urzicile, ceapa …

Mai mult »

PREDIABETUL ŞI PREVENIREA EVOLUŢIEI CĂTRE DIABET  

Dobândirea unui stil de viață nesanogen și existența unor dezechilibre nutriționale pot conduce la apariția unor afecțiuni grave în rândul populației, printre care obezitatea și bolile metabolice cu anomalii intermediare ale glicemiei. În prezent, pe lângă cei 415 milioane de adulți estimați că ar avea diabet zaharat, există 318 milioane …

Mai mult »

INFECŢIA COVID 19 ŞI DIABETUL ZAHARAT

COVID-19 este o nouă entitate patologică ce a fost declarată boală pandemică de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 11 martie 2020. Un raport publicat la data de 3 aprilie 2020 de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a examinat  comorbidităţile  prezente  la  un  grup  de  7.162  persoane  diagnosticate  …

Mai mult »

Crononutriția – alimentația pe parcursul primăverii

Orice ființă vie, inclusiv omul, nu poate fi mereu egală cu sine însăși în timp, atât în decursul unei zile, cât și al unui an. Ființele se supun, deci, unor bioritmuri zilnice (circadian), lunare și anuale. Unii dintre noi avem bioritm diurn, adică suntem activi în prima parte a zilei, …

Mai mult »

A mânca reprezintă una dintre plăcerile vieţii

Alimentaţia sănătoasă reprezintă o componentă importantă a stilului de viaţă sănătos. Este acel tip de alimentaţie care acoperă optim nevoile calorice şi nutritive ale individului, furnizează nutrienţi esenţiali şi energie pentru menţinerea stării de sănătate şi respectă proporţia adecvată de nutrienţi. Alimentaţia trebuie concepută astfel încât sa îndeplinească următoarele condiţii: …

Mai mult »