Tuesday , May 7 2024

Elevi și profesori din Germania, Franța și Spania, într-o mobilitate la Colegiul Național ”Petru Rareș”, în cadrul proiectului Erasmus “Solidarity for a better world”

Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava a găzduit, în săptămâna 22-26 aprilie a.c. mobilitatea partenerilor din Germania, Franța și Spania, în cadrul proiectului Erasmus “Solidarity for a better world”, cod  KA 210-BY-22-2-24-99764.

La activități au participat 22 de elevi și 10 profesori, coordonatori de activități și însoțitori. Limba oficială de comunicare a fost limba engleză, dar s-a vorbit destul de frecvent și limba franceză, respectiv cea spaniolă. Toți participanții au învățat cuvinte în limba română.

Tema întregii săptămâni a fost legată de refugiații de război din Ucraina și de modul în care societatea suceveană îi sprijină să se adapteze și să se integreze. Inclus în aceasta, s-a abordat problematica elevilor ucraineni care studiază în Suceava, inclusiv în Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava. Pe parcursul întregii săptămâni, s-au derulat ateliere, s-au realizat dezbateri și s-a încercat găsirea de soluții generale pentru situația refugiaților, dar și soluții particulare pentru câteva cazuri concrete.

Participanții la mobilitatea din România a proiectului ”Solidarity for a better world” nu au fost numeroși, proiectul fiind unul de scară mică, dar entuziaști și foarte deschiși către comunicare. Echipei române, formată din 11 elevi și 8 profesori, i s-au alăturat echipa franceză – 4 elevi și 2 profesori, cea spaniolă – 2 elevi și 1 profesor, și echipa germană – 5 elevi și 2 profesori. Toate activitățile au fost coordonate de director adjunct prof. Anca Greculeac.

Partenerii locali cu ajutorul cărora colegiul a derulat activitățile de proiect sunt Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, prin Facultatea de Silvicultură (reprezentată de Liviu Nichiforel și Ionuț Barnoaiea), Asociația Studenților FEEA (reprezentată de Tanasă Paul), Școala Gimnazială ”Dimitrie Onciul” Straja (cu un foarte frumos spectacol de dansuri populare oferit de ansamblul etnofolcloric format din elevi ai școlii, însoțiți de directoarea unității Maria Pătrăucean), Biroul de Cooperare Transfrontalieră Suceava (Larisa Dumitrescu și Adriana Nicula), Inspectoratul de Poliție Județean Suceava (reprezentat de comisar șef Ionuț Epureanu), Alianța Franceză Suceava (prin director Mariana Șovea), Ocolul Silvic Pătrăuți și Asociația ROUA. (O. N.)

Vezi si

Un nou volum al poetului sucevean Doru Mihai Mateiciuc va fi lansat vineri la Biblioteca Bucovinei

Vineri, 10 mai 2024, la ora 11.00, la Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera” va avea loc …