Friday , May 17 2024

Licitația pentru activele Termica a fost reluată 

Încercările unor creditori de a-și recupera datoriile de la Termica sunt mai vechi de zece ani iar în 18.06.2013 Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 6758/86/2013, a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva SC Termica SA, fiind desemnat în calitate de administrator judiciar provizoriu consorțiul format din practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL, MGA Insolvency SPRL și ACCERR IPURL. Cu 8 ani în urmă, instanța decidea intrarea în faliment a societății Termica SA. Ani în șir datoria a scăzut, dar încă erau de recuperat milioane bune de euro. S-a decis vânzarea în bloc a activelor și anul acesta strategia părea să aibă succes. De fapt, părea doar.Mai multe despre unul din coloșii perioadei industriale a Sucevei,  în  articolul de mai jos

 Nu mică a fost bucuria unora când la jumătatea lunii martie licitația pentru vânzarea activelor societății Termica SA – vânzare în bloc, nu la bucată sau pe grupe – a fost anunțată ca fiind un succes. Cel puțin sub aspectul insolvenței care era o reușită în sensul că datornici își recuperau datoriile, municipalitatea rămânea cu terenurile și reușise să cumpere câteva instalații și alte dotări necesare funcționării sistemului de termoficare centralizată. Și într-adevăr, având în vedere că licitația pornise de la 4 milioane de euro și prețul de vânzare a ajuns la 5.714.285,69 euro însemna un succes. Chiar dacă, bucată cu bucată piesele ar fi valorat mai mult, au fost nenumărate încercări în ultimii ani de a le vinde la bucată și au eșuat. Singura condiție era ca până la data de 15 aprilie firma care ofertase la licitația din 15 martie suma de 5.714.285,69 euro să o și depună în contul indicat. Altminteri, riscul era clar: pierdea suma de 400 de mii de euro plătiți ca și garanție, sumă care urma să rămână la consorțiul format din practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și MGA Insolvency SPRL. Din păcate, așa cum am arătat cu aproape două săptămâni în urmă – iar acum se adeverește – tot aceștia vor trebui să organizeze o altă licitație .

Acele ultimele semnale despre care aminteam în ultimul articol pe tema aceasta s-au confirmat oficial: CAF-urile de lângă AMBRO și VET-ul vor ajunge la fier vechi, dar nu în urma licitației din data de 15 martie. Cel mai probabil ar putea să fie un nou deznodământ la licitația de pe 22 mai. Firma care ar fi trebuit să plătească suma ofertată până la data de 15 aprilie, dar soluția legală a fost de a organiza o nouă licitație de către practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și MGA Insolvency SPRL. Rămâne de văzut dacă firma de la precedenta licitație care a fost declarată câștigătoare fie pierde integral garanția de 400 de mii de euro, fie vine cu diferența până la suma de 5.714.285,69 euro, dar asta ar trebui să fie anterior noii licitații. Dacă nu se va face plata până la data de 22 mai, atunci procedura licitației va continua fără alte impedimente, garanția plătită în sumă de 400 de mii de euro va fi utilizată de practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și MGA Insolvency SPRL cum vor considera mai bine în limitele legii. De altfel, aceasta este suma de la care se va porni la licitația din 22 mai. În eventualitatea în care se găsește o altă firmă care să oferteze o sumă cel puțin la fel de mare la licitație ar însemna că practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și MGA Insolvency SPRL vor avea la dispoziție atât garanția de 400 de mii de euro pe care firma din Ilfov nu o va mai putea recupera, dar și o sumă de minim 5.714.285,69 euro. Garanția de participare va fi de 10% din noua valoare de 5.714.285,69 euro. Dacă un alt eventual câștigător nu va achita în termen de 30 de zile diferența, atunci și acesta va risca să piardă garanția de 10% constituită.

Bunurile scoase la licitație în scopul dezmembrării au fost împărțite pe șapte grupe: active aferente CT hidrocarburi; active gospodăria de păcură CT hidrocarburi și active extrase din anexe; active aflate în magazia centrală a SC Termica SA Suceava (cea mai numeroasă categorie de bunuri scoase la vânzare); active montate pe teren în fluxurile tehnologice; mijloace de transport, utilaje, materiale uzate; active cu circuite termomecanic, instalații și echipamente complexe (categorie de bunuri care include cele două cazane de la CET, turbine, generator, moara de cărbune, buncărul de cărbune, sistemul de captare și transport cenușă, concasor pentru zgură șamd); active cu circuite electrice, instalații echipamente complexe montate pe teren în fluxurile tehnologice.

Trebuie spus că în lunga listă de active scoase la vânzare doar pentru suma respectivă nu sunt incluse terenuri și construcții (grinzi din cărămidă, beton, etc.) – altele decât clădirile cazanelor – însă este un volum uriaș de bunuri mobile (unele ar putea fi incluse în rândul bunurilor imobile prin destinație), toate regăsindu-se pe 5.823 de poziții, anexa la publicația de vânzare fiind de 122 de pagini.

Facem din nou precizarea că doar bunurile mobile de la CET și de la CAF-uri vor fi scoase la vânzare pentru Municipiul Suceava a rămas cu terenurile de la CET și cu cea mai mare parte a construcțiilor – litigiul a fost discutat foarte mult și prezentat în media de mai multe ori, primarul Ion Lungu mergând personal la câteva din înfățișările din instanță – iar anterior vânzării la licitația din 15 martie care va fi reluată pe 22 mai, Consiliul Local a aprobat cumpărarea cu suma de 1,8 milioane de lei a unor bunuri de la Termica SA considerate a fi absolut necesare funcționării SACET. De asemenea, facem precizarea că municipalitatea suceveană și-a asumat prin contract de fidejusiune o datorie pe care Termica SA o avea către ACET SA. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Giulia Chiriac, de la Colegiul Național ”Petru Rareș”, printre cei 6 finaliști la etapa mondială International Public Speaking Competition, de la Londra

Finala mondială a International Public Speaking Competition s-a desfăurat zilele acestea la Londra. 40 de …