Alte stiri
MAE protestează față de violarea spațiului național al României de o dronă de atac rusească
acum 3 hours
Mihai Roman și-a încheiat cariera de fotbalist cu un supermeci de retragere pe noul stadion din Putna (FOTO)
acum 5 hours
Licitația pentru vechea centrală termică a Sucevei, inclusiv pentru cea de hidrocarburi – CAF-urile de lângă AMBRO, cum mai sunt cunoscute publicului – a fost finalizată cu succes. Cel puțin din perspectiva consorțiului format din practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și MGA Insolvency SPRL, firme desemnate în calitate de lichidatori judiciari ai Termica SA iar asta pentru că de data aceasta au venit ofertanți la licitație și au fost achiziționate „în bloc” toate activele scoase la vânzare.
Potrivit lui Matei Teodor, asociat coordonator al MGA Insolvency SPRL, „va fi o insolvență de succes” iar asta pentru că Municipiul Suceava a rămas cu terenurile de la CET și cu cea mai mare parte a construcțiilor – litigiul a fost discutat foarte mult și prezentat în media de mai multe ori, primarul Ion Lungu mergând personal la câteva din înfățișările din instanță – iar vânzarea activelor respective va duce la scăderea datoriei aproape integral către toți creditorii.
De asemenea, diferența ar urma să fie achitată conform celor asumate de municipalitatea suceveană – cum ar fi un contract de fidejusiune cu privire la o datorie pe care Termica SA o avea către ACET SA – iar în acest fel societatea Termica SA va plăti integral datoriile. Cel mai probabil se va trece la radierea acesteia, însă este de văzut cum se va proceda cu terenul de lângă Ambro SA după ce va fi dezmembrată și centrala pe hidrocarburi iar asta pentru că se pare că terenul respectiv nu este la Municipiului Suceava.
De asemenea, conform celor precizate de Matei Teodor, Municipiul Suceava a reușit ca înainte de licitație să cumpere câteva bunuri de strictă necesitate funcționării ulterioare a sistemului de apă caldă și energie termică, fiind vorba de bunuri pe care municipalitatea a achitat suma de 1,8 milioane de lei – un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat într-o precedentă ședință a Consiliului Local – iar asta înainte de organizarea licitației pentru vânzarea celorlalte active.
Revenind la aceasta, trebuie spus că toate mijloacele fixe (feroase și neferoase), inclusiv structuri metalice, clădiri cazan și cazane, din patrimoniul Termica SA Suceava au fost licitate pe data de 15.03.2023, începând de la ora 13:30. Potrivit anunțului, prețul la licitația publică cu strigare pornește de la 4.000.000 euro (de fapt, conform publicației de vânzare, sumă finală care include și contribuția de 2% la Fondul de Mediu este de 4.081.632,65 euro), cu aplicarea regimului de taxare inversă. În lunga listă de active scoase la vânzare doar pentru suma respectivă nu sunt incluse terenuri și construcții (grinzi din cărămidă, beton, etc.) – altele decât clădirile cazanelor – însă este un volum uriaș de bunuri mobile (unele ar putea fi incluse în rândul bunurilor imobile prin destinație), toate regăsindu-se pe 5.823 de poziții, anexa la publicația de vânzare fiind de 122 de pagini. Bunurile scoase la licitație în scopul dezmembrării au fost împărțite pe șapte grupe: active aferente CT hidrocarburi; active gospodăria de păcură CT hidrocarburi și active extrase din anexe; active aflate în magazia centrală a SC Termica SA Suceava (cea mai numeroasă categorie de bunuri scoase la vânzare); active montate pe teren în fluxurile tehnologice; mijloace de transport, utilaje, materiale uzate; active cu circuite termomecanic, instalații și echipamente complexe (categorie de bunuri care include cele două cazane de la CET, turbine, generator, moara de cărbune, buncărul de cărbune, sistemul de captare și transport cenușă, concasor pentru zgură șamd); active cu circuite electrice, instalații echipamente complexe montate pe teren în fluxurile tehnologice.
Societatea Termica SA Suceava a încercat de mai multe ori să vândă activele, de cele mai multe ori grupate pe diferite categorii, ultima dată pe 17 noiembrie și de fiecare dată a eșuat, dar niciodată – cel puțin nu în ultima vreme – nu a scos în bloc toate activele de la o centrală termică pentru vânzare. Din câte se pare, având în vedere că evaluările la alte licitații din 2018 indicau doar pentru unul din cazanele de la CET o valoare de 24,8 milioane lei, este de presupus că licitația de acum când valoarea tuturor bunurilor este de circa 20 de milioane de lei poate fi un chilipir pentru cei care știu să valorifice bine deșeurile din metale.
La licitația din 15 martie s-au prezentat șase oferte, toate fiind conforme: două din partea unor firme din Iași, una din Vrancea, o asociere de firme din Ilfov, una de la o firmă din Alba iar alta de la Galați. Las licitație au fost opt pași parcurși – fiecare fiind 5% – iar la cel de-al optulea singura ofertă rămasă în competiție a mai fost cea din partea asocierii de firme din Ilfov. Aceasta va trebui să achite până pe data de 15 aprilie suma de 5.714.285,65 euro. În caz contrar, suma de 400 de mii de euro plătiți ca și garanție va rămâne la Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL și MGA Insolvency SPRL, dar tot aceștia vor trebui să organizeze o altă licitație.
Dacă până la data de 15 aprilie va fi plătită suma respectivă, atunci Termica SA (una din relicvele unui trecut care – cu bune și rele – a însemnat singura perioadă de dezvoltare industrială a Sucevei) va fi dezmembrată în cel mult un an de zile. Cu precizările de mai sus referitoare la terenuri, clădiri și bunurile deja vândute și absolut necesare funcționării SACET.
Încercările unor creditori de a-și recupera datoriile de la Termica sunt mai vechi de zece ani iar în 18.06.2013 Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 6758/86/2013, a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva SC Termica SA, fiind desemnat în calitate de administrator judiciar provizoriu consorțiul format din practicienii în insolvență Management Reorganizare Lichidare Iași SPRL, MGA Insolvency SPRL și ACCERR IPURL. Cu 8 ani în urmă, instanța decidea intrarea în faliment a societății Termica SA. (Dan PRICOPE)
În noaptea de 7 spre 8 septembrie 2024, între orele 19:00 și 02:00, Serviciul de …