Thursday , June 13 2024

Român arestat de DIICOT pentru trădare în favoarea Rusiei, după ce ar fi filmat un convoi militar și ar fi transmis rușilor video și informații 

Reținut inițial de procurorii DIICOT, un tânăr a fost arestat joi, 23 mai, pentru 30 de zile. Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism îl reținuse pentru trădare, iar Curtea de Apel București a dispus arestul preventiv 30 de zile.

Tânărul ar fi transmis secrete militare rușilor. Suspectul ar fi transmis unei filiere rusești atât materiale video, cât și informații legate de armata română.

În 2022, acesta a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă, anunță DIICOT.

„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, transmite DIICOT într-un comunicat de presă.

„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, precizează procurorii.

DIICOT precizează că a beneficiat în anchetă de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș” .

Acesta este primul caz din România de spionaj în favoarea Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022.

Dacă va fi găsit vinovat, tânărul ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de la 10 până la 20 de ani.

Curtea de Apel a decis arestarea preventivă de 30 de zile pentru trădare, în formă continuată, prin transmitere de secrete militare, infracțiune prevăzută de art. 394 lit. b) din Codul penal, ca „subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului”. Trădarea este una dintre infracţiunile contra securităţii naţionale din Codul penal, care pot duce la o pedeapsă maximă cu închisoarea de 20 de ani.

Vezi si

Clopotele tuturor bisericilor vor fi trase azi în semn de veșnică pomenire a eroilor români, la praznicul Înălțării Domnului

Clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase, joi, la ora 12,00, în semn de veșnică pomenire, …