Thursday , July 25 2024

Un român a murit și alți doi au fost răniți într-un atac, în Congo. MAE: „Evitați orice călătorie!”

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică, că un român și-a pierdut viața și alți doi au fost răniți în urma unui atac în Congo.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, prin intermediul Ambasadei României la Luanda, Angola, că, în contextul degradării situației de securitate din Republica Democratică Congo, au fost raportate victime de cetățenie română într-un incident armat. Românii erau contractori în Republica Congo și lucrau direct cu statul congolez pentru a apăra diferite regiuni din cadrul acestui stat.

Pe 15 iunie 2024, în apropierea orașului Goma, la frontiera cu Rwanda, o persoană a decedat și alte trei au fost rănite. Atacul a fost dat de către gruparea M23, care luptă împotriva statului congolez. Reprezentanții ambasadei au intervenit rapid și au contactat autoritățile din Congo pentru a obține informații oficiale despre identitatea și cetățenia victimelor. Conform datelor primite de MAE, persoana decedată și două dintre persoanele rănite sunt cetățeni români, în timp ce a treia persoană rănită este de altă naționalitate. Din primele informații, românul care și-a pierdut viața are în jur de 22 de ani.

Până în prezent, Ambasada României la Luanda nu a primit solicitări de asistență consulară. Cu toate acestea, misiunea diplomatică monitorizează situația cu prioritate și menține un dialog constant cu autoritățile congoleze.

MAE reamintește cetățenilor români că pentru Congo este în vigoare un avertisment de călătorie de nivel 8/9, ,Evitați orice călătorie!”. MAE informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Luanda: +244222322234, +244916895720; apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: +244932131381.

Vezi si

 3 drone rusești au intrat noaptea trecută în România

Forțele ucrainene au distrus 25 de drone rusești de atac din cele 38 lansate peste …