Wednesday , July 24 2024

Basescu la PDL: Trebuie sa inceapa un nou ciclu. Ma voi intoarce in politica. Sa vedem daca mai putem fi parteneri. La ce masa ma asez numai EU aleg

Aproximativ 5.000 de delegati democrat-liberali se afla la Romexpo pentru Conventia Nationala Extraordinara a PDL, pentru a-si alege presedintele dintre cei trei candidati: Monica Macovei, Elena Udrea si Vasile Blaga.
Presedintele Basescu, invitat la Conventie, a tinut un discurs inteligent, de peste o jumatate de ora. Fara sa sustina in mod direct un candidat, a lasat sa se inteleaga ca viitorul partidului trebuie sa apartina noii generatii de politicieni. Discursul a fost structurat pe o prima parte dedicata bunei guvernari a PDL, o a doua despre trecutul partidului si ultima despre viitorul politic al dreptei si intentiile presedintelui atunci cand isi va termina mandatul.
Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:
– N-am venit ca sa sustin un candidat, am venit sa vad daca mai putem fi parteneri.
– Am mai primit invitatii si la alte partide politice, dar aici am venit cu dragoste, nu numai cu masina presedintelui Romaniei, am venit cu sufletul la voi.
– Poate va asteptati la un discurs in favoarea unui sau altuia dintre candidati, nu pentru asta am venit aici, optiunile mele sunt cunoscute, am venit sa vedem daca in continuare avem puncte comune care sa ne faca parteneri pentru viitor sau nu.
– Voi fi extrem de cinstit cu voi. Sunteti intr-un moment de cumpana al partidului.
– In momentul de fata nu exista o constructie politica pe partea dreapta a esicherului politic. Ca sa fim parteneri pe viitor vreau sa stiti obiectievel mele. Primul lucru este accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana. Asta inseamna 3 lucruri esentiale: acces in spatiul Schenge, acces in eurozona si o economie competitiva.
– Al doilea obiectiv este legat de tineret. PDL pentru a-mi fi partener trebuie sa se bata pentru a asigura resursa pentru crearea de locuri de munca pentru tineri. Promovarea generatiei tinere in administratii. Dati-le o sansa.
– Un alt obiectiv fundamental pe care-l am ca sef al statului este acela de a crea conditii in tara ca Romania sa fie aparata in interiorul UE. Nu poti sa spui vreau in Schengen cand tu ai ministri cu dosare penale in instanta. Lupta mea nu este cu un ministru, ci cu un principiu, pe care voi la guvernare l-ati respectat.
– Anul 2011 a fost cel mai bun an din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene. Emil Boc a plecat de la guvernare cu un nivel de absorbtie de 11%.
– Aceste obiective interne, fie ca vorbim de legea sanatatiii, legea electorala, revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativa, sunt obiective pe care le-am inscris si in acordul de coabitare cu prim-ministrul Victor Ponta. Am nevoie de sprijinul dvs. politic pentru ca acest protocol sa devina realitate, pentru ca in mod cert exista in USL o opozitie pentru o revizuire a Constitutiei corecta, o corecta reorganizare administratiei, chiar o corecta lege a sanatatii. Acestea sunt obiectivele pentru care sunt gata sa fiu partener cu PDL-ul.
– Am pus tara deasupra interesului politic. Stiu ca asta nu va facut fericiti ca oameni politici. Ati avut de infruntat puncte de vedere ale mass-mediei, puncte de vedere ale oamenilor, care prin deformarea intelegerii actiunii guvernamentale a facut ca multora sa va fie greu. Vreau sa stiti ca ii apreciez pe cei care au stat in fata oamenilor sa le explice, iar Emil Boc este unul dintre acestia, pe care-l felicit.
– Asta ma face sa va spun ca aici a fost si motivul pentru care am spus ‘da, voi reveni in politica, dar n-am spus da, voi reveni in PDL.” Vreau sa stiti ca daca ati pierdut, ati pierdut pentru ca ati salvat tara intr-un moment de mare dificultate. Si vreau sa va demonstrez ca asa a fost si va demonstrez cu ce vedeti in jurul nostru. multe tari au fost lovite de criza in 2009-2010. Si asta pentru ca am avut curaj sa luam masuri dureroase.
– Va informez aici si stiti foarte bine ca tot ce spune un presedinte public se duce ca flama in cancelariile internationale. FMI a venit cu solutia iesirii din criza cu crestrea TVA-ului si a asicurarilor sociale. Am ajuns la concluzia ca era o solutie riscanta.Reteta Fondului ne-ar fi dus la mutarea poverii pe economie. Am luat masura cea mai grea si mai dureroasa, si nu am fost bucurosi. Proba ca am avut dreptate este ca masurile s-au luat in 2010 iar in 2011 Romania a revenit la crestere economica, si nu orice crestere, ci 2,2%.
– Va reprosez un singur lucru, ca nu ati obtinut mai multe puncte la legislative, macar daca faceati ce a facut Dan Diaconescu. El a dat impreisa ca se bate, in timp ce voi nu ati dat impresia ca va bateti. Asta este o observatie ca om care a vazut la televizor campania, chiar daca il sunam zilnic pe Traian Ungureanu sa-l intreb ce mai faceti.
– Dupa ce imi termin mandatul in 2014 obiectivul meu va fi construirea unei drepte puternice.
– A fost alianta din 2009 cu PSD-ul care a aparut pentru ca liberalii au refuzat categoric orice varianta de alinta daca nu le dam functia de prim-ministru. A fost imposibil pentru ca Tariceanu eliminase PDL-ul de la guvernare. Asa ca am fost nevoiti sa mergem cu PSD-ul in guvernare, un partid cu oameni harsaiti, cunoscatori ai administratiei locale si centrale. Nu puteam sa nu punem oameni experimentati: Radu Berceanu, Adriean Videanu. Aveam nevoie de echilibru in guvernare si impreuna cu Emil Boc am stabilit aceasta formula. Imediat ce am putut am inceput promovarea tinerilor in Guvern.
– Partidul a avut un ciclu de zece ani cu Petre Roman, un ciclu de 10 ani impartit intre Traian Basescu si Emil Boc, trebuie sa inceapa urmatorul ciclu, nu mai aveti timp, orice amanare va va costa. O spun ca om care iubeste partidul acesta.
– Am spus ca voi reveni in politica si voi reveni cu obiectivul 2016, construirea unei drepte puternice. Nu ma voi aseza in fruntea unui partid. Vreau sa fie clar pentru toti ca masa la care ma asez dupa ce imi termin mandatul o stabilesc eu si nimeni altcineva. Sper ca prin discursul meu v-am facut sa intelegeti ce a fost in guvernare si ca m-a durut cumplit ca unii si-au facut campanie cu mesajele Antenei 3.
– Astazi va doresc sa gasiti solutia corecta. La revedere.

Vezi si

Marcel Ciolacu: Vom negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în ținta de deficit de 3%

România va negocia cu noua Comisie Europeană un acord pe șapte ani pentru reintrarea în …