Friday , May 24 2024

Traian Băsescu, pus sub urmărire penală pentru spălare de bani

basescu

Fostul președinte Traian Băsescu a fost pus sub urmărire penală pentru spălare de bani, într-un dosar instrumentat de Parchetul General, potrivit unor surse judiciare.
Dosarul este legat de o tranzacție între fostul șef al statului și omul de afaceri Costel Cășuneanu. Un teren cumpărat de Traian Băsescu a fost vândut cumnatei omului de afaceri, cu bani primiți de la Costel Cășuneanu în aceeași zi.
Într-o postare pe Facebook, Traian Băsescu spune că Parchetul General l-a informat că este suspect pentru spălare de bani, dar că până acum nu a fost citat la PICCJ. Traian Băsescu mai spune că, în același dosar, procurorii au dispus, în 2012, neînceperea urmăririi penale.
De altfel, Băsescu a scris pe Pagina sa de Facebook că a fost informat că are calitatea de suspect într-un dosar deschis în urma unei reclamaţii făcute de Mugur Ciuvică. „Printr-o adresă a ICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziţia unui teren şi a unei case în anii 2000 şi respectiv 2002, urmare a unei reclamaţii făcută de domnul Ciuvică. Pentru corectă informare aduc la cunoştinţă că în acelaşi dosar, prin REZOLUŢIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ . Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în faţa procurorului de caz”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit romaniacurata.ro, preluat de adevarul.ro, în anul 2000, când abia devenise primarul Capitalei, Traian Băsescu a cumpărat un teren în Băneasa cu bani a căror provenienţă nu ar putea fi justificată.
9 august 2000: Traian Băsescu cumpără un teren de 3700 de metri pătraţi în Aleea Privighetorilor 86, cartierul Băneasa, cu 1.483.244.000 lei vechi, adică în jur de 70 de mii de dolari (în vara lui 2000, un dolar era în jur de 21.000 de lei vechi –n.r.) Suma ar fi fost achitată în numerar. Provenienţa ei nu poate fi justificată, susţine procuroarea Elena Iordache.
În aceeaşi zi, la acelaşi notar, omul de afaceri Costel Căşuneanu cumpără un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, la un preţ de 3 ori mai mare, considerat preţul pieţei.
15 octombrie 2002: Traian Băsescu vinde terenul din Aleea Privighetorilor 86 către Gabriela Blaj din Oituz, cumnata şi asociata omului de afaceri Costel Căşuneanu, cu 12.004. 212.620 lei vechi, adică peste 300.000 de dolari (în 2002, un dolar ajunsese în jur de 39.000 de lei vechi –n.r.). Băsescu ar fi primit 110.000 de dolari în numerar şi 8.285.000.000 lei vechi prin transfer bancar de la Gabriela Blaj. Femeia primise aceşti bani în aceeaşi zi, tot prin transfer bancar, de la cumnatul Costel Căşuneanu. Acesta luase la rândul lui o parte din bani, 7.293.000.000 lei vechi, de la compania sa de construcţii de drumuri PA & CO Internaţional şi o altă parte, 1.006.415.000 lei vechi, dintr-un schimb valutar.
21 octombrie 2002: Traian şi Maria Băsescu cumpără de la Virgil şi Mariana Gheţeu o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti Ploieşti 137 B, cu 280 de mii de dolari. Potrivit procuroarei, banii ar fi fost achitaţi în numerar, iar provenienţa nu ar fi fost justificată, avându-se în vedere că în acea perioada din conturile familiei Băsescu de la BCR, ING şi RBS Bank nu ar fi fost retrase sume de bani.
12 noiembrie 2002: Vila a fost donată Ioanei Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte al României.

Vezi si

MAE: Un diplomat rus a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din …

One comment

  1. Cum vreti sa fie luat la intrebari ,daca el a numit aproape toti sefi din institutiile care sunt indrituite prin lege sa faca acest demers . Este foarte jenant sa vezi ca pe multi ii poarta la anchete , si pana la urma sunt achitati , iar aces domn nici nu este chemat , sta si da povete cum ar face el daca ar fi in functia respectiva . Sincer sa fiu , nu ma astept sa fie anchetat , fiindca cei numiti de el , respecta cuvantul dat .