Saturday , April 27 2024

Catalin Tolontan: Partea nevazuta a Dosarului Transferurilor. “Avocatii i-au taxat enorm si i-au sfatuit prost”

dosarul-transferurilor

Citatul din titlu îi aparține unui om din mediul judiciar. Există cîteva culise și responsabilități care merită amintite și care au avut rolul lor în deznodămîntul Dosarului Transferurilor, scrie jurnalistul Catalin Tolontan pe blogul sau:

1. Avocații celor opt au ales o linie de apărare neschimbată de la început și pînă la sfîrșit. Ruta aleasă de apărare a fost una complicată, “cu multe ore facturate clienților, dar fără mare eficiență”, după cum o caracterizează aceeași sursă din domeniu. Din acest punct de vedere, “procurorii au fost mulțumiți pentru că au simțit, din acțiunile apărătorilor, că pe avocați îi interesează volumul documentelor și al cererilor, dar că nu se concentrează pe pararea esenței acuzelor”.

Dacă privim sentințele, toate cu executare, ineficiența apărării este într-adevăr fără precedent. “Lotul care a luat cei mai mulți ani de închisoare, 34, este și cel care a dat și cei mai mulți bani avocaților”, susține cineva care cunoaște sumele.

2. Apărătorul lui Gică Popescu îl putea sfătui să-și recunoască vinovăția.
Păi nu și-a recunoscut Popescu vinovăția cînd a plătit cei 400.000 de dolari către Fisc? Nu! Popescu a susținut permanent că e nevinovat. Episodul este lămurit impecabil de către reporterul Biro Attila, de la Gândul, jurnalist specializat în instanțe.

Ziaristul scrie că “Popescu a admis că banii reprezintă un prejudiciu, dar nu a acceptat și că modul în care a obținut această sumă reprezintă o încălcare a legii. Dacă uza de recunoașterea vinovăției, era extras din lotul celor opt și judecat în procedură accelerată”.

Ce spune ziaristul? Că Popescu putea să se delimiteze de lot recunoscîndu-și fapta. Dar el s-a declarat nevinovat, a apărat gașca și modul comun de lucru. Prin urmare, Popescu a fost privit de judecători ca toți ceilalți, drept unul dintre oamenii care încearcă să ascundă un sistem complex de spălare de bani, despre care toți știau cum funcționează.

Continuarea pe tolo.ro

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …