Saturday , April 27 2024

Uniunea Națională a Barourilor solicită sesizarea CCR pentru soluționarea conflictului dintre Guvern și magistrați privind revendicările de natură salarială ale acestora

Uniunea Națională a Barourilor din România solicită sesizarea Curții Constituționale pentru a fi rezolvat un conflict de natură constituțională între Guvern și autoritatea judecătorească, în urma apariției unui blocaj în Justiție, magistrații și personalul auxiliar având revendicări de natură salarială, informează asociția prin intermediul unui comunicat, relatează Agerpres.

UNBR anunță că a adresat luni un memoriu autorităților competente: președinte, premier, președintele CSM, președinții Camerei Deputaților și Senatului, prin care le solicită ca, în baza prerogativelor prevăzute de art. 146 lit. e) din Constituție și a art. 34 din Legea 47/1992, să sesizeze Curtea Constituțională în vederea constatării existenței unui conflict de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, și autoritatea judecătorească reprezentată prin Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte.

UNBR recunoaște și susține legitimitatea revendicărilor judecătorilor, procurorilor și ale personalului auxiliar și consideră inacceptabilă nesocotirea de către alte puteri ale statului a drepturilor consfințite prin hotărâri judecătorești definitive, prin zădărnicirea aplicării acestora, precizează sursa citată.

„Poziția exprimată public de UNBR și apelul adresat Guvernului și autorității judecătorești nu au fost de natură să ducă la rezolvarea problemei semnalate, astfel că începutul anului 2024 este în continuare afectat de blocajul sistemului judiciar, fără a se preconiza o soluție concretă pentru reluarea activității tuturor instanțelor judecătorești. UNBR, în calitate de persoană juridică de interes public, are obligația ca în numele avocaților să promoveze și să apere drepturile și libertățile cetățenilor, în special dreptul la un proces echitabil, soluționat într-un termen rezonabil. În lumina acestui deziderat, UNBR apreciază că, atât timp cât dialogul instituțional nu a fost de natură să ducă la rezolvarea situației, singurul demers juridic care poate avea ca efect soluționarea problemelor divergente dintre autoritatea executivă și autoritatea judecătorească îl constituie sesizarea Curții Constituționale în vederea dezlegării unui posibil conflict de natură constituțională”, mai spune UNBR.

Începând cu luna decembrie a anului trecut, mai multe instanțe din țară au decis ca toate procesele, cu excepția urgențelor, să fie amânate până când Guvernul va satisface revendicările magistraților cu privire la plata unor drepturi de natură salarială.

De asemenea, grefierii și personalul auxiliar au declanșat proteste în toată țara, având aceeași revendicare: plata unor drepturi salariale restante. (Agerpres)

Vezi si

Poșta Română a început sâmbătă distribuirea în avans a pensiilor aferente lunii mai

Compania Poşta Română anunță că sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor …