Wednesday , May 8 2024

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate de prof. Alina Juravle-Lucescu, una este elevă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, prof. coord. Elena Iohana Anton, iar alta provine de la Liceul Teoretic ”Filadelfia”, prof. coordonator Cătălina Hatnean.

Olimpiada Națională de Limba Germană modernă s-a desfășurat în perioada 20-26 aprilie, la Tîrgoviște, iar cinci eleve sucevene s-au remarcat, obținând trei premii I, trei premii III și o mențiune. Totuși, cel mai valoros rezultat este calificarea în lotul lărgit a elevei Alexandra Oniceanu, clasa a X-a A, Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, care are șansa de a ajunge la etapa internațională a competiției, dacă va trece și de următoarea selecție. Ea a fost distinsă cu Premiul III la proba individuală și la proba de proiect pe echipe. De asemenea, alte două eleve de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava au fost premiate la etapa națională a olimpiadei, și anume Sophia-Ecaterina Romano, clasa a IX-a D, a obținut Premiul I, și Irina-Ruxandra Stoican, clasa a X-a A – Premiul III. Toate cele trei eleve au fost coordonate de prof. Alina Juravle-Lucescu.

”Este o olimpiadă a creativității. Pornind de la un citat sau proverb, elevii au elaborat  o poveste( cls 9-10) sau un eseu(cls.11-12) din care să reiasă miezul sau înțelesul acelui motto. Ca să faci acest lucru trebuie nu numai să știi limba germană, ci să ai cunoștințe din viața de zi cu zi, din presa internațională, să fii conectat la realitatea în care trăim. Trebuie să folosești limba în context real, în context actual și să fii ca tânăr conectat la viața de zi cu zi ca să te poți descurca. Cred că scopul acestei olimpiade este să-i stimuleaze pe elevi foarte mult prin formatul pe care îl are, care nu este specific altor olimpiade de limbi străine, să stimuleaze creativitatea. Proiectul pe grupe se focusează asupra spiritului de echipă. Elevi din diferite orașe, de diferite niveluri lingvistice, au colaborat în echipe de câte 8 elevi pentru a realiza o scenetă de maximum 10 minute și un poster în care să prezinte tematica scenetei. Elevii s-au concentrat foarte mult și pe alte competențe decât cele lingvistice. Acestea sunt doar punctul de pornire. Sunt încurajate dezvoltarea competențelor de a lucra împreună, competența de creativitate, de originalitate, de spirit civic, competențe democratice, iar proba practică este highlight-ul olimpiadei. E de preferat ca elevii să fie cât mai autentici și unul din scopurile participării la olimpiadă este și pregătirea pentru viață, nu doar pentru un examen, iar această competență de a lucra în echipă trebuie construită. Și nu doar aceasta, ci și spiritul civic specific unei societăți democratice”, a punctat prof. Alina Juravle –Lucescu.

Celelalte premii obținute de elevi suceveni la etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană modernă sunt Premiul I, pentru Dorothea Nichifor, clasa a X-a, de la Liceul Teoretic ”Filadelfia”, prof. coordonator Cătălina Hatnean, iar Bianca Pătrăucean, clasa a XII-a, Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, prof. coord. Elena Iohana Anton, a obținut la proba individuală premiul I, iar la proba de proiect pe echipe Mențiune. (O. NUȚU)

 

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …