Wednesday , June 19 2024

Rezultate promițătoare pentru depistarea timpurie a bolii Alzheimer prin analize de sânge

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo, Japonia, a anunțat joi că a reușit să detecteze acumulări de proteine, despre care se crede că ar putea cauza boala Alzheimer, în probe de sânge prelevate de la japonezi cu simptome ușoare sau asimptomatici, ceea ce ar putea permite o detectare mai ușoară și mai rapidă a acestei afecțiuni, transmite joi agenția niponă de presă Kyodo.


Descoperirea, bazată pe primul studiu la scară largă în care au fost implicate persoane din Japonia, ar putea conduce la o depistare mai eficientă a stadiului incipient al bolii Alzheimer, despre care se crede că apare atunci când în interiorul creierului se acumulează beta-amiloid și proteine tau care distrug celulele nervoase.
Realizarea, publicată în jurnalul științific Alzheimer’s Research and Therapy, vine în contextul în care un nou medicament pentru Alzheimer dezvoltat de compania japoneză Eisai Co. și de firma americană Biogen Inc. a fost lansat anul trecut în Japonia pentru persoanele cu acumulări de beta-amiloid.
În prezent, pentru a se putea utiliza terapia, denumită Leqembi, bolnavii trebuie suspuși unor analize în vederea descoperirii acumulărilor acestor proteine, prin intermediul unei scanări și prin examinarea lichidului cefalorahidian extras din zona taliei cu un ac lung.
Însă, metodele sunt costisitoare și dureroase, iar instituțiile medicale care pot oferi acest serviciu în Japonia sunt limitate, notează Kyodo.
Diagnosticul pus în urma unor analize de sânge ar putea constitui un important pas înainte, a subliniat echipa de cercetători.
În cadrul studiului, echipa de la Universitatea din Tokyo a prelevat probe de sânge de la 474 de japonezi cu tulburări cognitive ușoare, sau asimptomatici. Cercetătorii au măsurat nivelurile lor de beta-amiloid și de proteine tau.
Echipa a folosit apoi măsurătorile împreună cu informații clinice, cum ar fi vârsta și sexul, pentru a prezice rezultatele obținute prin scanare. Predicțiile echipei s-au potrivit cu rezultatele scanărilor, cu un nivel ridicat de acuratețe.
Profesorul Takeshi Iwatsubo de la Universitatea din Tokyo, care a condus studiul, a declarat că descoperirea acumulării de proteine la o persoană asimptomatică era anterior “considerată dificilă”.
Deși diagnosticul de boală Alzheimer trebuie în continuare confirmat prin scanări și alte teste, Takeshi Iwatsubo și-a exprimat speranța că studiul “va duce în viitor la un diagnostic foarte timpuriu, prin intermediul analizelor de sânge”.
Boala Alzheimer este cea mai răspândită formă de demență. Un studiu estimează că 4,71 milioane de persoane în vârstă din Japonia vor fi afectate de demență până în 2025, respectiv 6,45 milioane până în 2060, reprezentând aproximativ una din șase persoane de 65 de ani și peste această vârstă. (Agerpres)

Vezi si

Dr. Cobuz: Dieta de vară

În acest interval bioritmurile celulare se intensifică, energia se amplifică. Roșul este culoarea asociată acestui …