Sunday , May 26 2024

Ciocolata calda pare sa aiba un gust mai bun atunci când este servita într-o ceasca portocalie

Ciocolata cald\ pare s\ aib\ un gust mai bun atunci când este servit\ într-o cea[c\ portocalie, au anun]at oamenii de [tiin]\ spanioli [i britanici, ilustrând astfel înc\ o dat\ felul în care recipientele pot s\ modifice percep]ia pe care oamenii o au despre con]inuturile acestora, relateaz\ AFP.
Cercet\torii de la Universitatea Politehnic\ din Valencia [i cei de la Universitatea Oxford au realizat acest studiu pe un e[antion de 57 de voluntari, care au gustat ciocolat\ cald\, servit\ în ce[ti vopsite în patru nuan]e diferite: alb, crem, ro[u [i portocaliu.
Ciocolata din toate ce[tile era identic\. Cu toate acestea, gustul ei a p\rut s\ fie mai bun atunci când era consumat\ din ce[tile portocalii.
“Culoarea recipientului în care sunt servite alimentele [i b\uturile poate ameliora anumite caracteristici precum gustul sau aroma”, a declarat Betina Piqueras-Fiszman, într-un comunicat emis de Universitatea Politehnic\ din Valencia.
“Nu exist\ o regul\ fix\ potrivit c\reia o cea[c\ de o anumit\ form\ sau culoare îmbun\t\]e[te gustul sau parfumul. În realitate, acest lucru depinde de fiecare tip de aliment”, a ad\ugat ea, insistând asupra poten]ialului, adeseori subapreciat, pe care le au recipientele în universul gastronomiei.
De exemplu, cutiile galbene permit îmbun\t\]irea gustului de l\mâie din b\uturile carbogazoase, în timp ce culorile reci, precum albastrul, dau impresia unei b\uturi cu efect r\coritor. O b\utur\ servit\ într-un recipient roz va fi perceput\ ca fiind o b\utur\ mai dulce decât este în realitate.
Studiile precedente au demonstrat faptul c\ spuma de c\p[une pare s\ fie mai dulce [i s\ aib\ o savoare mai pronun]at\ atunci când este servit\ pe o farfurie alb\, decât atunci când este servit\ pe o farfurie neagr\.
Studiul savan]ilor spanioli [i britanici a fost publicat în revista [tiin]ific\ Journal of Sensory Studies.

 

Vezi si

Rezultate promițătoare pentru depistarea timpurie a bolii Alzheimer prin analize de sânge

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo, Japonia, a anunțat joi că a …