Saturday , May 18 2024

Tribunalul Suceava l-a achitat pe primarul din Mitocu Dragomirnei în dosarul în care era acuzat de luare de mită

Acuzat că ar fi primit de la președinta unei asociații de crescători de animale din localitate suma de 5.300 de lei, primarul Dănuț Solcan a fost achitat după ce judecătorii au considerat că fapta nu există

Tribunalul Suceava l-a achitat pe inculpatul Dănuț Solcan pentru săvârșirea infracțiunii de „luare de mită”. Decizia judecătorilor suceveni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În toamna anului 2017, procurorii  Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată pe primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan, pentru infracțiunea de luare de mită. Potrivit rechizitoriului, primarul Solcan a fost reclamat la procurorii suceveni pe data de 9 mai 2016 de o femeie din comună, martor denunțător în cauză, care a susținut că edilul șef al localității a primit ca mită suma de 5.300 de lei.

În ziua respectivă, o femeie, I.I., s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și a sesizat faptul că primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț Solcan, a solicitat să-i dea suma de 5.300 de lei, din fondurile obținute cu titlu de subvenție APIA, pentru a-i prelungi contractul de concesiune a unei pășuni comunale.

Numita I.I. este, de mai bine de pa­tru ani, președinta unei asociații de crescători de animale din localitatea Mitocu Dragomirnei, asociație care în anul 2013 a încheiat cu Primăria comunei un contract de concesiune a unei suprafețe de 67,56 de hectare de teren situată în extravilanul localității, pentru o perioadă de trei ani, stabilindu-se o redevență de 105 lei/ha/an.

În vederea prelungirii contractului de concesiune, în luna februarie 2016, numita I.I. a depus o cerere la Primăria comunei Mitocu Dragomirnei, iar după aproximativ o lună s-a prezentat la ea un intermediar care i-a comunicat că a fost trimis de primar să îi numere oile, iar cu ocazia discuțiilor purtate, acesta a întrebat-o dacă „nu realizează că vin alegerile, iar primarul are nevoie de bani”.

Numita I.I. a dedus de aici că ar trebui să-i dea primarului o sumă de bani pentru a i se prelungi contractul de concesiune, întrucât în cuprinsul contractului se menționează că acesta poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa inițială prin acordul de voință al ambelor părți.

La sfârșitul lunii aprilie 2016, femeia a primit prin virament bancar suma de 29.000 de lei cu titlu de subvenție APIA, lucru pe care l-a aflat și primarul. Aces­ta s-a prezentat la începutului lunii mai la numita I.I. și i-a cerut suma de 5.300 de lei.

În aceste condiții, au fost efectuate demersurile necesare efectuării unui flagrant, astfel că la data de 9 mai 2016, ora 16.21, echipa de flagrant a pătruns în casa numitei I.I., unde se afla inculpatul Solcan Dănuț, acesta având asupra sa suma de 5.200 de lei, în bancnote ce aveau seria menționată în procesul verbal de predare – primire întocmit anterior.

Întrebați cu privire la semnificația sumei, numita I.I. a arătat că suma a fost oferită primarului pentru a obține prelungirea contractului de arendă a pășunii pe care era organizată stâna de oi a sa și a soțului. Pe de altă parte, inculpatul Solcan Dănuț a susținut că suma reprezintă cota parte din subvenția APIA care i-ar fi revenit fiicei sale.

Întrucât suma de bani ce a fost oferită drept mită a fost pusă la dispoziție de către I. I. pentru realizarea flagrantului, iar întreaga sumă a fost identificată asupra inculpatului, aceasta a fost ridicată și restituită procedural către femeie de către organele de urmărire penală, astfel că nu au fost instituite măsuri asiguratorii în cauză.

Fapta primarului comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuț  Solcan, care la data de 09.05.2016 a pretins și primit suma de 5.200 lei, de la I. I., direct, pentru sine, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv efectuarea demersurilor necesare în vederea prelungirii valabilității contractului de concesiune nr. 2980/01.07.2013, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită, prevăzută de art. 289, alin. 1, Cod Penal, raportat la art. 7, alin. 1, lit. a din Legea nr. 78/2000, arată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. (O.S.)

Vezi si

Marian Andronache: De ce abia acum pot fi făcute locuri de joacă în municipiul Suceava?

Firmele de salubrizare trebuie să facă an de an locuri de joacă, nu doar în …

One comment

  1. si-a asfalt stradutza care trece pe unde are el terenuri, dar satele is toate pline de gropi !

    in Mitoc se rup rotzi, bucse, orice…. primar gospodar, ce mai….