Tuesday , May 21 2024

Scadere brusca a numarului de prezentari la Unitatea de Primire Urgente

De la 250 la 150, num\rul considerabil mai mic de pacien]i care trec zilnic prin m=inile medicilor urgenti[ti ai Spitalului Jude]ean Suceava poate fi cel mai bine explicat prin `ncheierea perioadei de concedii [i prin re`ntoarcerii rom=nilor la locurile lor de munc\ din str\in\tate
Tot mai pu]ine prezent\ri sunt `nregistrate la Unitatea de Primire Urgen]e din cadrul Spitalului Jude]ean de Urgen]\ “Sf=ntul Ioan cel Nou” Suceava, `nc\ din primele zile ale lunii septembrie. Purt\torul de cuv=nt al Spitalului, Tiberiu Br\d\]an, a declarat c\, `n condi]iile `n care pe parcursul lunii august medicii gestionau zilnic aproape 300 de cazuri, num\rul acestora s-a redus cu `n jur de o treime.
“Luna august a fost o lun\ foarte grea din acest punct de vedere, am `nregistrat zilnic aproximativ 250-260 de pacien]i. Num\rul lor a sc\zut, `ns\, considerabil `n ultima perioad\, la `n jur de 150-160 de pacien]i `n 24 de ore, ceea ce `nseamn\ pentru noi mai mult timp pentru fiecare consulta]ie `n parte [i mai mult\ energie pentru a gestiona fiecare caz”, a explicat dr. Br\d\]an.
Cauza cea mai probabil\ care a dus la decongestionarea Unit\]ii de Primire Urgen]e este plecarea `n str\in\tatea a rom=nilor care au locuri de munc\ peste hotare [i care au revenit `n ]ara doar pe perioada verii. “Este singurul mod `n care-mi pot explica sc\derea abrupt\ a num\rului de prezent\ri. Aglomera]ia din luna august s-a datorat `n principal rom=nilor `ntor[i `n ]ar\ de la munc\, care au profitat de ocazie pentru a beneficia de un serviciu medical gratuit, greu de ob]inut `n alte state”, a mai spus medicul urgentist. ~n condi]iile `n care sistemul de s\n\tate `n alte state ale lumii este mult diferit fa]\ de cel practicat `n Rom=nia, iar o consulta]ie gratuit\ este aproape imposibil de ob]inut pentru o simptomatologie care nu reprezint\ un pericol iminent pentru via]a pacientului, rom=nii `ntor[i de peste hotare au g\sit aceast\ variant\ pentru a se ocupa de problemele lor medicale. Ei vin nu numai pentru a beneficia de un consult gratuit pentru a l\muri anumite simptome pe care le acuz\, ci `[i aduc [i rudele bolnave r\mase `n ]ar\, `n general b\tr=ni cu boli cronice care se acutizeaz\. Nu `n pu]ine cazuri, medicii urgenti[ti sunt nemul]umi]i de comportamentul lor nepotrivit [i de lipsa de r\bdare pe care o au atunci c=nd sunt pu[i s\ a[tepte.
“Protocoalele UPU ne interzic s\ refuz\m vreun pacient care acuz\ anumite simptome, iar noi am consultat pe to]i cei care s-au prezentat, de[i nu e u[or, `n condi]iile `n care personalul este, totu[i, insuficient”, a ad\ugat purt\torul de cuv=nt al Spitalului. La un calcul simplu, pentru cei [ase medici angaja]i ai UPU [i ]in=nd cont de intervalul de timp stabilit prin lege pentru fiecare consult medical, anume 20 de minute, la peste 250 de prezent\ri pe zi reiese c\ un medic ar trebui s\ lucreze `n jur de 33 de ore pe zi. Practic, orice pacient care se prezint\ `n UPU este preluat de c\tre medici dup\ maximum dou\ ore, dup\ ce a fost mai `nt=i triat de c\tre asisten]ii care stabilesc ordinea prioritar\ a consulturilor. Dup\ acest interval de timp care trece p=n\ la prima consulta]ie, pacien]ii mai pot a[tepta ore bune p=n\ c=nd beneficiaz\ de toate investiga]iile, de tratamentul necesar [i de un consult din partea medicului specialist, atunci c=nd este cazul. (A.D.)

Vezi si

Dan Tiperciuc a finalizat peste 20 de proiecte în cel de-al doilea mandat de primar al comunei Arbore

Majoritatea investițiilor din ultimii patru ani s-au îndreptat spre dezvoltarea infrastructurii din Arbore. Alte zeci …