Saturday , May 18 2024

Pierderi agricole mari în județ la cartof și grâu, optimism cu privire la culturile de porumb și floarea-soarelui

Peste 2.000 de hectare de culturi din județ au fost calamitate în urma inundațiilor. Cel mai mult au avut de suferit fermierii care au cultivat cartofi, grâu și rapiță. „Cu toate necazurile menționate, porumbul, floarea-soarelui, soia și sfecla de zahăr promit producții superioare celor înregistrate anul trecut”, a precizat directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu 

Suprafețe de peste două mii de hectare de culturi agricole din județul Suceava au fost calamitate din cauza ­inundațiilor din vară. Din câte se pare, inun­­­dațiile reprezintă doar „ultima în­cer­­care” pentru femieri, care au mai avut de trecut alte două piedici legate de clima neobișnuit de rece din martie și de cea foarte caldă de la final de aprilie.

Cele mai mari pagube au înregistrat fermierii care au cultivat legume și în special cartofi, dar și cei care au pus grâu și rapiță. Nu este vorba doar de suprafețele de cultură agricolă afectate total, ci și de faptul că ploile din vară, precum și celelalte cauze din iarnă și primăvară vor duce, per ansamblu, la recolte agricole mici. „Cele mai afectate au fost: cartoful, legumele, rapița, mazărea, arbuștii și pomii fructiferi”, a spus directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu.

Vestea bună este că sunt câteva culturi agricole care ar putea înregistra producții mai mari, în pofida faptului că și în cazul acestora au fost înregistrate suprafețe calamitate de ploile din iulie. „Cu toate necazurile menționate, merită subliniat faptul că producțiile realizate la grâu, orz și orzoaică de toamnă au fost bune, iar porumbul, floarea-soarelui, soia și sfecla de zahăr promit producții superioare celor înregistrate anul trecut”, a precizat directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu.

Potrivit acestuia, pe baza rapoar­telor operative centralizate la Centrul Județean pentru Situații de Urgență, la nivelul județului a fost afectată o su­pra­față de 2150 hectare teren agricol. Centralizarea datelor s-a făcut în două faze și s-a înaintat la Ministerul Agricul­turii. Într-o informare privind efec­tele fenomenelor meteorologice din ultima perioadă asupra producției agricole din județul Suceava pe care directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, Haralam­pie Duțu, a prezentat-o în șe­dința Colegiului Prefectural se arată că pagubele din agricultură au fost generate în trei etape: prima ar fi iarna ceva mai blândă în prima parte urmată de o vreme mai frigu­roasă ca de obicei în lunile februarie și martie; a doua ar fi vremea deosebit de caldă de la finalul lunii aprilie, iar a treia o reprezintă precipitațiile neo­biș­nuit de abundente care au căzut în județul Suceava spre final de iunie și pe parcursul lunii iulie. „Culturile agricole înființate în toamna 2017 au intrat în condiții optime în anotimpul rece, care trebuie subliniat că a fost mai cald decât în mod obișnuit, dând speranța unei primăveri mai timpurii. N-a fost să fie așa pentru că luna martie a fost cu precipitații și mai rece decât în mod obișnuit. Nici prima jumătate a lunii aprilie n-a fost favorabilă pentru o bună desfășurare a campaniei de însămân­țări, dar în ultima decadă a venit vara, înregistrându-se temperaturi de până la 30oC. Cu toate gre­utățile întâmpinate la executarea lucrărilor de semănat (băltiri, tasarea și compactarea terenului, suprapu­nerea epocilor de semănat, etc.), după răsărirea culturilor înființate în primăvară oricare producător agricol din județ aprecia că sunt asigurate con­dițiile pentru a se realiza producții bune cu condiția ca factorul mediu să se mențină în parametrii optimi. N-a fost să fie așa tocmai când produ­cătorii agricoli se organizau pentru a începe recoltatul. La nivelul țării și al județului s-a instalat o perioadă cu precipitații abundente, furtuni, grin­dină cum nu s-au înregistrat de zeci de ani, cu efecte nedorite asupra culturilor agricole din județ. Ne refe­rim la perioada care cu­prinde ultimele zile ale lunii iunie și toată luna iulie. Sublinierea care se impune este aceea că repartizarea pe județ a fost diferită și spre satisfacția tuturor cu afectarea unor suprafețe cât mai reduse. Culturile au fost afectate de grin­dină, băltiri si colmatări. În condițiile în care suma precipitațiilor anuale este de 585,4l/m.p., este cât se poate de ­evi­dentă dimensiunea feno­menului produs în vara acestui an”, se arată în informarea pe care Hara­lampie Duțu, directorul Direcției Agricole, a transmis-o Colegiului Pre­­fectural Suceava.

Pagubele produse de fenomenele meteo periculoase ar fi fost mai reduse dacă județul Suceava ar fi avut un sistem de combatere a grindinei. În întreaga țară există 60 de puncte pentru lansarea rachetelor antigheață, iar cel mai apropiat de Suceava se află în județul Iași. (D.P.)

 

Vezi si

Marian Andronache: De ce abia acum pot fi făcute locuri de joacă în municipiul Suceava?

Firmele de salubrizare trebuie să facă an de an locuri de joacă, nu doar în …