Friday , May 24 2024

Funcționarea gropii de gunoi de la Moara, amânată până la calendele grecești

Licitația pentru stabilirea operatorului la depozitul ecologic de la Moara se reia. Ca orice licitație luată de la zero, va putea fi supusă contestațiilor, anulărilor și disputelor în instanță. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația firmei de apartament GIREXIM UNIVERSAL SA Pitești, câștigătoare a licitației, împotriva hotărârii de anulare a licitației organizate de Consiliul Județean în mandatul lui Ioan Cătălin Nechifor, prin care a fost desemnată firma GIREXIM ca operator la nou construitul depozit ecologic de deșeuri. Conform legii, GIREXIM UNIVERSAL SA poate formula plângere, atât pentru motive de nelegalitate, cât și de netemeinicie, în termen de 10 zile, în instanță  

 groapa gunoi moara


In această săptămână, Consiliul Ju­de­țean Suceava a primit decizia Con­siliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), prin care se ara­tă că, în temeiul articolului 26, ali­neat 6  din Legea 101/2016 privind re­me­diile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări șI concesiune de servicii, CNSC a res­pins ca nefondată contestația formulată de SC GIREXIM UNIVERSAL SA, în contradictoriu cu Consiliul Județean Su­ceava. Această decizie,  obligatorie pentru ambele părți, emisă în data de 16 septembrie a.c.,  poate fi atacată cu plângere, atât pentru motive de nelegalitate, cât și de netemeinicie, în termen de 10 zile de la comunicare.
La sfârșitul lunii iulie a acestui an, ziarul “Obiectiv de Suceava” anunța decizia Consiliului Județean Suceava de anulare a licitației pentru desem­narea operatorului pentru noul depozit ecolo­gic de preluare a deșeurilor de la Vor­niceni – comuna Moara, procedura urmând să fie reluată de la zero. Com era de așteptat, firma GIREXIM UNIVERSAL SA, cu sediul în municipiul Pitești, strada IC Brătianu, bloc A3, etaj 1, ap. 4, județul Argeș, câștigătoare a licitației, a contestat decizia CJ Suceava și a fost nevoie de trei luni până când CNSC să ia o decizie. Deși favorabilă, această decizie deschide noi căi pentru amâ­narea spre calendele grecești a datei de punere în funcțiune a multaștepta­tului depozit ecologic. Hotărârea CNSC poate fi atacată în ins­tanță, iar abia după ce firma de apartament piteșteană își va epuiza toate căile de atac se va putea organiza o nouă licitație pentru desemnarea ope­ratorului. Ca orice licitație luată de la zero, nici cea de a doua nu va avea niciun motiv să nu fie supusă aceluiași regim de contestații, anulări și dispute în instanță.
Cert este în acest moment că prevederile cu dedicație din caietul de sarcini redactat în primăvară vor fi anulate și în acest fel toate firmele cu experiență în domeniu din Suceava ar putea avea șansa de a participa la licitație.
Am arătat acum trei luni faptul că o competiție pentru desemnarea operatorului care să se ocupe de gestionarea noului depozit ecologic de la Vorni­ceni – Moara a fost anulată. Conform vicepreședintelui CJ Viorel Sereden­ciuc, licitația se organizase pentru de­legarea prin concesionare a gestiunii depozitului de deșeuri de la Vorniceni – Moara în perioada în care Consiliul Județean era condus de social-democratul Ioan Cătălin Nechifor. Viorel Se­re­denciuc a arătat atunci că procedura de atribuire a fost anulată în con­di­țiile în care “Legea 51/2006 mențio­nează că procedura de licitație se poate finaliza numai dacă în urma publicării anunțului de participare la licitație au fost depuse cel puțin trei oferte și cel puțin trei ofertanți îndeplinesc criteriile de eligibilitate (articolul 29, alineat 9, din Legea 51/2006, n.r.).
Numai că, doar o singură firmă a în­deplinit condițiile impuse în caietul de sarcini, aceasta fiind cu sediul social în­tr-un apartament din Pitești. Este vorba despre SC GIREXIM UNIVERSAL SRL din Pitești, județul Argeș.
Vicepreședintele Consiliului Jude­țean Suceava, Viorel Seredenciuc, a explicat că va fi întocmit un nou caiet de sarcini de către consultantul angajat de Consiliul Județean, iar licitația va porni de la zero. “Intre timp s-a schimbat legislația privind achizițiile publice, iar unele prevederi anterior valabile au fost abrogate”, a subliniat vicepre­ședintele CJ. El a spus în vară că, în noile condiții, mai multe firme care acum gestionează activitatea de colec­tare a deșeurilor în județul Su­ceava vor putea participa la noua licitație pe care Consiliul Județean o va organiza la o dată care se va stabili ulterior, după reconfigurarea caietului de sarcini, cu prevederi mai permisive pentru operatori. Doar că refacerea do­cumentației și suita contestațiilor vor trimite măcar până înspre primăvara anului 2017 organizarea unei licitații noi, în perspectiva optimistă că firma GIREXIM nu va ataca în instanță ori măcar nu va pierde acțiunile depuse împotriva deciziilor CJ Suceava și CNSC care nu îi sunt favorabile.
Scurtă istorie a relațiilor GIREXIM UNIVERSAL cu PSD și cu Justiția
Cum am arătat și cu alt prilej, singura firmă ce fusese acceptată, conform  caietului de sarcini publicat de fosta conducere a Consiliului Jude­țean, la licitație era GIREXIM UNIVERSAL din Pitești, care are încă mari probleme cu Justiția. Patronul firmei, Gheorghe Văsîi, apropiat al PSD și beneficiar al multor contracte “cu dedicație”, a fost trimis în judecată acum un an alături de primarul Piteștiului, Tu­dor Pendiuc, într-un dosar de co­rupție ce a făcut înconjurul țării. Pen­diuc este recunoscut ca un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță și al fostului premier Victor Ponta.
Punerea în funcțiune a depozitului de deșeuri de la Moara, o investiție eu­ropeană de peste 35 de milioane de euro, a fost blocată pentru că, în baza unui caiet de sarcini care a fost publicat în luna mai a acestui an pe SEAP de Consiliul Județean Suceava, condi­țiile pentru firmele care doreau să de­vină operatori ai noului sistem european de depozitare a deșeurilor au fost atât de bine dedicate, încât doar acea firmă din Pitești, apropiată PSD, a reușit să le îndeplinească.
Licitația anunțată pe SEAP de către Consiliul Județean Suceava pe data de 11 mai a.c., vizând desemnarea operatorului la depozitul ecologic de deșeuri de la Vorniceni – Moara, a fost anulată întrucât în competiție nu s-a înscris decât un singur candidat. Legislația în domeniu stabilea că la astfel de licitații pentru investiții cu bani europeni este nevoie de minimum trei oferte. In caietul de sarcini publicat pe SEAP la începutul lunii mai a acestui an de CJ Suceava pentru desemnarea operatorului la Depozitul de deșeuri de la Vor­niceni au fost introduse condiții pe care nicio firmă din județul Suceava și din împrejurimi nu le putea îndeplini. Era vorba despre o cifră de afaceri medie globală a ofertelor din ultimii trei ani  – 2013, 2014 și 2015 – mai mare de 15,948 milioane de lei. Mai mult, ofertantul trebuia să demonstreze că deține resurse reale financiare, în valoare de minimum 3,987 milioane de lei. In plus, ofertantul trebuia să de­monstreze că deține o experiență similară pe gropi ecologice în țară sau în străinătate.
Cu astfel de pretenții, este clar că nicio firmă din județul nostru, chiar dacă unele au experiență în salubrizare de peste 20 de ani, nu s-a putut califica.
A apărut astfel ca vizibilă varianta că acel caiet de sarcini, foarte restrictiv, realizat și postat pe SEAP  a fost redactat cu dedicație, în timpul vechii conduceri a Consiliului Județean Su­cea­va, către firma GIREXIM UNIVERSAL SA Pitești, condusă de Gheorghe Văsîi.
Gheorghe Văsîi, patronul GIREXIM UNIVERSAL SA, trimis în judecată de DNA într-un dosar în care Primăria Pitești a fost devalizată de 6 milioane de euro
Firma GIREXIM UNIVERSAL SA  din Pitești, singura candidată și sin­gura calificată la licitația organizată de fosta conducere a Consiliului Jude­țean pentru a obține calitatea de operator la noua groapă de gunoi de la Vor­niceni – Moara, are un trecut neglijat de suceveni, dar interesant în partea de sud a țării.
Procurorii DNA au dispus în luna martie a anului trecut trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui Tudor Pendiuc, fost primar PSD al municipiului Pitești, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, a lui Constantin Scarlat, respectiv Gheorghe Văsîi, reprezentanți ai  SC CNCD S.A. și S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată.
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, primarul Tudor Pendiuc de la Pitești ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 S.A. și societățile private CNCD SA/GIREXIM UNIVERSAL SA, în folosul ultimelor două firme. Sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate. Înce­pând cu luna noiembrie 2008 și până în luna octombrie 2014, deși cunoșteau că asocierea CNCD S.A./SC GIREXIM UNIVERSAL SA nu deține în proprietate cele 80 de autobuze, Gheorghe Văsîi  și Constantin Scarlat, reprezentanți ai SC GIREXIM UNIVERSAL SA și SC CNCD SA , împreună cu fostul primar al Piteștiului, Tudor Pen­diuc, au cauzat Primăriei municipiului Pitești un prejudiciu în sumă de 28.556.450,65 lei (peste 6,3 milioane euro), sumă cu care instituția publică s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost trimis anul trecut spre judecare Tribunalului București, fiind acum pe rolul instanței. (Neculai ROSCA)
 
 

Vezi si

Candidații înscriși pentru admiterea la Colegiul Militar ”Ștefan cel Mare” susțin vineri proba scrisă

Elevii claselor a VIII-a care s-au înscris în vederea admiterii la Colegiul Național Militar ”Ștefan …