Friday , April 26 2024

Fostul şef al Poliţiei Rădăuţi, Eugen Rotaru, dat afară cu scandal de Todiruţ, şi-a recâştigat funcţia în instanţă

Decizia a fost luată vineri de Tribunalul Cluj. Sentinţa nu este definitivă u comisarul şef Eugen Rotaru, fost şef de poliţie la Fălticeni şi apoi la Rădăuţi, consideră că a fost trecut pe linie moartă fiindcă nu a făcut jocurile şefului IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ.  “Erau felurite protocoale, care păreau mai degrabă întâlniri de afaceri. Refuzând în mod repetat astfel de invitaţii de a intra în anumite cluburi, este posibil să fi deranjat”, bănuieşte Eugen Rotaru

Tribunalul din Cluj a decis vineri admiterea acţiunii formulate de comisarul şef Eugen Rotaru, fost şef al poliţiilor din Fălticeni şi Rădăuţi, actualmente ofiţer de execuţie la Poliţia municipiului Suceava. In anul 2011, şeful IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a dispus destituirea de funcţia de şef al poliţiei rădăuţene a lui Eugen Rotaru, fapt semnalat de presa locală, la acea vreme.
Ulterior, comisarul şef Rotaru a înaintat Tribunalului Suceava – secţia de contencios administrativ, două dosare. Primul dintre acestea a conţinut o contestaţie a anulării dispoziţiei de destituire din funcţie şi trecerea într-o funcţie inferioară, acţiune înaintată la instanţă în luna octombrie a anului 2011 şi un al doilea, depus în iulie 2012, prin care poliţistul contestă calificativul “Satisfăcător” obţinut în urma evaluărilor făcute de IPJ Suceava, condus la acea vreme de Ioan Nicuşor Todiruţ. Eugen Rotaru a contestat calificativul după ce în 20 de ani de activitate în Poliţie nu avusese decât calificativul “Foarte Bine”. Cele două dosare au fost strămutate de către Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea comisarului şef Rotaru, la Tribunalul Cluj, unde s-a dat vineri sentinţa amintită, după ce cauzele au fost conexate. Aceasta nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la pronunţare. Pârâţii în dosar sunt comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ (care apare, în mod ciudat, şi cu tiltul de doctor pe listele de şedinţă de la instanţele unde este judecat), IPJ Suceava dar şi IGPR – Comisia de reevaluare condusă, surprinzător, de comisarul şef de poliţie Marcian Colman, cel care peste puţină vreme îi va succeda pentru un an în fruntea IPJ Suceava lui Ioan Nicuşor Todirut, detaşat în luna mai 2012 ca şef de poliţie la Călăraşi.
Consecinţa directă a sentinţei – repunerea în funcţie şi plata diferenţei de salariu, plus cheltuielile de judecată
Ce înseamnă în mod concret admiterea acţiunii în dosarul 13873/86/2011 a explicat chiar iniţiatorul acesteia, comisarul şef Eugen Rotaru. “Este vorba despre repunerea în funcţie cu restituirea tuturor cheltuielilor reprezentând diferenţe de salariu dar şi cheltuieli de judecată. Cât priveşte echipa de control trimisă de IGPR pentru a soluţiona contestaţia pe care am formulat-o împotriva calificativului ce mi s-a dat de IGPR, spun că aceasta a fost condusă de domnul comisar şef Marcian Colman. In ianuarie 2012, concluzia comisiei de reevaluare a fost aparent în favoarea mea. In sensul că mi-au mai fost acordate în plus patru sutimi dintr-un punct, nu mai mult, pentru a nu se ajunge cumva să mi se ridice calificativul acordat deja”, a arătat comisarul şef Rotaru. El a refuzat să spună câţi bani ar urma să primească retroactiv, dacă sentinţa în dosarul judecat la Cluj va rămâne definitivă, spunând că pentru el nu este important acest lucru cât o reparaţie justă privind statutul său de poliţist, care, spune el şi-a făcut treaba foarte bine vreme de peste două decenii şi brusc, aparent discreţionar, cineva a decis că nu este bun de mai nimic.
El a mai arătat că atunci când s-a luat decizia de destituire a sa din funcţia de şef al Poliţiei Rădăuţi, şeful IPJ Suceava, comisar şef Ioan Nicuşor Todiruţ era în concediu, documentul fiind semnat de comisarul şef Ioan Crap, adjunct al şefului Inspectoratului şi predecesorul lui Rotaru la cârma poliţiei rădăuţene. Fiindcă a semnat “pentru şeful IPJ”, Rotaru nu-i poartă pică lui Crap.
Cât priveşte motivele reale pentru care a fost destituit din funcţie, comisarul şef Eugen Rotaru bănuieşte că acestea ţin de atitudinea sa rezervată în relaţiile cu Todiruţ. “Nu au fost antipatii, fiindcă nu au fost niciodată înainte simpatii. Eu consider că nu se fac afaceri cu prietenii şi nici cu colegii. Au fost conjuncturi în care eu nu am vrut să mă bălăcesc, erau felurite protocoale, care păreau mai degrabă întâlniri de afaceri. Refuzând în mod repetat astfel de invitaţii de a intra în anumite cluburi, este posibil să fi deranjat”, bănuieşte Eugen Rotaru. Fără a cunoaşte alte detalii din dosar, putem aprecia că Rotaru ştie ce spune, de vreme ce Tribunalul Cluj, ca primă instanţă,
i-a dat câştig de cauză.
Rotaru, sancţionat pentru “neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhic superiori”
Comisarul şef Eugen Rotaru a fost destituit din funcţie în luna octombrie a anului 2011. IPJ Suceava anunţa atunci, prin biroul de presă că ofiţerul a fost sancţionat pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiile primite de la şefii ierarhic superiori anume abilitaţi în acest sens. “Faţă de ofiţer a fost declanşată procedura disciplinară, statuată de Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, aceasta fiind în curs de desfăşurare” se arăta într-un alt ocmunicat al IPJ, datat cu câteva săptămâni înainte de destituire. De la funcţia de şef al Poliţiei municipale Rădăuţi, Rotaru a ajuns, cum am spus, ofiţer fără funcţie la Poliţia municipul Suceava, biroul de Ordine Publică. In acest moment, Poliţia din Rădăuţi este condusă de comisarul şef Constantin Alistar, adjunct al lui Rotaru, când acesta conducea unitatea, care o perioadă a deţinut această funcţie cu carater interimar, de curând fiind fixat definitiv pe post. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Liceul cu Program Sportiv Suceava și-a prezentat oferta educațională pe esplanada Casei de Cultură

Elevi și profesori de la Liceul cu Program Sportiv Suceava au ieșit la mișcare în …

7 comments

  1. Ati vazut ,voi IPOCRITILOR,cei care la-ti considerat un “marele Todirut”,si alte birfe…,acum o sa-i pupati picioarele si o sa inghititi in gol la greu!!!,acum asezati-va “capra”,ca asta va asteapta pe toti .BRAVO D-NUL TODIRUT,respectele mele ,sunteti un adevarat PROFESIONIST iar Sucevenii au nevoie in continuare de unul ca D-voastra.FELICITARI si BINE ATI VENIT!

  2. nu mai scrieti articole cu diacriatice, ca nu se intelege nimic!

  3. Rotaru se plinge!!!!ca a avut in 20 de ani de serviciu numai FB,dar cit a carat si cite sacose a umplut pentru aceste calificatife “umflate” a uitat ?,si afacerile sale cu alcool si lemn iarasi le-a uitat ?,se mai plinge nenorocitul….,Bine a facut Todirut ca la dat afara ,sarlatanii nu merita functii inalte! inca o data felicitari lui Todirut.

    • ” felicitari lui Todirut”…??!! Daca tu dai trei exemple concrete cu dovezi, de ”sacose” date de Rotaru pentru calificativele de FB,si te si semnezi cu numele real eu dau doar un exemplu -penal- si ma semnez cu cel pe care-l lauzi ….marele Todirut !

  4. S-A FACUT DREPTATE!

  5. Dar pe Rotaru cine la pus sef la cele doou institutii nu camva Todirut?! Si erau in relatii fosrte bune!