Friday , April 19 2024

Todiruţ şi-a reluat seria concediilor

Todirut - la IPJ Suceava

Intors la serviciu pe 1 iulie, de ieri şeful IPJ Suceava este în concediu de odihnă, până pe 16 august u chiar înainte de a reveni la IPJ Suceava, după un an de “exil” la IPJ Călăraşi, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ şi-a reluat cariera printr-o serie de concedii medicale. Comisarului şef Todiruţ i s-a prezentat de către procurorii DNA la sfârşitul lunii trecute, imediat după reinstalarea în funcţia de şef al IPJ Suceava, materialul de urmărire penală în afacerea de cumpărare la suprapreţ a sediului actualei Poliţii municipale de pe strada Universităţii 

Lupta pentru înlocuirea din funcţie a actualului inspector şef al IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, continuă, fiecare dintre combatanţi cu armele proprii. Până acum Todiruţ a câştigat mai multe bătălii, utilizând mijloace mai puţin eroice – concedii medicale succesive pe baza unor diagnostice nu tocmai onorante pentru un ofiţeri – afecţiuni de natură psihică, folositoare pentru a rămâne în sistem, dar greu de acceptat pentru superiorii ori de subalternii săi.
Luni întregi de concedii medicale obţinute în baza diagnosticului de “sindrom anxios depresiv”, în perioadele critice ale activităţii sale, i-au determinat pe colegii săi de muncă să îl privească cu circumspecţie.
Chiar înainte de a reveni la IPJ Suceava, după un an de “exil” la IPJ Călăraşi, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ şi-a reluat cariera printr-o serie de concedii medicale. După ce i s-a acceptat repunerea pe funcţie, timp de o lună şeful IPJ Suceava a transmis prin intermediul unor articole publicate în presa locală ce intenţionează să facă în perioada imediat următoare, pentru a repune pe picioare activitatea IPJ Suceava. Eliminarea cerşetorilor, stirparea furturilor din locuinţe şi alte asemenea deziderate au fost transmise opiniei publice. Rezultatele pe aceste coordonate, într-o lună de muncă a şefului IPJ Suceava sunt neconcludente. Dar această lună se pare că l-a obosit peste măsură şi de aceea, începând de ieri, comisarul şef Todiruţ a decis să îşi ia un binemeritat concediu de odihnă, până după Sfânta Maria.
Comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ i s-a prezentat de către procurorii DNA la sfârşitul lunii trecute, imediat după reinstalarea în funcţia de şef al IPJ Suceava, materialul de urmărire penală în afacerea de cumpărare la suprapreţ a sediului actualei Poliţii municipale de pe strada Universităţii. Cum am spus, aceasta constituie ultima procedură efectuată de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA, înainte de trimiterea dosarului, cu rechizitoriu, în judecata Curţii de Apel. Alături de el ar urma să fie trimişi în judecată şeful serviciului logistică din IPJ, comisarul şef Alexa Teodorovici – finul comisarului Todiruţ, doi evaluatori şi patronul firmei care a vândut clădirea administrativă a fostei fabrici Zimbru la o sumă supraevaluată.
Todiruţ, greu de demis chiar şi de ministrul Administraţiei şi Internelor
Intr-o emisiune de la “Realitatea TV” de acum o lună, ministrul Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe, se întreba: „mă gândesc dacă un şef de poliţie, cum atât mai mult un şef judeţean de poliţie, având astfel de diagnostic mai poate sau nu rămâne acolo”, făcând referire la acel “sindrom anxios depresiv”
Astfel, la o întrebare adresată de moderatoarea emisiunii Flagrant, ediţia de vineri, 5 iulie, de la Realitatea TV, ministrul Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe a arătat care este poziţia sa în cazul inspectorului şef al IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ: „ N-aş fugi de responsabilitatea acestei stări de lucruri, (decizia, n.r.) nu am luat-o eu. Bănuiesc că a existat o raţiune la vremea respectivă (momentul în care cercetarea penală în ceea ce-l priveşte cumpărarea la suprapreţ al imobilului de pe strada Universităţii din Suceava ce va deveni sediul Poliţiei Municipale, n.r.). eu o să urmăresc îndeaproape acest caz pentru că domnul respectiv – şeful IPJ Suceava – mai are o problemă. Prima problema şi care mi se pare cea mai gravă, şi aici o să fiu foarte atent este aceea că în urma constatării comisiei de sănătate din MAI el a fost dat ca apt parţial (limitat n.r.). în momentul în care s-a constatat lucrul acesta de către medici, eu stau şi mă gândesc dacă un şef de poliţie, cum atât mai mult un şef judeţean de poliţie, având astfel de diagnostic – inapt parţial – mai poate sau nu rămâne acolo. Din păcate, ordinul ministrului MAI, modificat undeva cu doi ani în urmă a lăsat în gheaţă ca să zic aşa, un şef de poliţie judeţeană cu astfel de situaţie medicală” a declarat ministrul Radu Stroe. El a declarat că va modifica un ordin al ministrului ce l-a precedat şi prin care se acceptă în fruntea unei unităţi de poliţie persoane cu probleme de sănătate de acest gen „pentru că nici chiar apt parţial eu cred că nu poate omul respectiv, oricare ar fi acela, să rămână la comanda unei unităţi precum Poliţia din Suceava sau chiar şi din Călăraşi unde este una mai mititică. În cazul Todiruţ aştept reanalizarea situaţiei şi vom vedea”.
A trecut mai bine de o lună şi ministrul nu s-a mai ocupat de această problemă. Este foarte posibil ca aşteptările celor din IGPR şi Minisiterul Administraţiei şi Internelor să fie îndrepate către Serviciul Teritorial Suceava al DNA, de la care se aşteaptă finalizarea rechizitoriului în dosarul “Zimbru”, clădirea cumpărată de IPJ Suceava în 2006 cu 116 miliarde de lei vechi, deşi fusese evaluată anterior la cererea unei bănci comerciale la doar 40 de miliarde de lei vechi, unde se efectuează cercetări împotriva lui Ioan Nicuşor Todiruţ pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Conform Statutului Poliţiştilor, destituirea din funcţie nu se poate face decât dacă respectiva persoană a fost trimisă în judecată ori dacă s-a finalizat o cercetare disciplinară pe numele său prin care s-au constatat abateri grave în activitate. Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ are deja la activ două dosare prinvind abateri disciplinare ce le-ar fi săvârşit în perioada în care a lucrat ca şef la IPJ Călăraşi, dar care nu au fost încă finalizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Pe rolul Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Todiruţ mai are un dosar de urmărire penală, în care este cercetat pentru o speţă asemănătoare – cumpărarea la suprapreţ a unei clădiri destinate amenăajării unui sediu pentru Poliţia Câmpulung Moldovenesc, în acelaşi an 2006, cu 29 de miliarde de lei vechi, clădire aflată acum în paragină. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …

One comment

  1. Ditamai chestorul al politiei romane umbla cu golanisme.Nu e bine domnul chestor, nu e bine de loc.