Friday , April 26 2024

Vânzătorul clădirii de pe Universităţii către IPJ Suceava nu mai există în acte

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 SC Servicii Comerciale, cu care Poliţia suceveană condusă de comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a încheiat afacerea de cumpărare a clădirii administrative de la defuncta firmă Zimbru şi-a schimbat numele în SC RENT KEY SRL. Din urmă vin executări silite de la fisc şi de la bancă, de zeci de miliarde de lei vechi, greu de recuperat dacă nu s-au aplicat anterior sechestre. DGFP vrea pentru bugetul de stat 7,14 miliarde de lei vechi, pentru impozitele neplătite la aşa-zisele modernizări ale clădirii.  BCR vrea să îşi recupereze cam 30 de miliarde de lei vechi, bani împrumutaţi şi nerestituiţi

Procurorii Serviciului Teritorial Suceava a DNA ar fi bine să se grăbească în dosarul cumpărării de către IPJ a imobilului de pe strada Universităţii – fostul sediu administrativ al defunctei Zimbru, fiindcă firma vânzătoare – SC Servicii Comerciale SRL nici nu mai există, schimbându-şi numele în SC RENT KEY SRL.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a imputat firmei SC Servicii Comerciale SRL suma de 7,14 miliarde de lei vechi, neplătită bugetului de stat. Suma rezultă din neplata contribuţiilor la fisc plecate de la aşa-zisele îmbunătăţiri ce s-ar fi făcut la clădirea de pe strada Universităţii, ce a fost vândută de societatea comercială către IPJ Suceava, ce găzduieşte acum sediul poliţiei municipale. Această decizie de impunere exista încă de acum un an însă doar acum a fost transmisă către SC Servicii Comerciale, oarecum tardiv, pentru că între timp BCR a început deja executarea silită a firmei, pentru o datorie de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, neachitată la timp.
Conform Legii 85 privind procedura insolvenţei, aceasta poate fi deschisă dacă un agent economic are datorii mai mari de 400 de milioane de lei vechi către un debitor, pe care nu este în stare să le achite. Datoriile la stat ale SC Servicii Comerciale sunt de peste 15 ori mai mari. Trebuie de reţinut faptul că această societate comercială nu mai există decât în scriptele Serviciului Teritorial Suceava al DNA, care instrumentează dosarul Todiruţ şi compania, în urmă cu puţină vreme firma schimbându-şi denumirea în SC RENT KEY SRL, administrator rămânând acelaşi Costel Bujorean, cel urmărit penal alături de comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful IPJ Suceava, comisarul şef Alexa Teodorovici, şeful serviciului Logistică din IPJ şi evaluatorii Sorin Muntean şi Gheorghe Licurici.
Administratorul SC Servicii Comerciale SRL, Costel Bujorean este urmărit penal în dosarul “Todiruţ”, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. ~n momentul în care constatat de către evaluatorii indicaţi de către IGPR prin IPJ Suceava valoarea imobilului de pe strada Universităţii – fosta clădire administrativă a SC Zimbru SA, Costel Bujorean a prezentat circa 30 de facturi, care nu au fost înregistrate în în contabilitatea firmei. Acestea au fost însă folosite pentru creşterea valorii imobilului, care a fost vândut Poliţiei cu suma de 116 miliarde de lei inclusiv TVA în anul 2006, deşi, în acelaşi an, o evaluare independentă cerută de BCR stabilea o valoare a imobilului la 40 de miliarde de lei vechi. Facturile cu pricina, care au fost puse sub nasul evaluatorilor în toamna anului 2006, i-au determinat pe aceştia să aprecieze că în respectiva clădire s-au făcut investiţii în valoare de aproape 24 de miliarde de lei vechi, reprezentând gresie şi faianţă lipită pe duşumele şi pereţi. Pentru că banii nu au fost înregistraţi în contabilitatea firmei, organele fiscale au efectuat un control şi au stabilit că societatea are de plătit aproape patru miliarde de lei vechi la bugetul de stat în contul TVA şi al impozitului pe profit, iar administratorul Costel Bujorean va fi cercetat pentru evaziune fiscală, DNA Suceava confirmând urmărirea penală în acest sens. După mai mulţi ani, fiindcă suma nu a fost plătită, cu majorări şi penalităţi de întârziere, a ajuns la 7,14 miliarde de lei vechi.
Opt terenuri de fotbal tapetate, teoretic, cu gresia şi faianţa nelipită în noul sediu al Poliţiei municipale
Obiectiv de Suceava arăta în luna februarie a acestui an că la preţurile zilei s-ar fi putut cumpăra cu cei 24 de miliarde de lei vechi gresie şi faianţă care să acopere o suprafaţă totală de 48.000 de metri pătraţi – cinci hectare de teren, adică apoape opt terenuri de fotbal standard. Aceste facturi au fost vârâte sub nasul celor doi evaluatori – Sorin Munteanu – evaluator independent şi Gheorghe Licurici, solicitat din partea IPJ Suceava să aprecieze cât valorează clădirea pe care Poliţia dorea să o cumpere. Cei doi evaluatori au luat în calcul şi facturile aferente lucrărilor de modernizare a clădirii, efectuate pe hârtie de SC Servicii Comerciale SRL şi au considerat că preţul cerut de firmă Poliţiei Române – 100 de miliarde de lei fără TVA este cel corect. Nu s-a ţinut cont de faptul că anterior, tot în anul 2006, clădirea fusese evaluată de BCR, la cererea proprietarului – Costel Bujorean, la doar 40 de miliarde de lei vechi. S-a apreciat de către evaluatorii chemaţi să confirme tranzacţia că facturile prezentate pentru efectuarea de lucrări de modernizare sunt conforme cu realitatea iar Poliţia a plătit, fără să crâcnească, banii ceruţi de SC Servicii Comerciale SRL pentru respectiva clădire.
Trebuie menţionat faptul că într-adevăr, în construcţia care vreme de patruzeci de ani au funcţionat birourile fostei fabrici de tricotaje Zimbru, s-a dat cu bidineaua în 2004, atunci când clădirea a fost închiriată parchetelor sucevene, pentru câţiva ani, până când să fie terminată construcţia noii clădiri ce adăposteşte acum toate procuraturile din judeţ. Dar de aici şi până la a argumenta că s-au investit 24 de miliarde de lei vechi în gresie şi faianţă este o cale lungă.
Dincolo de calculele pe care le-am făcut deja, se poate face o comparaţie privind preţurile de pe piaţa imobiliară. Cu banii aşa-zis investiţi în gresia şi faianţa ce ar fi fost pusă pe pardosele şi pe pereţii din cele câteva toalete ale clădirii de pe strada Universităţii, s-ar fi putut cumpăra 20 de apartamente în municipiul Suceava, la preţurile anului 2006. O sumă comparabilă a fost plătită, din bani europeni, pentru pavarea cu granit a întregii esplanade din centrul municipiului Suceava. Calculat la metru cub, faianţa şi gresia din facturile arătate evaluatorilor de SC Servicii Comerciale şi care nu au fost incluse în evidenţele contabile ale firmei nu ar încape, fizic vorbind, în camerele fostului sediu administrativ al SC Zimbru nici măcar puse pe paleţi.
De aceea, pe lângă deja cunoscuţii urmăriţi penal în acest dosar – comisarul şef Ioan Nicuşor Todiru, şef al IPJ Suceava şi în perioada în care s-a făcut tranzacţia, naşul său de cununie – comisar şef Alexa Teodorovici, şef al serviciului logistică din IPJ Suceava şi Costel Bujorean, administrator al SC Servicii Comerciale SRL, care a vândut clădirea de pe strada Universităţii către IPJ Suceava, s-a început urmărirea penală şi împotriva evaluatorilor Sorin Munteanu şi Gheorghe Licurici. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …