Saturday , May 18 2024

18 turiști din Galați au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară după ce au mâncat de Crăciun la Restaurantul Mago Ceram din Marginea

Dintre cei 18 pacienți, cinci au necesitat spitalizare. Restaurantul a fost închis și amendat cu suma de 2.000 de lei. Se așteaptă rezultatele probelor de apă și de alimente recoltate pentru a se putea stabili ce a declanșat această toxiinfecție alimentară. Personalul angajat nu deține carnet de sănătate cu analizele medicale la zi, în local nu existau produse dezinfectante și nici o dovadă scriptică, care să arate când a avut loc o astfel de dezinfecție 

restaurant

Un grup de 18 turiști din județul Galați a ales ca destinație de Crăciun Bucovina, mai exact o pensiune din loca­litatea Vatra Moldoviței. Distracția nu le-a fost însă deplină, deoarece au ajuns la spital, luni noapte, pe 26 decembrie, după ce au luat cina la un restaurant din localitatea Marginea. Cei 18 turiști, dintre care cinci copii, s-au cazat încă de sâmbătă seara la o pensiune din Vatra Moldoviței, însă, luni, a doua zi de Crăciun, au plecat într-un tur al mănăstirilor din zonă, făcând un posas în localitatea Marginea, după ce s-au plimbat pe la Putna și au vizitat atelierul de olărit. Au decis să servească acolo cina, înainte să se întoarcă la pensiunea unde erau cazați, doar că la scurt timp după ce au terminat de mâncat au început să se simtă rău și să vomite.
Văzând că starea li se înrăutățește, au sunat la 112, iar mai multe echipaje ale Ambulanței i-au preluat și i-au transportat la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc. Medicii care le-au acordat asistența medicală necesară au decis să-i interneze pentru tratament de specialitate și pentru a fi ținuți astfel sub supraveghere pe cinci dintre turiști. Din declarațiile medicilor a reieșit că starea a doi dintre pacienți este destul de gravă. Atât reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava, cât și cei ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au deschis o anchetă în acest caz, recoltând probe de alimente și de apă de la restaurantul din Marginea. Treaba inspectorilor sanitari este îngreunată de faptul că turiștii au mâncat diversificat, iar aceștia trebuie să decidă ce a declanșat toxiinfecția alimentară. Din declarațiile turiștilor a reieșit că unii au mâncat ciorbă de văcuță cu smântână, alții au servit ciolan afumat, iar alții ciorbă de burtă sau rădăuțeană. Inspectorii sanitar-veterinari au recoltat un număr de 15 probe de apă și alimente și așteaptă ca rezultatele de laborator să lămurească ce i-a băgat în spital pe turiști.
Societatea Mago Ceram din Marginea, un restaurant aflat în incinta atelierului de olărit, a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 2.000 de lei, iar activitatea a fost suspendată temporar, având un termen de șapte zile pentru remedierea deficiențelor constatate. “Personalul angajat nu deținea carnet de sănătate cu analizele medicale la zi, în local nu existau produse dezinfectante și nici o dovadă scriptică, care să arate când a avut loc o astfel de dezinfecție. Reprezentanții localului nu au păstrat contraprobe de alimente pentru o perioadă de 48 de ore, după cum prevede le-gislația în vigoare. Am preluat un număr de 15 probe, de pe mese, de pe mâinile celor doi angajați, bucătar și ajutor de bucătar, dar și din produsele semicongelate, cum ar fi pieptul de pui, burtă de vită sau carne de porc”, am aflat de la Dănuț Corneanu, purtător de cuvânt în cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Si-guranța Alimentelor Suceava. (Cristina RUSTI)
 

Vezi si

Marian Andronache: De ce abia acum pot fi făcute locuri de joacă în municipiul Suceava?

Firmele de salubrizare trebuie să facă an de an locuri de joacă, nu doar în …