Thursday , June 13 2024

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opinia și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent Eurobarometru standard publicat joi pe site-ul Comisiei Europene arată că europenii doresc să vadă Uniunea Europeană mai puternică și mai independentă, în special în fața provocărilor globale actuale, și sunt din ce în ce mai optimiști în ceea ce privește viitorul, conform comunicatului de presă ce însoțește sondajul.

Așteptări pentru o UE mai puternică, mai independentă și mai rezistentă

Mai mult de trei sferturi dintre europeni (77%) sunt în favoarea unei politici comune de apărare și securitate între țările UE, în timp ce peste șapte din zece cetățeni europeni (71%) sunt de acord cu faptul că UE trebuie să își consolideze capacitatea de a produce echipamente militare. În același timp, aproape șapte din zece cetățeni UE (69%) sunt în favoarea unei politici externe comune a statelor membre. Mai mult de două treimi dintre cetățeni sunt de acord că UE este un loc de stabilitate într-o lume tulbure (67%) și că UE are suficientă putere și instrumente pentru a apăra interesele economice ale Europei în economia globală (69%).
În opinia europenilor, securitatea și apărarea (34% în UE, 32% în România) reprezintă domeniul prioritar de acțiune al UE pe termen mediu, urmat îndeaproape de climă și mediu (30%, 13% în România). Sănătatea (26% în UE, 28% în România) ocupă locul al treilea, iar economia și migrația – al patrulea (ambele 25%, în România 24% economia, respectiv 11% – migrația). În același timp, aproape jumătate (46% în UE, 34% în România) dintre cetățeni consideră că asigurarea păcii și a stabilității va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții lor pe termen scurt, urmată de asigurarea aprovizionării cu alimente, sănătate și industrie în UE (27% în UE, 30% în România), crearea mai multor oportunități de angajare și gestionarea migrației (câte 26% în UE, 33%, respectiv 12% în România).

Sprijin continuu și considerabil pentru răspunsul UE la războiul din Ucraina

În fața războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, aproape nouă din zece (87% în UE, 74% în România) sunt de acord cu acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război și peste opt din zece (83%, 72% în România) sunt de acord cu primirea în UE a persoanelor care fug de război. 72% (70% în România) dintre cetățenii UE sprijină sancțiunile economice impuse guvernului, companiilor și persoanelor fizice din Rusia, iar 70% (61% în România) sunt de acord cu acordarea de sprijin financiar Ucrainei. șase din zece sunt de acord ca UE să acorde Ucrainei statutul de candidat și ca UE să finanțeze achiziționarea și furnizarea de echipament militar pentru Ucraina.
Dintre cele mai recente crize, invazia Rusiei în Ucraina a avut cea mai mare influență asupra modului în care cetățenii UE privesc viitorul (42% în UE, 37% în România), urmată de pandemie și alte crize de sănătate (34% în UE, 36% în România) și de criza economică și financiară (23% în UE, 32% în România).
Războiul din Ucraina este considerat, într-o listă de cincisprezece, ca fiind una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE, totalizând 35% din preferințe (31% în România), cu 7 puncte procentuale mai mult decât în noiembrie anul trecut. Ea este urmată de imigrație (24% în UE, 11% în România), situația internațională (22% în UE, 25% în România) și inflație (19% în UE, 17% în România). Inflația rămâne cea mai menționată problemă cu care se confruntă țara fiecărui respondent, cu 38% la nivelul UE (43% în România), în timp ce scade cu șase puncte procentuale la nivelul blocului față de sondajul precedent.

Crește optimismul în privința economiei

Percepția privind situația economiei europene s-a îmbunătățit din toamna anului 2023, 47% dintre respondenți apreciind-o acum ca fiind “bună” (35% în România), cel mai ridicat nivel din 2019. O pluralitate de cetățeni (45%, 34% în România) consideră că situația economică europeană va rămâne stabilă în următoarele 12 luni. Tendința pozitivă este reflectată, de asemenea, de sprijinul ridicat și stabil pentru moneda euro, atât în UE în ansamblu (70%), cât și în zona euro (78%).

Atitudini pozitive față de UE și cetățenia UE

În perioada premergătoare alegerilor europene, aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) declară că se simt cetățeni ai UE, din nou cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Mai mult de șase din zece cetățeni europeni (62%) sunt, de asemenea, optimiști în ceea ce privește viitorul UE, marcând o ușoară creștere față de sondajul precedent din toamna anului 2023. Încrederea lor în UE a crescut, de asemenea, și se situează acum la 49 % (58% în România), în timp ce încrederea în guvernele naționale este de 33 % (28% în România).
Aproape șase cetățeni europeni din zece sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în UE (57%) și în țara lor (58%).
Eurobarometrul standard 101 (primăvara 2024) a fost realizat între 2 aprilie și 9 mai 2024 în cele 27 de state membre, 26 423 de cetățeni din UE fiind intervievați față în față. În România au fost realizate 1 038 de interviuri în perioada 2 – 22 aprilie 2024. (Agerpres)

Vezi si

Împărțirea funcțiilor de top în principalele instituții ale UE este aproape rezolvată

După ce popularii (PPE), social-democrații (S&D) și liberalii (Renew) și-au păstrat majoritatea în Parlamentul European …