Saturday , June 22 2024

Rusia a început exercițiile militare cu arme nucleare tactice la granița cu Ucraina

Armata rusă a anunțat marți că a început în apropiere de Ucraina exerciții militare privind utilizarea armelor nucleare tactice, exerciții ordonate la începutul lunii mai de președintele Vladimir Putin, dând asigurări că este vorba despre un răspuns la „amenințările” occidentale, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Prima etapă a exercițiilor (…) privind pregătirea și utilizarea armelor nucleare nestrategice a început”, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, precizând că aceste manevre se desfășoară în Districtul Militar de Sud, la granița cu Ucraina, și care include și părți ale teritoriului ucrainean pe care Rusia le controlează în prezent.

Ministerul rus de Externe a menționat declarații ale președintelui francez Emmanuel Macron, care a prezentat posibilitatea trimiterii de trupe europene pentru a lupta împotriva Rusiei în Ucraina, și afirmații ale ministrului britanic de externe David Cameron, care a spus că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. Analiștii pe probleme de securitate afirmă că exercițiul este conceput ca un semnal de avertizare lansat de Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina, unde a furnizat arme și informații Kievului, dar s-a abținut de la a trimite trupe.

Ministerul rus al Apărării a declarat că în prima etapă a exercițiului vor fi folosite rachete Iskander și Kinzhal. Exercițiile militare au loc pentru a testa dacă unitățile și echipamentele sunt pregătite pentru „utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice pentru a răspunde și a asigura necondiționat integritatea teritorială și suveranitatea statului rus ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali împotriva Federației Ruse”, a mai spus ministerul. Belarus, unde Rusia a anunțat anul trecut că desfășoară arme nucleare tactice, va participa de asemenea la exerciții, au anunțat cele două țări.

Vezi si

Turiștii nu vor mai putea închiria apartamente pe termen scurt în Barcelona

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul …