Monday , June 17 2024

Putin merge în Belarus după începerea manevrelor nucleare tactice

Președintele rus Vladimir Putin a mers joi după-amiază într-o vizită oficială în Belarus, care va dura până vineri, după ce marți au început manevrele nucleare tactice în Districtul militar Sud, la ordinul său și la care participă și fosta republică sovietică, principalul său aliat în regiune, relatează EFE.

La Minsk, Putin se va întâlni în cursul serii cu omologul său belarus Aleksandr Lukașenko, dar partea oficială a vizitei este programată pentru vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă.
Kremlinul a precizat că cei doi lideri vor discuta, la Palatul Independenței din capitala belarusă, despre dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, despre perspectivele integrării lor în cadrul Uniunii statale Rusia-Belarus, precum și despre “problemele-cheie de pe agenda internațională”.
În afară de cooperarea bilaterală, Putin și Lukașenko vor aborda, de asemenea, consolidarea securității comune, situația din regiune și reacția comună la amenințările reprezentate de NATO.
Aceasta este a doua vizită în străinătate a lui Putin, care a călătorit în China (16-17 mai) de când a fost învestit în funcția de președinte pentru un al cincilea mandat de șase ani, la 7 mai.
În plus, vizita sa coincide cu debutul miercuri al manevrelor nucleare tactice în apropierea frontierei cu Ucraina, exerciții care au suscitat îngrijorare atât la Kiev, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
Putin, care a dispus desfășurarea acestor manevre în urmă cu zece zile ca răspuns la ceea ce el a spus că ar fi amenințări din partea puterilor occidentale, a declarat că Lukașenko i-a cerut insistent să participe la exerciții.
Districtul militar Sud include pe lângă regiunile din sudul Federației Ruse cele patru regiuni ucrainene anexate de Moscova în 2022 (Donețk, Lugansk /est/, Herson și Zaporojie/sud/) plus Crimeea, anexată în 2014.
Rusia a desfășurat arme nucleare tactice în 2022 în țara vecină, de unde Moscova a pătruns pe teritoriul ucrainean în luna februarie a aceluiași an în cadrul invaziei sale pe scară largă în Ucraina.
Lukașenko susține că un astfel de armament nuclear este pur defensiv și reprezintă un factor de descurajare împotriva unei posibile agresiuni din partea NATO.
Cu toate acestea, Moscova a insistat asupra faptului că armamentul este rusesc și poate fi folosit doar la ordinul direct al președintelui rus, comandantul suprem al forțelor armate.

Vezi si

Trump și Biden au stabilit regulile primei dezbateri televizate de pe 27 iunie

Regulile primei dezbateri televizate din campania electorală între Joe Biden și Donald Trump, programată pentru …