Sunday , May 19 2024

Integrarea tinerilor din centrele de plasament, o problema dezbatuta la Gura Humorului intre specialisti din mai multe tari

~n perioada 27 – 30 septembrie se desf\[oar\ `nt=lnirea din cadrul Parteneriatului Suceava – Schwaben – Mayenne – Cern\u]i, `n cadrul c\reia delega]ii din cele patru ]\ri desf\[oara un schimb de experien]\ pe tema “Integrarea socio – profesional\ a tinerilor institutionaliza]i”. ~ntreaga s\pt\m=n\ vor avea loc diverse actiuni, vizite `n cadrul centrelor de plasament din jude]. La seminar au participat conducerea Direc]iei de Asisten]\ Social\ [i Protectia Copilului (DGASPC) Suceava, [efi de centre, reprezentan]i  ai Prim\riei ora[ului Gura Humorului, conducerea {colii Generale nr.1, psihologi [i asisten]i sociali din cadrul serviciilor sociale.
Ieri, 28 septembrie, `ntre orele 10 – 13.30 s–a desf\[urat seminarul cu tema de mai sus, unde `n deschidere a luat cuv=ntul Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, care are o rela]ie str=ns\ de prietenie cu omologul s\u din Regiunea Schwaben, Jurgen Reichert. Gheorghe Flutur le-a multumit invita]ilor pentru  participare  la aceast\ int=lnire [i a subliiniat importan]a tematicii abordate. „Ast\zi `n Rom=nia tr\iesc aproximativ cinci milioane de copii [i tineri, cu v=rste p=n\ `n 18 ani, din care un procent de 2,2% se afl\ `n evidenta serviciilor publice specializate pentru Protec]ia Copilului. Ace[ti copii vor trebui s\ p\r\seasc\ centrul de plasament la `mplinirea v=rstei de 18 ani, cu posibilitatea r\m=nerii `n sistem p=n\ la doi ani de la terminarea cursurilor, dar nu mai t=rziu de `mplinirea v=rstei de 26 de ani”, a spus Gheorghe Flutur, ad\ug=nd c\ dezinstitu]ionalizarea copiilor este obiectivul principal pentru urm\toarea perioad\ `n cadrul Strategiei Na]ionale de Protec]ie a Drepturilor Copilului. Un accent deosebit se va pune pe integrarea copilului `n familie pentru c\ practica dovede[te c\ alternativele la institu]ionalizare [i anume adop]ia, `ncredin]area [i asisten]ii maternali „sunt o solu]ie pentru copiii de p=n\ la 10 ani”. Tinerii adolescen]i continu\ `ns\ s\ reprezinte categoria cea mai vulnerabil\.
Delegatiile din cele trei ]\ri invitate au abordat subiectul temei din mai multe perspective. Astfel, Jurgen Reichert a oferit detalii despre modelul german de asisten]\ social\, precum [i despre „sprijinul acordat pentru integrarea socio-profesional\  `n Centrul St. Gregor din regiunea Schwaben”. Delega]ia francez\ condus\ de Marie Guiard, director al Asocia]iei Chanteclair, a prezentat „Evolu]ia protec]iei copilului `n Fran]a”, model asem\n\tor cu cel rom=nesc. Delega]ia din Ucraina condus\ de Nina Skubak, director adjunct al Scolii Internat nr.2 Cern\u]i, a prezentat tema referitoare la „Formarea unui absolvent social adaptat [i competitiv prin activit\]ile de proiect a institu]iilor [colare”.
Ultima tem\ abordat\ a fost prezentat\ de Mihaela Pintilie, coordonator Servicii Alternative de tip Familial din Gura Humorului „Perspective ale integr\rii socio – profesionale a tinerilor institu]ionaliza]i”. (D.P.)

Vezi si

„O comună pusă la patru ace”. Gheorghe Flutur, alături de Nicolae Perju la lansarea candidaturii pentru Primăria Rădășeni

Neculai Perju și-a lansat candidatura la funcția de primar pentru un nou mandat la Rădășeni, …