Tuesday , June 25 2024

VIDEO. Starea președintelui Iranului, Ebrahim Raisi, este încă necunoscută. „Informațiile sunt foarte îngrijorătoare”. Operațiuni dificile de căutare, trei salvatori dispăruți

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit duminică, într-o zonă muntoasă, pe vreme cu ploaie și ceață, informează presa iraniană preluată de Reuters. Căutări intense erau în desfăşurare duminică după-amiază în nord-vestul Iranului pentru a găsi elicopterul implicat într-un accident şi la bordul căruia pare că se aflau preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, în timp ce starea acestora încă nu este cunoscută. În acest timp, televiziunea de stat de la Teheran difuzează rugăciuni, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Salvatorii nu au ajuns încă la locul prăbușirii elicopterului, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului iranian, Ali Bahadori Jahromi.

Într-o declarație pe X, Jahromi a declarat că echipele de salvare „se confruntă cu condiții dificile și complicate” și a recunoscut că este „dreptul poporului și al mass-mediei de a fi la curent cu cele mai recente știri despre accidentul de elicopter al președintelui, dar, potrivit coordonatelor locului accidentului și condițiilor meteorologice, nu există «nicio» știre nouă până în prezent”.

Trei membri ai echipelor de salvare, dați dispăruți

Trei membri ai echipelor de salvare-căutare sunt dați dispăruți, informează Crucea Roșie, conform BBC.

Trei salvatori care căutau elicopterul prăbușit sunt dați dispăruți, a confirmat un purtător de cuvânt al mișcării umanitare Semiluna Roșie. Purtătorul de cuvânt al Semilunii Roșii a adăugat că operațiunea de căutare și salvare va încetini, deoarece se așteaptă ca vremea să devină „foarte rece” în curând, fiind prognozate mai multe ploi.

Președintele Azerbaidajnului, Ilham Aliyev, s-a declarat „profund tulburat” la auzul veștii legate de prăbușirea elicopterului în care se afla Raisi. Raisi fusese în provincia Azerbaijan din Iran, duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele Azerbaidanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două naţiuni l-au construit pe râul Aras.

Pe contul de Instagram al președintelui iranian Ebrahim Raisi a fost publicat un mesaj prin care se cere iranienilor să se roage pentru președinte”, informează CNN. „Cerem concetățenilor să se roage pentru președinte și cei de lângă el”, precizează anunțul. Un apel similar a fost făcut și de televiziunea de stat iraniană. Starea în care se află Raisi e în continuare necunoscută, conform agenției de stat iraniene IRNA.

„Avem speranțe, dar informațiile sunt foarte îngrijorătoare”

Un oficial iranian neprecizat, care a vorbit agenţiei Reuters cu condiţia anonimatului, a declarat că elicopterul în care se afla preşedintele s-a „prăbuşit” în munţi şi că vieţile celor de la bord – confirmând că printre ei se află şi ministrul de externe – sunt în pericol, conform Agerpres. „Avem încă speranţe, dar informaţiile care vin de la locul prăbuşirii sunt foarte îngrijorătoare”, a indicat acest oficial. Potrivit relatărilor din mass-media, două din convoiul de trei elicoptere care transportau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării au aterizat fără probleme în oraşul Tabriz, nu însă şi elicopterul la bordul căruia se aflau preşedintele Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian şi guvernatorul regiunii vizitate.

 

Vezi si

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare

Țările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova marți odată …