Saturday , June 22 2024

Ciclonul care a devastat zone din Europa ajunge și în România. Vor fi averse, grindină și vijelii

 Meteorologul ANM Mihai Huștiu, a declarat că gradul de instabilitate atmosferică este în creștere și că va cuprinde toată țara până la mijlocul săptămânii viitoare, ciclonul care a făcut ravagii în Italia, Olanda, Franța și Belgia urmând să se devolte și pe teritoriul României.

“Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Gradul de instabilitate atmosferică e în creștere. Duminică și luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină, aceste fenomene vor fi doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării. De marți seară, ne așteptăm ca instabilitatea atmosferică să se generalizeze în vest și sud-vest, iar miercuri și joi va cuprinde toate zonele. Vor fi averse, vânt puternic, vijelii și grindină. Marți și miercuri vor fi rafale de vânt intense, de până la 70 de kilometri pe oră.

În paralel avansează și un val de aer cald și umed, care va aduce temperaturi destul de ridicate. Vor fi maxime de 28 de grade toată săptămâna, ușor scăzute în zonele unde va ploua, dar în weekend se va ajunge la maxime termice de 30 de grade. Va fi, așadar, o vreme caldă și instabilă”, a spus meteorologul.

Ministerul de Interne al Franței a făcut apel la populația lovită de ciclon din zonele de risc să fie cât se poate de vigilentă în perioada următoare. Localnicii mărturisesc să deși știau că prognoza meteo anunță precipitații abundente, amploarea dezastrului i-a luat prin surprindere. În Germania au fost semnalate mașini plutind pe apă, străzi și case inundate. Furtunile au adus și grindină într-o cantitate atât de mare încât pentru câteva ore părea că a nins. Meteorologii germani se așteaptă la cantități record de precipitații. Pe lângă Franța și Germania, au mai fost emise coduri de vreme rea în alte 17 țări europene, printre care Italia, Belgia și Olanda.

 

Vezi si

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer …