Wednesday , June 19 2024

SURSE: Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Raisi s-a prăbușit în nord-vestul țării

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-ar fi prăbușit, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană, adăugând că echipele de salvare se îndreaptă spre locul respectiv. Presa iraniană a furnizat rapoarte contradictorii cu privire la incident.

Potrivit agențiilor de presă iraniene, elicopterul care îl transporta pe președintele iranian se afla într-un convoi de alte trei elicoptere în care se aflau miniștri.

Unul dintre elicopterele din convoi, care îl transportau pe președintele iranian Ebrahim Raissi, s-a prăbușit, a anunțat Reuters, potrivit televiziunii iraniene. Deocamdată nu s-a precizat dacă președintele iranian se afla la bordul acestui elicopter sau al altuia.

Potrivit agenției Tasnim, accidentul a avut loc deasupra Azerbaidjanului iranian, o regiune din nord-vestul Iranului.

Potrivit agenției de presă a Republicii Islamice, IRNA, accidentul s-a produs în timp ce elicopterul ateriza în condiții îngreunate de vreme și ceață. IRNA relatează că președintele Raissi a fost însoțit în elicopter de ministrul iranian de Externe, Hossein Amir Abdollahian, și de guvernatorul regiunii iraniene din Azerbaidjanul de Est. Președintele mergea acolo pentru a inaugura un baraj.

Niciuna dintre aceste informații nu a fost încă confirmată oficial, conform Mediafax.

Presa iraniană preluată de Reuters susține că elicopterul care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi „a aterizat forțat” duminică. Aterizarea a fost una „dură”, conform Reuters. Informațiile din presa iraniană sunt momentan contradictorii.

„Elicopterul care îl transporta pe președinte a avut un accident și a suferit o „aterizare forțată” în regiunea Varzeghan. Echipele de salvare se află în drum spre locul accidentului”, se arată într-un comunicat publicat pe Twitter de agenția de presă Tasnim a Iranului. Locul prăbușirii se află la aproximativ 600 km de capitala Teheran.

„La câteva momente după incident, unele persoane au reușit să discute cu ayatollahul Al-Hashem, care se afla în elicopter cu Raisi, dar telefoanele nu sunt disponibile momentan”.

Salvatorii din Iran încearcă să ajungă la elicopterul în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, a informat duminică televiziunea de stat iraniană, citată de publicaţia britanică Mirror. „Unii dintre însoţitorii preşedintelui din acest elicopter au reuşit să comunice cu Cartierul General Central, ridicând speranţa că incidentul s-ar fi putut încheia fără victime”, a relatat agenţia de presă iraniană Tasnim, pe platforma de socializare X, citată de CNN.
Raisi fusese în Azerbaidjan duminică devreme pentru a inaugura un baraj împreună cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două naţiuni l-au construit pe râul Aras.

Iranul foloseşte o varietate de elicoptere în ţară, dar sancţiunile internaţionale îngreunează obţinerea de piese pentru ele. Flota sa aeriană militară datează în mare măsură de dinainte de Revoluţia Islamică din 1979.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, este un dur care a condus anterior justiţia din ţară. El este considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analişti au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcţie.

 

Vezi si

Rusia a început o revizuire a doctrinei sale nucleare, anunță MAE rus

Rusia a anunțat marți inițierea unei revizuiri a doctrinei sale nucleare, având în vedere deteriorarea …