Tuesday , May 21 2024

Ion Lungu nu renunță la proiectul unui nou stadion municipal

Visul de a face un nou stadion la ieșirea din Suceava nu a fost abandonat de primarul Ion Lungu și fiindcă pentru terenul pe care l-a obținut cu ani în urmă nu a reușit să aducă, până acum, finanțare decât pentru sala polivalentă și terenul de pregătire sportivă, primarul a avansat o altă variantă: în jurul acestui teren omologat UEFA va fi construit viitorul stadion municipal. Un vis la care nu a renunțat. Ba dimpotrivă, în cursul zilei de miercuri, Ion Lungu a anunțat că se montează nocturna la baza sportivă tip I de dimensiuni UEFA în viitorul complex sportiv al municipalității, adăugând că acest teren de pregătire (prevăzut nu doar cu nocturnă, ci și cu o tribună de 500 de locuri) va fi transformat în noul stadion municipal de 10.000 de locuri.

„S-au montat primele lămpi de la nocturna Bazei sportive tip I, unde se construiește un teren de dimensiuni UEFA, care va fi finalizat în următoarele 3 luni. Această bază sportivă va fi transformată în viitor în noul stadion municipal cu o capacitate de 10.000 de locuri”, a spus Ion Lungu.

Reamintim că în anul 2011 Primăria Municipiului Suceava a obținut, datorită demersurilor primarului Ion Lungu, susținute de Sanda Maria Ardeleanu (la acea vreme deputat) un teren de 15 hectare de la Agenția Do­meniilor Statului. 12 hectare erau situate la ieșirea din Suceava spre Făl­ticeni, iar alte trei hectare în cartierul Ițcani.

După mai multe demersuri birocratice (au fost câteva lucruri de revizuit cu privire la parcela de teren de la Ițcani) s-a reușit însă ca pentru terenul de 12 hectare să se adopte un plan de urbanism zonal care să prevadă realizarea unui complex sportiv.

Acesta urma să includă: un nou stadion, o sală polivalentă, un bazin olimpic și un teren de pregătire sportivă. Din 2012 până în jurul anului 2020 a fost un periplu la toate instituțiile centrale posibile pentru obținerea de fonduri ca să fie realizat măcar unul din aceste patru obiective.

Două din ele au fost, într-un final, finanțate prin Compania Națională de Investiții: sala polivalentă cu 5.000 de locuri și terenul de pregătire sportivă omologat UEFA.

În privința bazinului olimpic municipalitatea și-a modificat optica și în ultimii ani se fac demersuri (studiul de fezabilitate fiind într-o stare avansată) pentru a se obține fonduri europene în scopul realizării unui aqua-park.

Rămăsese nerezolvată problema stadionului și, probabil pentru că semnalele cu privire la o finanțare de la nivel central în perioada următoare erau destul de modeste, Ion Lungu a anunțat încă din 2023 că vrea ca în jurul terenului de pregătire sportivă să facă amenajările necesare pentru a-l transforma în stadion. (Dan P.)

 

Vezi si

Mihai Flutur: ”Cred că, în momentul de față, municipiul Suceava duce lipsă de un primar ca Lucian Harșovschi”

Mihai Flutur, unul dintre cei mai cunoscuți candidați de pe lista Partidului Național Liberal pentru …