Saturday , May 18 2024

Toleranta zero `n cazul fraudelor la bacalaureatul din acest an

Candida]ii prin[i `n flagrant vor fi aspru sanc]iona]i, totodat\ anul=ndu-li-se [i dreptul de a sus]ine bacalaureatul `n urm\toarele dou\ sesiuni. De asemenea, [i profesorii care tolereaz\ acest fenomen risc\ destituirea din func]ie, diminuarea salariului sau sanc]iuni disciplinare
Caren]ele din sistemul de `nv\]\m=nt, schimb\rile de la an la an [i normele legislative prea permisive au generat nereguli cu nemiluita `n cazul organiz\rii [i desf\[ur\rii examenului de bacalaureat, ani la r=nd examenul de bac, `n Suceava [i nu numai, st=nd sub semnul fraudei. „~n acest an deviza este „Toleran]\ zero pentru fraud\”. Vor fi sanc]iona]i at=t cei surprin[i copiind c=t [i inten]ia de a copia, iar cei `n cauz\, evident, vor fi sco[i din examen [i li se vor anula toate probele anterior sus]inute”, a declarat Vasile Monacu, inspector general adjunct la I{J Suceava. Mai mult decât atât, candida]ii prin[i copiind nu vor mai putea sus]ine examenul în urm\toarele dou\ sesiuni. Inspectoratul promite s\ monitorizeze atent at=t centrele de sus]inere ale examenelor, c=t [i centrele de evaluare. ~n cazul `n care profesorii examinatori vor semnala dou\ teze identice, se vor `ntreprinde toate m\surile necesare pentru sanc]ionarea celor implica]i.
Vasile Monacu a anun]at, c\ [i profesorii care, în timpul bacalaureatului, fraudeaz\ în vreun fel examenul, respectiv tolerez\ copiatul, le spun elevilor solu]iile sau sunt neglijen]i, vor fi sanc]iona]i penal. Comisiile de examinare se vor constitui prin tragere la sor]i, la fel [i supraveghetorii vor fi desemna]i dup\ acela[i principiu, pentru a se `nl\tura orice fel de suspiciune. ~n perioada examenelor va fi instituit un num\r telefonic unde cei care sesizeaz\ nereguli `n organizarea [i desf\[urarea probelor de concurs, pot reclama acest lucru.
La nivelul jude]ului nostru, pentru sus]inerea examenelor na]ionale vor fi angrena]i circa 4500 de profesori iar pentru bacalaureat 2500- 3000. „Este nevoie de un num\r `nsemnat de profesori deoarece [i num\rul absolven]ilor din acest an este cel mai ridicat din ultimii cinci ani. Sunt aproximativ de 1000 de copii `n plus fa]\ de anul trecut”, a specificat Vasile Monacu.
9748 de elevi vor sus]ine `ncep=nd cu 10 iunie examenele na]ionale `n 176 de centre de examinare iar 7612 de absolven]i de liceu vor da bacalaureatul `n sesiunea iunie- iulie, `n 20 de centre de bacalaureat.
Potrivit calendarului de desf\[urare a examenului de bacalaureat, candida]ii se pot înscrie la sesiunea iunie-iulie 2011 în perioada 23-27 mai. Evaluarea competen]elor lingvistice de comunicare oral\ în limba român\ va avea loc în perioada 6-8 iunie, urmat\ de evaluarea competen]elor digitale, în perioada 13-17 iunie [i de evaluarea competen]elor lingvistice într-o limb\ de circula]ie interna]ional\ în intervalul 20-23 iunie. Probele scrise vor debuta pe 27 iunie cu proba de limba [i literatura român\ [i vor continua cu proba obligatorie a profilului, ce va avea loc pe 29 iunie [i cu proba la alegere a profilului din 1 iulie. Rezultatele vor fi afi[ate în ziua de 3 iulie. Cei nemul]umi]i de notele acordate vor putea depune contesta]ii în ziua de 4 iulie, între orele 8.00-12.00, urmând ca rezultatele finale s\ fie afi[ate în data de 8 iulie.
N frauda la bac- comb\tut\ cu observatori
Ministerul Educa]iei, Cercet\rii, Tineretului [i Sportului a trimis o not\ inspectoratului jude]ean prin care se comunic\ faptul c\ la bacalaureat pot participa `n calitate de observatori membrii ai societ\]ii civile, pe baza unei cereri depuse la ISJ. Înscrierea reprezentan]ilor societ\]ii civile ca observatori se poate face pân\ la data de 1 iunie. Deocamdat\, pe adresa Inspectoratului nu a sosit nicio cerere `n acest sens. ~n fiecare sal\ de examinare vor putrea lua parte cel mult doi observatori. Odatã ce probele debuteazã, acestia, înso]i]i de un membru al comisiei, vor putea asista la desf\[urarea lor [i sesiza eventualele înc\lc\ri ale prevederilor metodologiei. Îns\ nu vor putea s\ ia contact cu subiectele înainte de afi[area acestora, s\ discute cu ei sau cu profesorii asisten]i, s\ intervin\ în vreun fel în activit\]ile din s\lile de examen sau s\ ias\ din sal\ înainte de ie[irea primului candidat din centru. Pentru aceast\ activitate se pot `nscrie [i membrii comitetului de p\rin]i.
(Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Marian Andronache: De ce abia acum pot fi făcute locuri de joacă în municipiul Suceava?

Firmele de salubrizare trebuie să facă an de an locuri de joacă, nu doar în …