Tuesday , May 21 2024

La un an de la dublul asasinat din Siret, nu se mai stie nimic despre criminal

Cavoul familiei Hritcu
Sambata, la Balinesti, a avut loc o slujba de pomenire a lui Carmen Hritcu si a fiicei sale, Raluca
N “Nu a venit nimeni din partea autorit\]ilor s\ ne spun\ care au fost autorii, a[tept\m [i acum s\ ne l\mureasc\ cineva ce s-a `nt=mplat `n acea zi tragic\”, ne-a spus cu lacrimi `n ochi Maricica Saviuc, mama lui Carmen Hri]cu n “Am `ntrebat la Tribunal  [i mi s-a spus c\ dosarul e finalizat de partea rom=n\ dar `mi  e greu s\ cred c\ a ajuns `n Ucraina. Am `n]eles c\ partea ucrainean\ nu este de acord cu numirea unei comisii rogatorii”, ne-a spus Vasile Hri]cu, so]ul [i respectiv tat\l celor dou\ fiin]e ucise acum un an `n stil mafiot `n apartamentul `n care locuiau din Siret
S=mb\t\, `n satul sucevean B\line[ti a avut loc slujba de pomenire de un an de la uciderea `n stil mafiot a lui Carmen Hri]cu, de 39 de ani [i a fiicei sale, Raluca `n v=rst\ de 6 ani, din Siret. Joi, 17 februarie, se `mpline[te un an de la tragedia care a uimit `ntreaga ]ar\. Nici p\n\ acum criminalul care a fost deja identificat, a fost re]inut pentru alte fapte `n Ucraina dar nu a fost pus s\ pl\teasc\ pentru oribila fapt\. La slujba de pomenire, biserica din B\line[ti a fost plin\ de credincio[i, rude `n cea mai mare parte dar [i apropia]i ai familiei, care [i-au amintit printre lacrimi de cele fiin]e, care [i-au sf=r[it via]a `ntr-un mod at=t de brutal.  Mul]i au `ngenunchiat `n fa]a morm=ntului mamei [i fiicei ucise au pl=ns [i au implorat cerul s\ se fac\ dreptate.  Lacrimile au curs [iroaie [i din ochii mamei lui Carmen Hri]cu, Maricica Saviuc. Femeia ar\ta ieri mai `mb\tr=nit\ cu zece ani fa]\ de acum un an, c=nd fata [i nepo]ica  ei au fost ucise. To]i [i-au amintit cu drag de cea care a fost Carmen Hri]cu, o femeie credincioas\, frumoas\.
N “nimeni nu ne spune nimic, ce am aflat despre criminali a fost de la televizor [i din ziare”
Dup\ terminarea slujbei de pomenire oficiat\ de preotul Gabriel Chiabur, mul]imea s-a retras acas\ la Maricica Saviuc, pentru praznic. La mas\, s\tenii [i rudele [i-au exprimat nemul]umirea  fa]\ de modul `n care se desf\[oar\ cercet\rile. ~ntr-un an de zile, nimeni  nu i-a `ntrebat nimic de[i poate c\ ar fi putut s\ dea o m=n\ de ajutor anchetei, `n condi]iile `n care  familia Hri]cu `[i petrecea cea mai mare parte din timp `n satul natal din B\line[ti, nu la apartamentul din Siret unde a avut loc dublul asasinat. Maricica Saviuc vrea s\ se fac\ dreptate:”Imediat dup\ ce au fost g\site omor\te au venit poli]i[tii, ne-au luat cu ma[ina, ne-au plimbat, ne-au pus c\teva `ntreb\ri [i ne-au adus `napoi acas\. Nu a mai venit nimeni din partea autorit\]ilor s\ ne spun\ care au fost autorii, a[tept\m [i acum s\ ne l\mureasc\ cineva ce s-a `nt=mplat `n acea zi tragic\. Ce am aflat despre  criminali a fost de la televizor [i din ziare. Nici nu [tiu dac\ sunt ei [i nu sunt al]ii. Ce lege e `n ]ara asta, de nu au reu[it nici dup\ un an s\ `i aresteze pe criminali [i s\ ne spun\ procurorii [i poli]i[tii cu exactitate c\ \sta sau \[tia sunt criminalii. Sunt dou\ suflete care au murit nevinovate [i nici p=n\ acum nu [tim de ce au fost omor=te. Poate c\ criminalul nici m\car nu e acela despre care at=ta s-a vorbit”, ne-a spus Maricica Saviuc.
N “Mor]ii cu mor]ii [i vii cu vii. Au murit [i a[a va r\m=ne”
Vecinii familiei Saviuc din B\line[ti `nclin\ s\ cread\ c\  autorit\]ile nu au interesul s\ se fac\ dreptate c=t mai repede. “Mor]ii cu mor]ii [i vii cu vii. Au murit [i a[a va r\m=ne. Dac\ erau din Rom=nia criminalii, poate `i prindeau, dar a[a… Normal ar trebui s\ `i prind\ [i s\ pl\teasc\ pentru ce au f\cut dar nu cred c\ erau doar cei doi despre care s-a spus, erau mai mul]i [i poate le este [i fric\ s\ mearg\ mai departe. P=n\ la urm\ fiecare `[i p\ze[te spatele lui, nu `l doare capul de cum o duce cel\lalt. S\raca femeia, mama lui Cramen e distrus\, de c=nd a murit fata [i nepoata becul la cas\ nu s-a mai stins. Merge de dou\ ori pe zi la cimitir s\ aprind\ lum=n\ri. Nu [tiu c=t o s-o mai ]in\ puterile”, ne-a spus Minodora Apetrei, de 71 de ani, din B\line[ti.
N scurt\ rememorare a tragediei
~n dup\-amiaza zilei de 17 februarie 2010,  Vasile Adrian Hri]cu, `n v\rst\ de 45 de ani, valutist din Siret, a sesizat IPJ Suceava c\ so]ia sa, Carmen Camelia Hri]cu, [i fiica sa, Raluca Narcisa Hri]cu, sunt moarte `n cas\. Anchetatorii au constatat c\  u[a apartamentului era `ntredeschis\, c\ locuin]a era r\v\[it\, iar cele dou\ victime erau `mpu[cate `n cap, l=ng\ cadavrul femeii fiind descoperit un tub de cartu[ gol, de la o arm\ cu calibrul de nou\ milimetri. Carmen Hri]cu era casnic\ [i se ocupa de cei doi copii, Raluca [i Cristi, ultimul  era elev atunci `n clasa a VII-a la Liceul „La]cu Vod\” din Siret. Speciali[ti criminali[ti, un biolog specializat `n genetic\ [i un criminalist specializat `n balistic\, beneficiind de serviciile logistice ale unui autolaborator de genetic\ venit de la Bucure[ti, au ajuns `n seara crimei `n Siret pentru a cerceta un dublu asasinat.
Se spune ca pre]ul vie]ii lui Carmen [i Raluca Hri]cu a fost de 5000 de euro, bani pl\ti]i de persoane r\mase deocamdat\ necunoscute care au dorit s\ se r\zbune astfel pe Vasile Hri]cu, care s-ar fi implicat [i `n traficul de ]ig\ri de contraband\ `n zon\. Aceasta din urm\ `ndeletnicire a fost `ns\ mereu contestat\ de Hri]cu iar organele de anchet\ nu au f\cut p=n\ acum vreo leg\tur\ `ntre Vasile Hri]cu [i contrabanda cu ]ig\ri dinspre Ucraina spre Rom\nia. Au fost atunci mai multe `ncurc\turi, inclusiv faptul c\ Leonid Zaporojne], principalul suspect `n cazul dublului asasinat de la Siret, a fost re]inut de poli]i[tii `n Suceava chiar a doua zi dup\ producerea crimelor, i s-a `ntocmit dosar penal pentru trecere frauduloas\ a frontierei, asupra sa fiind g\sit un pa[aport expirat, [i a fost trimis sub escort\ `n Ucraina. Abia dup\ c=teva s\pt\m=ni, b\rbatul a fost arestat `n Cern\u]i, `ntr-o afacere cu trafic de droguri.  Acesta a fost identificat ca autor al dublului asasinat comis la Siret `n baza probelor AND luate din locuin]a unde au fost comise crimele. Dup\ identificarea acestuia, autorit\]ile judiciare rom=ne l-au dat `n monitorizare `n Ucraina,  dar `ntr-un alt dosar [i a fost pus ulterior `n libertate.  ~ntre timp a fost identificat [i complicele acestuia, tot un cet\]ean din ]ara vecin\, care a fost audiat `n Ucraina, el spun=ndu-le anchetatorilor ca a stat doar la scara blocului, iar `n apartamentul unde au avut loc crimele ar fi intrat doar Leonid Zaporojne].
N Mister `n ce prive[te comisia rogatorie
Autorit\]ile judiciare rom\ne au `nceput `nc\ din luna martie a anului trecut  demersurile pentru transferul de proceduri judiciare `n Ucraina, pentru ca urm\rirea penal\ s\ fie f\cut\ `n aceast\ ]ar\, `n condi]iile `n care Constitu]ia ucrainean\ interzice extr\darea propriilor cet\]eni. Faptul c\ a fost finalizat\ comisia rogatorie `ntre anchetatorii ucraineni [i cei rom=ni ar fi putut deschide posibilitatea finaliz\rii `n timp scurt a dosarului dublei crime, declarau anul trecut reprezentan]ii Parchetului de pe l=ng\ Curtea de Apel Suceava. So]ul [i respectiv tat\l lui Carmen [i Raluca Hri]cu, nici dup\ un an nu are `nc\ un r\spuns clar din partea autorit\]ilor vizavi de moartea celor dou\ fiin]e nevinovate. “ Nu `l cunosc pe cel despre care se spune c\ mi-a omor=t so]ia [i fiica. Nu am aflat care a fost motivul pentru care au fost ucise [i nici vreo autoritate nu m\ mai `ntreab\ nimic.  Totul e t\cere. Nici nu `n]eleg de ce Carmen le-a dat drumul la u[\, pentru c\ ei nu `i pl\ceau ucrainenii. Nu vroia s\ stea de vorb\ cu ei. Totul este `nv\luit `n mister p=n\ acum.  Nu l-am v\zut niciodat\ pe criminalul despre care se spune c\ este vinovat  [i nici nu [tiu dac\ este arestat sau `n libertate. Chiar dac\ el este vinovatul, nu are cum s\ fie `n pu[c\rie pentru c\ dosarul despre care se pune c\ ar trebui s\ ajung\ `n Ucraina pe cale diplomatic\ de la Suceava nici nu [tiu dac\ a fost trimis. Am `ntrebat la Tribunal  [i mi s-a spus c\ e fianlizat de partea rom=n\ dar `mi  e greu s\ cred c\ a ajuns `n Ucraina. Din c=te am `n]eles partea ucrainean\ nu este de acord cu numirea unei comisii rogatorii”, ne-a spus Vasile Hri]cu so]ul neconsolat. El este acum aproape resemnat [i con[tient c\ orice pedeaps\ s-ar aplica criminalilor, nimeni nu va readuce la via]\ pe so]ia lui Carmen [i pe fiica lui, Raluca. „Nu mai sunt at=t de interesat dac\ criminalul sau criminalii vor fi pedepsi]i pentru c\ la via]\ nu le mai aduc, dar a[ vrea sa [tiu de ce au fost ucise” ne-a spus Vasile Hri]cu. Pentru fiul care a r\mas `n via]\, Vasile Hri]cu ]ine loc de mam\ [i de tat\. B\rbatul era cunoscut `n ora[ul Siret ocup=ndu-se cu schimbul ilegal de valut\. Acum se preg\te[te s\ deschid\ o cas\ de schimb valutar `n apropierea locuin]ei. “Mai am de finalizat documenta]ia [i sper s\ `i dau drumul c=t mai repede. ~n Siret nu prea este de lucru [i trebuie s\ `mi c=[tig bani `n  vreun fel, s\ am cu ce tr\i”, a declarat Vasile Hri]cu. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Mihai Flutur: ”Cred că, în momentul de față, municipiul Suceava duce lipsă de un primar ca Lucian Harșovschi”

Mihai Flutur, unul dintre cei mai cunoscuți candidați de pe lista Partidului Național Liberal pentru …