Tuesday , June 25 2024

Actorul Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani

Actorul Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani, anunță pagina de Facebook a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București.

„Cu adâncă tristețe anunțăm trecerea la Veșnicie a marelui actor COSTEL CONSTANTIN, un coleg minunat, un artist desăvârșit, cu o lungă și o prodigioasă carieră atât în teatru, cât și în film, cu zeci de roluri memorabile!”, se spune în postare.

Costel Constantin s-a născut pe 20 octombrie 1942, la Galați.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesor Beate Fredanov, în 1964.Printre rolurile sale celebre se numără aparițiile pe scena Teatrului Național din București, unde a colaborat cu regizori de renume și a interpretat personaje dintr-o gamă variată de piese clasice și contemporane.

A debutat pe scena Teatrului Național București în 1970, cu rolul Nick din piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.

A jucat în zeci de piese, printre care se numără Săptămâna patimilor de Paul Anghel, Regele Lear de William Shakespeare, Năpasta, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Alexandru Lăpușneanu de Virgil Stoenescu, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Crimă pentru pământ după Dinu Sararu, Sâmbătă, duminică, luni de Eduardo De Filippo, Sinucigasul de Nikolai Erdman.

Ultima oară a putut fi văzut pe scenă în iunie 2023, în spectacolul „Omul care a văzut moartea”, un rol remarcabil, pe care l-a însuflețit în peste 200 de reprezentații de-a lungul a zece ani.”

Are o filmografie foarte bogată, colaborând cu majoritatea regizorilor români de renume, notează Agerpres.

Dintre filmele în care a interpretat, cu acelaşi talent ca şi în teatru, o multitudine de roluri, amintim: ”Tănase Scatiu” (1975, regia Dan Piţa), ”Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” (1979, regia Mircea Mureşan), ”Ana şi hoţul” (1981, regia Virgil Calotescu), ”Buletin de Bucureşti” (1982, regia Virgil Calotescu), ”Aşteptând un tren” (1982, regia Mircea Veroiu), ”A unsprezecea poruncă” (1990, regia Mircea Daneliuc), ”Pepe şi Fifi” (1993, regia Dan Piţa), ”Somnul insulei” (1993, regia Mircea Veroiu), ”Omul zilei” (1997, regia Dan Piţa), ”Dulcea saună a morţii” (2003, regia Andrei Blaier), ”Cu un pas înainte” (2007, serial TV), ”Aniela” (2009, serial TV), ”Iubire şi onoare” (2010), “Sunt o babă comunistă” (2013) ş.a.

În 2021, i s-a decernat Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.

Vezi si

Kevin Coster a respins posibilitatea de a reveni în serialul TV ”Yellowstone”

Actorul american Kevin Costner a confirmat în mod oficial despărțirea sa de serialul TV “Yellowstone”, …