Tuesday , July 23 2024

Pe cine vor nominaliza liberalii la importantul Minister al Dezvoltării, în locul lui Adrian Veștea?

Liberalul Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a câștigat pe 9 iunie un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Brașov. Conform rezultatelor finale comunicate de Biroul Electoral Judeţean Braşov,  Adrian Veştea a obţinut 102.687 de voturi din totalul de 248.488 voturi valabil exprimate pentru alegerea preşedintelui CJ Braşov, în timp ce lista Alianţei electorale PNL-PSD a fost votată de 103.005 de braşoveni.

Veștea a fost numit la Ministerul Dezvoltării în iunie 2023, când a renunțat la conducerea Consiliului Județean Brașov. Acum, după obținerea unui nou mandat, el a declarat că nu va mai continua activitatea în Guvern, ci va prelua noul mandat la CJ Brașov. „Vreau să-i asigur pe brasoveni că mă voi întoarce acasă și voi prelua mandatul de președinte al CJ Brasov, începând cu luna octombrie, la termenul la care se încheie mandatul început in 2020”, a transmis liderul liberal brasovean într-o conferință de presă organizată la sediul PNL Brașov.

Evident, după această nouă victorie liberală la Brașov, PNL va trebui să numească o nouă persoană la conducerea MDLAP, unul dintre cele mai importante ministere din Guvern.

Reamintim că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este autoritatea pentru lucrări publice, construcții, disciplina în construcții, amenajarea teritoriului, urbanism, arhitectură, amenajarea spațiului maritim, mobilitate urbană, locuire, locuințe, clădiri de locuit, reabilitarea termică a clădirilor, gestiune și dezvoltare imobiliar-edilitară, dezvoltare regională, coeziune și dezvoltare teritorială, cooperare transfrontalieră, transnațională și interregională, descentralizare, reformă și reorganizare administrativ-teritorială, reformă în administrația publică, funcție publică, fiscalitate locală, proceduri fiscale locale, finanțe publice locale, atestarea domeniului public al unităților administrativ-teritoriale, dezvoltarea serviciilor comunitare de utilități publice.

De asemenea, MDLAP administrează ajutorul de stat aprobat de autoritățile administrației publice locale, precum și, foarte important, este ministerul care se ocupă cu  programarea, coordonarea, monitorizarea și controlul utilizării asistenței financiare nerambursabile/rambursabile acordate României de către Uniunea Europeană pentru programele din domeniile sale de activitate.

Pe scurt, toate acestea se pot traduce în limbajul comun prin faptul că Ministerul Dezvoltării este extrem de important pentru orice primar sau președinte de consiliu județean din țară, aproape orice proiect major al unei localități sau județ având nevoie de girul pentru finanțare de la acest minister. Astfel, persoana care va ocupa, până la formarea unui nou guvern după alegerile de la finalul anului, va avea o mare putere de decizie, fiind practic cea care va face conexiunea între fondurile guvernamentale sau europene și nevoile miilor de comune și orașe din țară. (O.S.)

Vezi si

Ministerul Agriculturii: Nu există teste rapide care să stabilească corect pesticidele din legume și fructe. Populația e dezinformată

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale atrage atenția că nu există niciun fel de teste rapide …